Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Αιολική Ενέργεια από ιπτάμενες ανεμογεννήτριες

Makani Power

Οι ιπτάμενες ανεμογεννήτριες έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον αρκετού κόσμου τον τελευταίο καιρό.  Πρόσφατα η Bloomberg δημοσίευσε μία όχι και τόσο καλή κριτική του Makani, ενός ενεργειακού “αετού”/kite που αναπτύσσει η Alphabet, μητρική εταιρία της Google.

Αν και οι ίδιοι διέψευσαν όσα αναφέρονται στην δημοσίευση τους, και ότι δεν αντικατοπρίζει την κατάσταση του project. Δήλωσαν επίσης ότι η Alphabet παραμένει πιστή σε αυτό και θα συνεχίσουν κανονικά να δουλεύουν στο Makani.

Το ερώτημα πολλών όμως θα είναι “τι είναι οι ιπτάμενες ανεμογεννήτριες;

Ας δούμε κάποια πιο γενικά πράγματα για αυτές:

Η ιπτάμενη ανεμογεννήτρια (airborne wind turbine) είναι το εγχείρημα δημιουργίας μίας ανεμογεννήτριας που δεν θα έχει την ανάγκη ενός πυλώνα στήριξης. Έτσι θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις μεγαλύτερες ταχύτητες των ανέμων και την σταθερότητα τους σε μεγαλύτερα υψόμετρα, ενώ θα αποφεύγεται το κόστος της κατασκευής του πυλώνα, ή του μηχανισμού yaw ή των slip rings (ηλεκτρομηχανική συσκευή).

Αρκετές είναι οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν, όπως το να μπορέσουν να κρατήσουν την ανεμογεννήτρια με ασφάλεια σε τέτοιο ύψος, εκατοντάδων μέτρων, από το έδαφος που θα πρέπει να αντιμετωπίσει δυνατούς ανέμους και καταιγίδες. Και σε όλο αυτό δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι θα πρέπει να μεταφερθεί το παραγώμενο ρεύμα στο έδαφος. Όπως επίσης, και ότι θα πρέπει να μην εμποδίζει τις πτήσεις των αεροπλάνων (αερομεταφορές).

Η κακοκαιρία μπορεί να διακόψει την λειτουργία τους, με πιθανό επακόλουθο να χρειαστεί να κατεβάσουν το σκάφος στο έδαφος. Κάποιοι από τους σχεδιασμούς απαιτούν ένα πολύ μακρύ καλώδιο (αγώγιμη σύνδεση) και αν η γεννήτρια είναι σε μεγάλο ύψος να απαγορευτεί η πτήση σε αυτή την περιοχή.

Οι ιπτάμενες ανεμογεννήτριες μπορούν να λειτουργήσουν και σε μικρό και σε μεγάλο ύψος. Υπάρχει μία ευρεία κλάση Ιπτάμενων Συστημάτων Αιολικής Ενέργειας Airborne Wind Energy Systems (AWES) που περιλαμβάνει τις υψηλού υψόμετρου ανεμογεννήτριες και γεννήτριες crosswind kite.

Όταν η γεννήτρια είναι στο έδαφος τότε το αιωρούμενο σκάφος δεν επωμίζεται το βάρος της γεννήτριας ή δεν χρειάζεται να έχει αγώγιμη σύνδεση.  Όταν η γεννήτρια είναι πάνω στο σκάφος τότε μία αγώγιμη σύνδεση χρησιμοποιείται για την μεταφορά της ενέργειας στο έδαφος ή χρησιμοποιείται η ενέργεια στο ίδιο το σκάφος ή μεταφέρεται με μικροκύματα – lazer.

Αυτά καλύπτουν την γενική ιδέα αυτού που προσπαθούν να κατασκευάσουν σε διάφορες μεριές του κόσμου. Κοινώς, η Alphabet δεν είναι η μόνη που προσπαθεί να φτιάξει κάτι ανάλογο. Γι’ αυτό μιλήσαμε και για ένα μεγάλο εύρος τέτοιων σκαφών που μπορούν να εκμεταλλευτούν την Αιολική Ενέργεια.

Από τα προβλήματα που περιγράψαμε πιο πάνω είναι άμεσα επόμενο να υπάρχει μια αργή πρόοδος σε όλες τις προσπάθειες που υπάρχουν εκεί έξω.

Εδώ θα μιλήσουμε για τις κυριότερες:

Ampyx Power

ampyx power

Η Ampyx προσπαθεί να κατασκευάσει ένα glider με σύνδεση στο έδαφος, το οποίο θα περιστρέφεται και θα καλύπτει την ίδια περιοχή με μία τεράστια ανεμογεννήτρια εδάφους, αλλά δεν θα υπάρχουν ούτε πυλώνας, ούτε έλικα.

Είναι ένα project που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και είναι ένα από τα λίγα που έχουν ανακοινώσει κάποια πρόοδο μέσα στους τελευταίους μήνες. Μέσα στον Ιούλιο ανακοίνωσαν την επιλογή του συστήματος αυτόματου πιλότου.

EnerKite

EnerKite

Ο αθόρυβος σχεδιασμός του EnerKite προορίζεται για να μαζέψει ενέργεια με το να πετάει ολοένα και ψηλότερα κάνοντας οχτάρι και να πέφτει κάτω για να επαναλάβει τη διαδικασία. Η φορητή γεννήτρια έχει συνεχή ισχύ 30 kilowatts και μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα φορτηγό.

Η Γερμανική εταιρία παρευρέθηκε στο Husum Wind trade fair, τον Σεπτέμβριο.

Kitenergy

Kitenergy

Το Kitenergy είναι μία ενέργεια με βάση το  Τορίνο της Ιταλίας, και έχει κερδίσει διάφορα βραβεία (περισσότερο για την καινοτομία) από το 2010. Ο αρχικός ενθουσιασμός για αυτή την συσκευή εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας, των 60 kilowatt kite, έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς οι προσπάθειες εμπορευματοποίησης του έχουν αποσυρθεί.

KiteGen

KiteGen

Το Kitenergy έχει στον πυρήνα του σχεδιασμού του ιδέες του KiteGen, μια από τις πρώτες εταιρίες που εμφανίστηκαν στον τομέα αυτόν. Η KiteGen έκανα την πρώτη δοκιμή της μονάδας πλοήγησης για το ημιάκαμπτο φτερό το 2006 και στόχευε να κατασκευάσει μια γεννήτρια εδάφους των 3 MegaWatt που θα τροφοδοτούσε το αιωρούμενο σκάφος.

Η εταιρία φαίνεται να είναι ακόμα ενεργή, αφού ανακοίνωσε τα εγκαίνια μιας καινούριας μονάδας παραγωγής μέσα στον Μάρτιο.

Makani Power

Makani Power

Η εταιρία Makani εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδρύθηκε το 2006. Υπό την αιγίδα του Department of Energy Advanced Research Projects Agency κατασκεύασε το glider που παράγει 20 KiloWatt το 2009, και το 2013 την πήρε στην κατοχή της η Google.

Με τα τωρινά δεδομένα, η Makani αποτελεί η ελπίδα στον τομένα των αιωρούμενων γεννητριών, και σίγουρο στήριγμα είναι η χρηματοδότηση που έχει από την μητρική εταιρία. Όπως ανέφερε ο Prashant Khorana, renewable energy analyst at MAKE Consulting, το μέγεθος του κεφαλαίου που η Google μπορεί να διαθέσει είναι “άπειρο”.

SkySails Power

SkySails Power

Η Γερμανική SkySails ενσωμάτωσε τον ενεργειακό αετό σε ένα yacht και κάλυψε τις ενεργειακές ανάγκες του σκάφους καθώς διέσχισε τον Ατλαντικό, όπως ανέφερε το δελτίο τύπου του Ιουνίου.

Ο καπετάνιος του σκάφους, με όνομα Race for Water, ανέφερε ότι υπήρχε μία ευχάριστη παρενέργεια. Το kite τραβούσε το yacht μέσα στο νερό, και έτσι οι προπέλες γύριζαν και φόρτιζαν τις μπαταρίες.

 

Το εγχείρημα ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα στον τομέα από την εταιρία – που στοχεύει περισσότερο στις ναυτιλιακή αγορά.

Εκτός από αυτές, υπάρχουν πολλές ακόμα που καταπιάνονται με διάφορες ιδέες:

 • Airborne Wind Energy Labs
 • Altaeros Energies
 • e-Kite, Enevate
 • eWind
 • Joby Energy
 • Kitemill, Laddermill
 • LTA Windpower
 • NTS Energie
 • Sky WindPower
 • TwingTec
 • Windlift

Εκτός αυτών, υπάρχουν και πολλές ερευνητικές και ακαδημαικές προσπάθειες, όπως:

 • Delft University of Technology, KU Leuven
 • SwissKitePower
 • NASA Langley Research Center
 • the University of Grenoble
 • Sussex University
 • Worcester Polytechnic Institute

Προς το παρόν πολύ λίγες από αυτές τις προσπάθειες είναι κοντά στο να περάσουν σε εμπορική χρήση, και γενικότερα δεν είναι ένας τομέας που περιμένουμε να αποδώσει πριν το 2025, όπως αναφέρει ο Khorana. Αυτή τη στιγμή κοστίζει 10 φορές περισσότερο από τις παραδοσιακές ανεμογεννήτριες, αλλά ίσως αποδώσει στο μέλλον.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο