Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Ανιχνεύοντας σεισμούς με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Ανιχνεύοντας σεισμούς με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Οι σεισμοί είναι πολύ πιο συνηθισμένοι από ότι ίσως πιστεύουμε

Ενώ δεν μπορούμε να αισθανθούμε ένα μεγάλο ποσοστό των σεισμών που συμβαίνουν λόγω της ασθενούς έντασής τους, είναι σημαντικό να τους κατανοήσουμε. Αυτή η γνώση θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε τι προκαλεί τους σεισμούς και ενδεχομένως να δημιουργήσει εργαλεία για την έγκαιρη πρόβλεψή τους. Έτσι, θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι κοινότητες ανταποκρίνονται στους σεισμούς όλων των μεγεθών.

Τώρα, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον επιστήμονα βαθιάς μάθησης (deep learning) Thibaut Perol, βρήκε έναν τρόπο να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για τη βελτίωση των συστημάτων ανίχνευσης σεισμών. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Science Advances.

Καινοτομία με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Η ομάδα ονόμασε το ΑΙ σύστημά τους “ConvNetQuake” και είναι το πρώτο νευρωνικό δίκτυο που έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση και τον εντοπισμό σεισμών. Ο εξειδικευμένος αλγόριθμος μπορεί να εξετάσει τις μετρήσεις εδάφους που είναι γνωστές ως σεισμογράμματα και να καθορίσει αν η σεισμική δραστηριότητα είναι ή όχι, “θόρυβος” ή σεισμός. Ιστορικά, ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστούν πολύ μικρές σεισμικές δονήσεις λόγω αυτού του “θορύβου”, ωστόσο το ConvNetQuake μπορεί να κάνει τη διάκριση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη σεισμική δραστηριότητα στην Οκλαχόμα για να εκπαιδεύσουν και να δοκιμάσουν το ConvNetQuake. Διαπίστωσαν ότι το σύστημά τους ανίχνευσε 17 φορές περισσότερους σεισμούς από αυτούς που καταγράφηκαν στον κατάλογο σεισμών του  Γεωλογικού Ινστιτούτου της Οκλαχόμα.

Με την αποτελεσματική ανίχνευση και κατηγοριοποίηση της σεισμικής δραστηριότητας, το ConvNetQuake θα μπορούσε να παράσχει σημαντικές πληροφορίες πολύ νωρίς, προειδοποιώντας έτσι τις κοινότητες όσο το δυνατόν νωρίτερα εάν θα ακολουθήσει σεισμός και πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η κατάσταση.

Ωστόσο, ενώ το σύστημα είναι ανώτερο από άλλες μεθόδους ανίχνευσης σεισμών, το ConvNetQuake μπορεί μόνο να ανιχνεύσει σεισμούς – δεν μπορεί να τους προβλέψει. Όμως, μέχρι να μπορέσουμε να προβλέψουμε αποτελεσματικά τους σεισμούς πριν γίνουν αισθητοί, η έγκαιρη ανίχνευσή τους είναι το καλύτερο – μέχρι στιγμής- όπλο για την πρόληψη των καταστροφών που μπορούν  να προκαλέσουν.

 

Πηγή

futurism.com

 

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο