Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Video games: βοηθούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μάθησης;

Video games: βοηθούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μάθησης;

Νευροψυχολόγοι του Ruhr-Universität Bochum πραγματοποίησαν μια μελέτη μεταξύ ανθρώπων που παίζουν video games και ανθρώπων που δεν παίζουν συστηματικά, κάνοντας ένα διαγωνισμό μάθησης. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι παίκτες video games παρουσίασαν σημαντικά καλύτερη απόδοση και έδειξαν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση. Οι καθηγητές Boris Suchan, Sabrina Schenk και Robert Lech αναφέρουν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση «Behavioral Brain Research».

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 17 εθελοντές οι οποίοι – σύμφωνα με δική τους δήλωση – έπαιζαν παιχνίδια στον υπολογιστή ή σε κονσόλα για περισσότερο από 15 ώρες την εβδομάδα. Παράλληλα, συμμετείχαν στην έρευνα ακόμη 17 εθελοντές, οι οποίοι όμως δεν παίζουν τακτικά video games. Και οι δύο ομάδες έκαναν το λεγόμενο «weather prediction task», μια δοκιμασία για να διερευνήσουν οι επιστήμονες την εκμάθηση των πιθανοτήτων από τους εθελοντές. Οι επιστήμονες κατέγραφαν ταυτόχρονα την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων μέσω της απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού.

Οι ερευνητές έδειχναν στους συμμετέχοντες έναν συνδυασμό τριών ειδικών καρτών με διαφορετικά σύμβολα. Αυτό που έπρεπε να κάνουν οι συμμετέχοντες, ήταν να εκτιμήσουν κατά πόσον ο συνδυασμός των καρτών προέβλεπε το αν θα είχε ήλιο ή βροχή. Αμέσως μετά από κάθε τους εκτίμηση, οι συμμετέχοντες λάμβαναν ένα σχόλιο σχετικά με το αν η επιλογή τους ήταν σωστή ή λανθασμένη.

Οι εθελοντές έμαθαν σταδιακά, με βάση τα σχόλια των ερευνητών, ποιός συνδυασμός καρτών αντιπροσωπεύει την πρόβλεψη του καιρού. Οι συνδυασμοί συνδέονταν έτσι με υψηλότερες ή χαμηλότερες πιθανότητες για τον ήλιο και τη βροχή. Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τους συνδυασμούς των καρτών.

Διαπιστώθηκε ότι οι συστηματικοί παίκτες ήταν σημαντικά καλύτεροι στο συνδυασμό των καρτών για την πρόβλεψη του καιρού, συγκριτικά με τους μη-παίκτες. Η ανάλυση του ερωτηματολογίου αποκάλυψε ότι οι παίκτες είχαν αποκτήσει περισσότερες γνώσεις σχετικά με τη σημασία των συνδυασμών των καρτών.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι παίκτες που παίζουν συστηματικά είναι καλύτεροι στο να αναλύουν γρήγορα μια κατάσταση, να δημιουργούν νέες γνώσεις και να κατηγοριοποιούν τα γεγονότα – ειδικά σε καταστάσεις με υψηλή αβεβαιότητα», αναφέρει η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Sabrina Schenk.

Αυτό το είδος μάθησης συνδέεται με μια αυξημένη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που διαδραματίζει βασικό ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη. «Πιστεύουμε ότι παίζοντας κανείς video games, εκπαιδεύει ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου όπως είναι ο ιππόκαμπος», προσθέτει η Schenk. «Το γεγονός αυτό, δεν είναι σημαντικό μόνο για τους νέους, αλλά είναι εξίσου σημαντικό και για τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Κι αυτό, διότι οι αλλαγές στον ιππόκαμπο μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της απόδοσης της μνήμης. Ίσως αυτό, καταφέρουμε να το αντιμετωπίσουμε με τη χρήση βιντεοπαιχνιδιών στο μέλλον».

 

 

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο