Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Εκτοξεύθηκε ο δορυφόρος JPSS-1 και θα προσφέρει καλύτερες μετεωρολογικές μετρήσεις

Εκτοξεύθηκε ο δορυφόρος JPSS-1 και θα προσφέρει καλύτερες μετεωρολογικές μετρήσεις

Εκτοξεύθηκε με επιτυχία ο πρώτος από τους τέσσερις υπερσύγχρονους δορυφόρους που διαθέτουν τεχνολογία που σχεδιάστηκε για την βελτίωση των προβλέψεων του καιρού για τις Η.Π.Α., με προβλέψεις που θα φτάνουν μέχρι και τις 7 ημέρες. Η εκτόξευση έγινε από την NASA για την National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Ο Joint Polar Satellite System-1 (JPSS-1) απογειώθηκε με την βοήθεια του πυραύλου United Launch Alliance Delta II από την αεροπορική βάση Vandenberg της Καλιφόρνια στις 1:47 PST το Σάββατο 18 Νοεμβρίου. Το αρχικό σχέδιο ήταν να εκτοξευθεί στις 4:47 a.m. EST (1:47 a.m. PST), 10 Νοεμβρίου 2017, αλλά μεσολάβησαν αναβολές λόγω τεχνικών ελέγχων και καιρικών προβλημάτων.

Η αποστολή του δορυφόρου ξεκίνησε αφού αναπτύχθηκαν 4 μικρότεροι δορυφόροι, τους ονομαζόμενους CubeSats, που συνόδευσαν τον JPSS-1 πάνω στον Delta II.

Περίπου 63 λεπτά μετά την εκτόξευση, οι ηλιακές συστοιχίες του JPSS-1 αναπτύχθηκαν και το σκάφος λειτουργούσε πλέον αυτόνομα. Το JPSS-1 θα μετονομαστεί σε NOAA-20 όταν φτάσει στην τελική τροχιά του. Θα βρεθεί σε πολική τροχιά, δηλαδή θα κινείται κάθετα στην Γη και θα περνά από τον Βόρειο και τον Νότιο πόλο. Θα κάνει τέτοιο ταξίδι που καθημερινά θα περνά 14 φορές από τον Ισημερινό, καλύπτοντας έτσι ολόκληρο τον πλανήτη 2 φορές κάθε μέρα.

πολική τροχιά

Έπειτα θα ακολουθήσει μία τρίμηνη περίοδος κατά την οποία θα δοκιμαστούν τα 5 όργανα υψηλής τεχνολογίας και ύστερα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Όπως αναφέρει ο Stephen Volz, director of NOAA’s Satellite and Information Service, η εκτόξευση του JPSS-1 δείχνει την επιμονή και την δέσμευση της NOAA στο να φέρει σε τροχιά τους καλύτερους δορυφόρους, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη αξιοπιστία στις προγνώσεις του καιρού, μέχρι και τις προγνώσεις των 7 ημερών.

Ο JPSS-1 θα πάρει μέρος στην κοινοπραξία NOAA/NASA Suomi National Polar-orbiting Partnership satellite (που ξεκίνησε το 2011) και θα βρεθεί στην ίδια τροχιά, προσφέροντας στους μετεωρολόγους δεδομένα για για την ατμοσφαιρική θερμοκρασία και υγρασία, την νέφωση, την θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας, το χρώμα των ωκεανών, την βροχόπτωση, την κάλυψη από χιόνι και πάγο, τα επίπεδα υγρασίας της ατμόσφαιρας και του όζοντος, την ηφαιστειακή στάχτη, και τον εντοπισμό πλημμυρών και πυρκαγιών. Τα δεδομένα θα βελτιώσουν την πρόγνωση του καιρού, όπως την πρόβλεψη της πορείας ενός τυφώνα, και θα βοηθήσει τις υπηρεσίες που εργάζονται στην αποκατάσταση των περιοχών που χτυπήθηκαν από καταιγίδες με την οπτικοποίηση της καταστροφής των καταιγίδων και την γεωγραφική έκταση που δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση.

Όπως ανέφερε ο Louis W. Uccellini, director of NOAA’s National Weather Service, οι ελεγκτές ασφαλείας όλο και περισσότερο βασίζονται στις προγνώσεις για να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις και να λάβουν δράση πριν χτυπήσει μία καταιγίδα. Οι παρατηρήσεις των δορυφόρων δεν θα βοηθήσουν απλά στην συλλογή πληροφοριών και και την παρακολούθηση των τρεχόντων καιρικών συστημάτων αλλά θα προσφέρουν δεδομένα που θα αξιοποιήσουν τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού.

Ο JPSS-1 διαθέτει 5 όργανα, που είναι αρκετά προηγμένα σε σχέση με αυτά των προηγούμενων δορυφόρων της NOAA. Τα δεδομένα των παρατηρήσεων του JPSS-1 θα βελτιώσουν επίσης την αναγνώριση κλιματικών μοτίβων που επηρεάζουν τον καιρό, όπως το El Niño και La Niña.

Για κοινή αυτή αποστολή της NOAA και της NASA, το πρόγραμμα JPSS, έχει γίνει καταμερισμός των εργασιών μεταξύ τους. Η NOAA χρηματοδοτεί και διαχειρίζεται το πρόγραμμα,τις επιχειρήσεις και τα παραγόμενα δεδομένα. Η NASA αναπτύσσει και κατασκευάζει τα όργανα, το σκάφος, τα συστήματα εδάφους και εκτοξεύει τους δορυφόρους.

Η διαχείριση της εκτόξευσης έγινε από το Launch Services Program της NASA που βρίσκεται στο Kennedy Space Center στην Florida.

Για την κατασκευή των οργάνων εργάστηκαν διάφορες εταιρίες:

  • Η Ball Aerospace σχεδίασε και κατασκεύασε το διαστημικό λεωφορείο του JPSS-1
  • Η Ozone Mapping and Profiler Suite instrument ενσωμάτωσε τα 5 όργανα του δορυφόρου και έκανε δοκιμές στον δορυφόρο και βοήθησε στην υποστήριξη κατά την εκτόξευση
  • Η Raytheon Corporation κατασκεύασε την ραδιόμετρικη σουίτα “Visible Infrared Imaging Radiometer Suite”  και το σύστημα ”Common Ground System”
  • Η Harris Corporation κατασκεύασε το φασματόμετρο, που βασίζεται στους μετασχηματισμούς Fourier, “Cross-track Infrared Sounder”
  • Η Northrop Grumman Aerospace Systems κατασκεύασε το “Advanced Technology Microwave Sounder” και το “Clouds and the Earth’s Radiant Energy System instrument”

Οι επόμενες αποστολές του προγράμματος JPSS περιλαμβάνουν το JPSS-2 το 2021, το JPSS-3 το 2026, το JPSS-4 το 2031. Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. θα διαθέσει τα δεδομένα που θα παράγει το σύστημα JPSS σε εγχώριους χρήστες αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την δέσμευση των Η.Π.Α. Στο Παγκόσμιο Σύστημα Συστημάτων Γεωσκόπησης – Global Earth Observation System of Systems (GEOSS).

Για περισσότερα επισκεφθείτε τις σελίδες www.jpss.noaa.gov και www.nesdis.noaa.gov/jpss-1.

 

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο