Αναμείνατε ολίγον τι
ΕπιστήμεςΤεχνολογία

Επιτυχείς οι πρώτες δοκιμές του ρομποτικού χειρουργού – οφθαλμίατρου PRECEYES σε ασθενείς

Επιτυχείς οι πρώτες δοκιμές του ρομποτικού χειρουργού - οφθαλμίατρου PRECEYES σε ασθενείς

Το 2016, ερευνητές από το Τμήμα Κλινικών Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξεκίνησαν μια κλινική δοκιμή για να ελέγξουν το χειρουργικό σύστημα PRECEYES, ένα ρομπότ που σχεδιάστηκε ώστε να πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις στον αμφιβληστροειδή – την επιφάνεια στο πίσω μέρος του βολβού.

Τη Δευτέρα, δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Biomedical Engineering.

Το χειρουργικό σύστημα PRECEYES αποτελείται από έναν βραχίονα, ο οποίος ελέγχεται από τον χειρουργό μέσω ενός χειριστηρίου. Ο χειρουργός μπορεί να συνδέσει διάφορα όργανα στον βραχίονα και από τη στιγμή που το σύστημα είναι ρομποτικό, δεν υποφέρει από κανένα ελαφρύ τρέμουλο που συνοδεύει ακόμη και τα πιο σταθερά χειρουργικά χέρια.

Για τις δοκιμές τους, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 12 ασθενείς οι οποίοι χρειάζονταν επέμβαση για την αφαίρεση μιας μεμβράνης από τον αμφιβληστροειδή – μια αρκετά συνηθισμένη διαδικασία, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι γιατροί πραγματοποίησαν έξι από τις χειρουργικές επεμβάσεις με τον παραδοσιακό τρόπο, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια του PRECEYES.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις ξεκινούν με μια μικροσκοπική τομή λίγο πάνω από την κόρη, μέσω της οποίας ο χειρούργος εισάγει έναν φακό.

Για τη ρομποτική έκδοση, ο χειρουργός εισάγει το ρομπότ μέσα από μια τομή με διάμετρο μικρότερη από 1 mm, λίγο κάτω από την κόρη. Διαχωρίζει τη μεμβράνη από τον αμφιβληστροειδή και στη συνέχεια αφαιρεί τη μεμβράνη από το μάτι και εξέρχεται από την ίδια οπή που εισήλθε.

Στις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται χωρίς τη χρήση του ρομπότ, ο χειρουργός πραγματοποιεί αυτή τη διαδικασία χειροκίνητα χρησιμοποιώντας μικροχειρουργικά όργανα ενώ κοιτάζει μέσα από ένα μικροσκόπιο.

Και οι 12 χειρουργικές επεμβάσεις ήταν επιτυχείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ρομπότ έκανε τον χειρούργο ακόμα πιο αποτελεσματικό από ότι συνήθως, σύμφωνα με δελτίο τύπου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σε μια δεύτερη φάση των δοκιμών, οι χειρουργοί χρησιμοποίησαν το ρομπότ σε τρεις ασθενείς για να σταματήσουν αιμορραγίες κάτω από τους αμφιβληστροειδείς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης. Οι χειρουργικές επεμβάσεις ήταν επίσης επιτυχείς.

Μια χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια ρομπότ είχε περίπου την τριπλάσια διάρκεια σε σχέση με μια επέμβαση όπου πραγματοποιείται με την εφαρμογή παραδοσιακών μεθόδων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Robert MacLaren, υπεύθυνο των δοκιμών, αυτό συνέβη ακριβώς επειδή οι χειρουργοί δεν ήταν εξοικειωμένοι με το ρομπότ, με αποτέλεσμα να κινούνται αργά και προσεκτικά.

Τώρα που οι ερευνητές έχουν αποδείξεις ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το PRECEYES για συνηθισμένες διαδικασίες, στρέφουν την προσοχή τους σε πολύ πιο δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις.

“Το επόμενο βήμα θα είναι η χρήση της ρομποτικής χειρουργικής συσκευής για την ακριβή και ελάχιστα τραυματική παροχή μιας γονιδιακής θεραπείας στον αμφιβληστροειδή”, δήλωσε ο MacLaren.

Ενώ οι γιατροί μπορούν ήδη να εκτελέσουν αυτή τη λειτουργία σε τυφλούς ασθενείς, τα χέρια τους δεν είναι αρκετά αξιόπιστα για να εντοπίσουν συγκεκριμένα σημεία στον αμφιβληστροειδή των ασθενών που διατηρούν κάποιο ποσοστό όρασης.

Ο MacLaren, δήλωσε στο New Scientist ότι το PRECEYES θα μπορούσε ακόμη να επιτρέψει στους χειρουργούς να χορηγήσουν απευθείας τις θεραπείες στα οπτικά νεύρα των ασθενών – κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί σήμερα.

Το PRECEYES είναι ένας από τους πολλούς χειρουργούς ρομπότ που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ενώ σε γενικές γραμμές δεν μπορούν να λειτουργήσουν τόσο γρήγορα όσο οι άνθρωποι, πιστεύεται πως η ακρίβειά τους θα μειώσει τον κίνδυνο και θα ανοίξει νέες πόρτες σε διαφορετικούς τύπους χειρουργικών επεμβάσεων.

 

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο