Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Έξυπνοι δρόμοι που καλούν μόνοι τους τις πρώτες βοήθειες και μας οδηγούν στο μέλλον;

Έξυπνα τηλέφωνα, έξυπνα σπίτια, έξυπνες πόλεις – τα επιτεύγματα της τεχνολογίας βρίσκουν εφαρμογή σε κάθε τομέα της ζωής και της καθημερινότητάς μας, φέροντας νέα δεδομένα στον τρόπο χρήσης των πιο συνηθισμένων αντικειμένων. Όμως υπάρχει κάτι που έχει μείνει σχεδόν ανεπηρέαστο: το οδικό δίκτυο.

Το οδικό δίκτυο στην Ελλάδα, όχι μόνο “έξυπνο” δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλά σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν ασφαλές. Ωστόσο, στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στο Κάνσας Σίτι, μια startup εταιρεία με την επωνυμία Integrated Roadways προσπαθεί να κάνει τους δρόμους … έξυπνους!

Πιο συγκεκριμένα, σε μια έκθεση του Kansas City Star, το όραμα της “έξυπνης οδοστρωσίας” της εταιρείας υπόσχεται να καταστήσει ασφαλέστερους τους δρόμους και γενικά να τους δώσει χαρακτηριστικά του 21ου αιώνα με τη βοήθεια της έξυπνης τεχνολογίας.

Τα σχέδια της Integrated Roadways περιλαμβάνουν την αντικατάσταση της κοινής ασφάλτου οδοστρωσίας με εξελιγμένες και – σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους – “αναβαθμίσιμες” εργοστασιακές πλάκες από σκυρόδεμα που θα δίνουν στους δρόμους τη δυνατότητα να ανιχνεύουν οχήματα και να γνωρίζουν πού βρίσκονται σε πραγματικό χρόνο.

Γνωρίζοντας τη θέση των οχημάτων και το πόσο γρήγορα κινούνται, οι έξυπνοι δρόμοι θα μπορούσαν θεωρητικά να καλέσουν τις πρώτες βοήθειες στην περίπτωση ενός ατυχήματος. Θα μπορούσαν επίσης να συλλέγουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις συνθήκες του δρόμου και τα δεδομένα κίνησης, επιτρέποντας στους οδηγούς – και ειδικά στα αυτόνομα οχήματα – να επιλέγουν τη διαδρομή που είναι η πλέον ασφαλής και με τη λιγότερη κίνηση.

Η Integrated Roadways προβλέπει επίσης ότι το σύστημα θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα ενός πολυαναμενόμενου «εθνικού δικτύου 5G» – ενός εξαιρετικά γρήγορου ασύρματου επικοινωνιακού προτύπου – χωρίς την ανάγκη πρόσθετης υποδομής, στέλνοντας δεδομένα μέσω ενός ολοκληρωμένου οπτικού πλέγματος. Μέχρι εδώ καλά.

Ωστόσο, ίσως κάποιοι να αναρωτιούνται: γιατί είναι όλα αυτά απαραίτητα;

Οι συμβατικοί δρόμοι ασφάλτου αρκούν – αν βέβαια υπάρχει η κατάλληλη συντήρηση. Τα αυτόνομα οχήματα – παρόλο που δεν είναι ακόμη τέλεια  – διαθέτουν ενσωματωμένες τεχνολογίες ανίχνευσης διαδρομών. Γιατί λοιπόν να πρέπει ο δρόμος να ενημερώσει το αυτοκίνητο για πιθανούς κινδύνους;

Και έπειτα, τι θα συμβεί με τα δεδομένα: ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτά και πόσα στοιχεία θα συλλέξουν οι έξυπνοι δρόμοι για εμάς; Θα έπρεπε να δεχτούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις πριν οδηγήσουμε στον αυτοκινητόδρομο;

Ο Tim Sylvester, ιδρυτής της Integrated Roadways, δήλωσε στο Kansas City Star ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν θα συλλεχθούν: “Δεν πρόκειται να αναφέρουμε ότι αυτό (το αυτοκίνητο) είναι το Lexus του John Smith, αλλά μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι ένα Lexus.”

Και τι θα συμβεί με τα διόδια; Στο βίντεο παρουσίασης της ιδέας της, η Integrated Roadways αναφέρει ότι οι δρόμοι θα αυτοχρηματοδοτηθούν επιτρέποντας σε τρίτους να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας – να σκεφτούν διαδραστικές διαφημιστικές πινακίδες ή διαφημίσεις βάσει θέσης. Και πού πηγαίνουν όλα αυτά τα δεδομένα;

Μέχρι στιγμής, είναι αδύνατο να λάβουμε πραγματικές απαντήσεις αφού οι έξυπνοι δρόμοι δεν είναι υπαρκτοί. Ενδέχεται όμως να κατασκευαστούν σύντομα – αναφερόμαστε πάντοτε στο εξωτερικό. Η Integrated Roadways συνεργάζεται με το Υπουργείο Μεταφορών του Κολοράντο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, αν και η πρωτοβουλία εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδο σχεδίων.

 

Πηγή

futurism.com – Smart Roads Could Soon Call An Ambulance, Connect You to the Internet

 

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο