Η επιβίωση των αστροναυτών σε ένα πιθανό μελλοντικό ταξίδι στον Άρη θα είναι αρκετά δύσκολη.
Ένα ζήτημα που εγείρεται όταν σκεφτεί κανείς το παραπάνω είναι ότι οι αστροναύτες θα πρέπει να είναι σε θέση να παράγουν ότι χρειαστούν στον πλανήτη που θα βρίσκονται.
Αυτό μπορεί να φαίνεται αρκετά πεζό και απλό, γιατί θεωρούμε αρκετά πράγματα δεδομένα επειδή ζούμε στην Γη. Στον Άρη όμως δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι ή διαθέσιμοι οι πόροι που έχουμε σε αφθονία στον πλανήτη μας.
Η NASA όμως έχει κάποια ιδέα για το πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Σημαντικό μέρος της λύσης είναι ο “απλός” κόσμος και η ευστροφία του!
Πολύ απλά, ζητά την βοήθεια του κόσμου μέσω ενός διαγωνισμού, του “CO2 Conversion Challenge”.
Βέβαια, να επισημάνουμε ότι η πρόκληση είναι ανοικτή προς στους πολίτες και τους μόνιμους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών. ενώ οι αλλοδαποί μπορούν να αγωνιστούν εάν αποτελούν μέρος μιας ομάδας με έδρα τις Η.Π.Α..
Ο διαγωνισμός αυτός λοιπόν, ζητά από τους συμμετέχοντες να βρουν/εφεύρουν/ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους θα μετατρέπεται το διοξείδιο του άνθρακα -που υπάρχει σε μεγάλη αφθονία στον κόκκινο πλανήτη- σε άλλες ενώσεις που θα είναι χρήσιμες για την επιβίωση στον Άρη.
Ο κύριος στόχος του διαγωνισμού θα είναι η μετατροπή του σε γλυκόζη, ένα απλό σάκχαρο. Μία χημική ένωση που αποτελείται από υδρογόνο, άνθρακα και οξυγόνο.
Η πλούσια σε ενέργεια γλυκόζη θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο των βιο-αντιδραστήρων που θα έχουν την δυνατότητα να κατασκευάσουν μία πληθώρα αντικειμένων που θα είναι χρήσιμα στους μελλοντικούς εξερευνητές του κόκκινου πλανήτη.
Στην πρώτη φάση, οι ομάδες θα υποβάλλουν τα σχέδια τους, στα οποία θα εξηγούν με λεπτομέρεια την προσέγγιση τους στο πρόβλημα. Σε αυτή την φάση θα υπάρξουν μέχρι και 5 ομάδες που θα κερδίσουν $50.000 η καθεμία.
Οι ομάδες που θα περάσουν με επιτυχία την πρώτη φάση, θα προχωρήσουν στην δεύτερη, στην οποία θα πρέπει να κατασκευάσουν το παραπάνω σχέδιο τους και να το παρουσιάσουν.
Η λύση που θα είναι η περισσότερο υποσχόμενη, θα δώσει στην ομάδα που την δημιούργησε $750.000.
Οι εγγραφές παραμένουν ενεργές, και θα είναι ενεργές μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2019. Οι συμμετέχοντες θα έχουν διορία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για να υποβάλλουν το σχέδιο τους.
Η κριτική επιτροπή θα ελέγξει τις συμμετοχές μεταξύ των 8 Μαρτίου και 10 Απριλίου.
Η μέθοδος μετατροπής που κερδίσει στον διαγωνισμό, μπορεί να είναι ζωτική σημασίας για την μακροπρόθεσμη διαμονή–επιβίωση των αστροναυτών στον Άρη, όπως επίσης μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μεταφέρουν μικρότερο φορτίο μαζί τους από την Γη στο πρώτο τους ταξίδι, καθώς και ότι θα μπορέσουν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν να επιστρέψουν πίσω.
Βέβαια, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές της ίδιας τεχνολογίας και στην Γη. Είναι ακόμα αρκετά δύσκολο να συλλέξουμε το διοξείδιο του άνθρακα και να το χρησιμοποιήσουμε.
Αν το αποτέλεσμα του διαγωνισμού είναι να κατασκευαστούν νέοι τρόποι συλλογής του διοξειδίου, θα βοηθήσει στην μείωση των εκπομπών ενώ θα παράγονται χρήσιμα αγαθά.
Πηγές
- www.engadget.com – NASA’s public CO2 challenge could help astronauts endure on Mars
- www.prnewswire.com – New NASA Competition Aims to Convert Carbon Dioxide into Exploration Sweet Success
- www.co2conversionchallenge.org
- www.techtimes.com – NASA Launches New Competition To Turn CO2 Into Energy
- www.space.com – NASA’s $1 Million Mars-Settling Challenge: Turn CO2 into Sugar
- www.nasa.gov – New NASA Competition Aims to Convert Carbon Dioxide into Exploration
agathan
Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην
τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το
μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.
"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien
Latest posts by agathan (see all)
- Αφιλόξενος πλανήτης Αφροδίτη: θα μπορούσε να υπάρχει ζωή; - 1 Οκτωβρίου 2020
- Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα - 13 Σεπτεμβρίου 2020
- Η ιστορική εκτόξευση της SpaceX που θα μεταφέρει αστροναύτες στον ISS - 26 Μαΐου 2020
Αφήστε ένα σχόλιο