Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Γνωρίστε την Erica, το πιο αυτόνομο ανδροειδές στον κόσμο

Γνωρίστε την Erica, το πιο αυτόνομο ανδροειδές στον κόσμο

Η Erica είναι 23. Έχει ένα όμορφο, ουδέτερο πρόσωπο και μιλάει με συνθετική φωνή. Διαθέτει έναν βαθμό αυτονομίας – αλλά δεν μπορεί να κουνήσει ακόμη τα χέρια της. Ο Hiroshi Ishiguro είναι ο «πατέρας» της και το «κακό παιδί» της Ιαπωνικής ρομποτικής, μαζί με τον συνάδελφό του και συν-δημιουργό Dylan Glas. Μαζί, θα μας αποκαλύψουν ότι το μέλλον είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε.

Η Erica είναι το πιο προηγμένο ανθρωποειδές. Είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας των Πανεπιστημίων της Οζάκα και του Κιότο και του Advanced Research Institute International (ATR). Παρόλο που δεν είναι σε θέση να περπατήσει ανεξάρτητα, διαθέτει βελτιωμένη ομιλία και ικανότητα να κατανοεί και να ανταποκρίνεται σε ερωτήσεις, συνοδεύοντας κάθε φράση από ανθρώπινες αλλαγές στην έκφραση του προσώπου της.

«Η Erica», επιμένει ο Ishiguro, «είναι το πιο όμορφο και έξυπνο ανδροειδές στον κόσμο. Η αρχή της ομορφιάς βρίσκεται στο μέσο πρόσωπο, έτσι χρησιμοποίησα εικόνες από 30 όμορφες γυναίκες, ανακάτεψα τα χαρακτηριστικά τους και χρησιμοποίησα τον μέσο όρο για το καθένα για να σχεδιάσω τη μύτη, τα μάτια και ούτω καθεξής», λέει. «Αυτό σημαίνει ότι απευθύνεται σε όλους».

Κρίνοντας ωστόσο από τα βίντεο στο διαδίκτυο, αν και η Erica μπορεί να συνομιλήσει με ανθρώπους σε ένα διακριτό αριθμό θεμάτων, όπως γι’ αυτά που της αρέσουν να κάνει στον ελεύθερό της χρόνο (λέει ότι της αρέσει ο κινηματογράφος) και μπορεί να φαίνεται ζωντανή όταν είναι ακίνητη, δεν κινείται με ρεαλιστικό τρόπο- οι σωματικές κινήσεις της είναι δύσκαμπτες και το δέρμα της έχει ξεκάθαρη εμφάνιση latex. Αυτό βέβαια, δεν αναιρεί τα επιτεύγματα του Hiroshi Ishiguro, αλλά εξακολουθεί να φαίνεται παράξενη, όχι εντελώς ανθρώπινη και σίγουρα δεν θα περάσει σε μια καλά φωτισμένη αίθουσα.

Η Erica και οι δημιουργοί της, δίνουν συνέντευξη στο γεμάτο -επιστημονικής φαντασίας- ατμόσφαιρα  εργαστήριο του Ishiguro και αυτό το βίντεο μας βάζει σε σκέψεις για τη σχέση που θα διαμορφώσουμε με τα ρομπότ στο μέλλον.

 

Παρακολουθήστε το βίντεο της συνέντευξης:

 

 

Επίσης, στο βίντεο που ακολουθεί, η Erica απαντά σε ερωτήσεις του κοινού της guardian:

 

Πηγή

theguardian.com

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο