Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Αστροναύτες και απλοί πολίτες συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της φωτορύπανσης

Η Ιβηρική Χερσόνησος την νύχτα

Πως θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την θέα που αντικρίζει από ένα παράθυρο της Cupola του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού;

Πανέμορφη, απίστευτη, αλησμόνητη, θέα που κόβει την ανάσα.

Από τις φωτογραφίες που έχουμε δει, είμαστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο θα σκεφτόμασταν αν βρισκόμασταν εκεί. Ακόμα και για τους αστροναύτες, που γίνεται μέρος της καθημερινότητας τους, δεν χάνει την “μαγεία” της.

 

Όταν περνά ο σταθμός πάνω από την σκοτεινή πλευρά της Γης, δηλαδή όταν έχουμε νύχτα, οι αστροναύτες αντικρίζουν την Γη και τον φωτισμό των πόλεων. Η εικόνα αυτή μπορεί να είναι αρκετά όμορφη, όμως κρύβει ένα μεγάλο πρόβλημα: την φωτορύπανση.

Τα φώτα αυτά είναι πιο έντονα και πιο φωτεινά στα μάτια των αστροναυτών, από τα αστέρια που τους περιτριγυρίζουν.

Για να την αντιμετωπίσουμε, καλούνται οι απλοί πολίτες να βοηθήσουν στην χαρτογράφηση του προβλήματος στα smartphones τους. Στους πολίτες-επιστήμονες παρουσιάζονται φωτογραφίες πόλεων από το διάστημα και προσπαθούν με την σειρά τους να αναγνωρίσουν ποια πόλη απεικονίζεται.

Όπως αναφέρει ο Kevin Gaston, ο άνθρωπος που ηγείται του project Lost at Night, “Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι το καλύτερο παρατηρητήριο που έχει στα χέρια της η ανθρωπότητα για να παρακολουθεί την Γη κατά την διάρκεια της νύχτας.”

Το αρχείο της NASA Astronaut Photography of Earth περιλαμβάνει μισό εκατομμύριο φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης της Γης κατά την διάρκεια της νύχτας. Οι περισσότερες φωτογραφίες δεν έχουν ευρετηριαστεί και κατηγοριοποιηθεί, και δεν συνοδεύονται από κάποια πληροφορία σχετικά με την περιοχή που απεικονίζεται.

Η συγκεκριμένη ενέργεια, το Lost at Night, εκμεταλλεύεται την δύναμη των απλών χρηστών για να αναγνωρίσουν τις τοποθεσίες των φωτογραφιών. Αυτό βοηθά στην μελέτη της φωτορύπανσης και του πως επηρεάζει την ζωή στον πλανήτη μας.

Το τεχνητό φως έχει ένα ευρύ πεδίο επιπτώσεων στο βιολογικό ρολόι των νυκτόβιων ειδών αλλά και των ημερόβιων. Οι μεταβολές του φωτός οδηγούν σε αλυσιδωτές συνέπειες που χτυπούν ολόκληρα οικοσυστήματα. Από τις περιόδους άνθησης των φυτών μέχρι την διαταραχή της μετανάστευσης των πτηνών και των χελωνών. Ίσως και το πιο σημαντικό για μας, προκαλεί διαταραχές ύπνου στους ανθρώπους και κατ’ επέκταση επιδρά αρνητικά στην υγεία μας.

Η συλλογή περισσότερων στοιχείων θα βοηθήσει σημαντικά τους ερευνητές για να αξιολογήσουν καλύτερα αυτές τις επιδράσεις και το αντίκτυπο τους σε βάθος χρόνου, και θα αποτελέσουν κίνητρο για την βελτιστοποίηση του φωτισμού των δρόμων και των πόλεων.

Όπως ανέφερε ο Alejandro Sánchez de Miguel, ερευνητής του πανεπιστημίου του Exeter του Ηνωμένου Βασιλείου και κύριος ερευνητής του προγράμματος, “Ενώ οι υπολογιστικοί αλγόριθμοι δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τα αστέρια, την σελήνη και τις πόλεις, οι άνθρωποι είναι πιο αξιόπιστοι όταν πρέπει να αναγνωριστούν μοτίβα και να αναλυθούν πολύπλοκες εικόνες”.

Πάνω από 30.000 εικόνες έχουν αξιολογηθεί και έχουν εντοπιστεί που ανήκουν από τους χρήστες – εθελοντές. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή! Χρειάζονται περισσότερα μάτια για να βοηθήσουν στην αναγνώριση των φωτογραφιών!

Όπως εξηγεί ο Alejandro, “Δεν γνωρίζουμε προς ποια κατεύθυνση έστρεψαν την κάμερα τους οι αστροναύτες. Γνωρίζουμε μόνο την ακριβή ώρα που λήφθηκε η φωτογραφία και την περιοχή της Γης πάνω από την οποία περνούσε ο σταθμός”.

Ένα από τα επιχειρήματα του Alejandro είναι το εξής, “Ξεχάστε το Candy Crush και μην παίζετε αυτό το παιχνίδι στον ελεύθερο σας χρόνο. Αυτή είναι μεγάλη ευκαιρία να μάθετε γεωγραφία, την κατανομή της ανθρώπινης δραστηριότητας και πως φαίνεται η πόλη σας από το διάστημα”.

Πως λειτουργεί η εφαρμογή;

Στους χρήστες παρουσιάζεται μία εικόνα από κάποια άγνωστη πόλη/περιοχή και αρκετές επιλογές από γνωστές πόλεις. Εκεί καλούνται να συγκρίνουν τις εικόνες και να βρουν ποια εικόνα ταιριάζει περισσότερο στην άγνωστη εικόνα.

Φυσικά, υπολογίζεται και ο παράγοντας που ονομάζεται “ανθρώπινο λάθος”. Για να βεβαιωθούν ότι μία εικόνα έχει αναγνωριστεί σωστά, χρειάζεται να λάβουν τις εκτιμήσεις 5 χρηστών. Με αυτό τον τρόπο μειώνουν τα περιθώρια λάθους, και η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει δράση.

Ο κύριος στόχος είναι να αναγνωριστούν 90.000 εικόνες. Τόσες θα είναι αρκετές για να εκπαιδευτούν οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης ώστε να μπορέσουν να αναγνωρίσουν αυτόματα που ανήκει η κάθε φωτογραφία.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο