Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Ερευνητές κατασκεύασαν ρομποτικό δέρμα που αυτο – γιατρεύεται

Αυτοθεραπευόμενο ρομπότ

Τα συμβατικά ρομπότ – ανδροειδή είναι συμπαγή και δύσκαμπτα, οπότε και επιρρεπή σε βλάβες – ζημιές και η επιδιόρθωση τους είναι αρκετά δύσκολη.

Ένα νέο βήμα έκαναν κάποιοι επιστήμονες που είναι αποφασισμένοι να δώσουν στα ρομπότ πιο σκληρό δέρμα.

Πειραματίστηκαν με μαλακά παραμορφώσιμα κυκλώματα τα οποία είναι εύκαμπτα, και μπορεί να μειώσουν τα έξοδα των επιχειρήσεων σε βάθος χρόνου. Βέβαια αυτά τα υλικά είναι ακόμα επιρρεπή στις διάφορες ζημιές.

Η λύση σε αυτά τα προβλήματα ίσως να βρίσκεται σε ένα πρόσφατο επίτευγμα.

Μία ομάδα ερευνητών από το Carnegie Mellon University βρήκε ένα τρόπο ώστε να αντιμετωπίσουν τις βλάβες στις επιφάνειες και τις ηλεκτρικές βλάβες που παρατηρούνται στα μαλακά υλικά, που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά των ρομπότ.

Όπως και σε προηγούμενες προσπάθειες, έτσι και τώρα, αναζήτησαν την απάντηση σε ένα συγκεκριμένο είδος πολυμερούς.

Για την δημιουργία ενός υλικού που είναι ταυτόχρονα εύκαμπτο και ανθεκτικό στις ζημιές, ο Carmel Majidi και η ομάδα του πρόσθεσαν μικροσταγονίδια ενός κράματος μετάλλων, Γάλλιου και Ινδίου (gallium-indium), μέσα σε ένα μαλακό ελαστομερές κέλυφος.

Στην ουσία μιλάμε για ένα υβρίδιο στερεού – υγρού που είναι επεκτάσιμο (μπορούμε να το τραβήξουμε και να το τεντώσουμε), ηλεκτρικά μονωμένο, και ικανό να αυτο – επιδιορθωθεί ύστερα και από αρκετές βλάβες.

Τα περισσότερα υλικά αυτού του είδους, που αυτο – επισκευάζονται, χρειάζεται να εκτεθούν σε υψηλή θερμότητα, σε υψηλά ποσοστά υγρασίας ή να γίνει χειροκίνητη επανασυναρμολόγηση για να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση τους.

Σε αυτή την περίπτωση όμως, το υλικό που δημιούργησαν με την σύνθεση μετάλλου και ελαστομερούς, αυτο – θεραπεύεται δημιουργώντας νέα ηλεκτρικά μονοπάτια.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας, αυτό που ενέπνευσε και οδήγησε στην κατασκευή αυτού του υλικού, ήταν η ικανότητα του νευρικού συστήματος να αναγεννά τον εαυτό του.

Βέβαια δεν μιμείται επακριβώς την νευροπλαστικότητα.

Το υλικό αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στις φορητές υπολογιστικές συσκευές και στα φουσκωτά αερόπλοια για την προστασία των ηλεκτρικών καλωδίων από ενδεχόμενες ζημιές.

Ο τελικός στόχος τους είναι η δημιουργία ενός υλικού το οποίο βοηθάει τα ρομπότ στα ηλεκτρικά αλλά και στα δομικά ελαττώματα ή ζημιές που ενδέχεται να εμφανίσουν, και από την άλλη, όπως το Astro Boy, να είναι ικανά να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο