Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Η εποχή του AOL Messenger φτάνει στο τέλος της

aol messenger shuts down

Στην σημερινή εποχή υπάρχουν πάρα πολλές και διάφορες πλατφόρμες των social media, και μπορεί κανείς να μοιραστεί μια εικόνα, μια σκέψη ή οτιδήποτε με φίλους και γνωστούς, σε μηδενικό χρόνο και πάρα πολύ εύκολα.

Σε κάπως παλαιότερες εποχές όμως, πριν 10-15 χρόνια, ποιοι ήταν οι τρόποι που διαθέταμε για να μοιραστούμε κάτι με τους φίλους μας;

Τότε είχαμε τους λογαριασμούς email και το instant messaging που έκαναν αυτό ακριβώς το πράγμα: μας έφερναν πιο κοντά.

 

Κάνοντας αυτή την αναδρομή, πολλοί θα θυμηθούν τον AOL Instant Messenger που ήταν από τα πρώτα chat applications. Βρίσκεται σε λειτουργία από το 1997, αλλά πριν μερικές μέρες ανακοινώθηκε ότι θα κλείσει τις πόρτες του στις 15 Δεκεμβρίου. Το AIM ήταν η κυρίαρχη εφαρμογή για chat στις αρχές του 2000, ειδικότερα στην Βόρεια Αμερική, αλλά με την πάροδο του χρόνου εμφανίστηκαν και πήραν την θέση του εφαρμογές όπως το Facebook, το Viber, το WhatsApp. Όπως φαίνεται η AOL θα αφήσει πίσω της αυτόν τον τομέα, αφού δεν φαίνεται να έχει στα σχέδια κάποιον αντικαταστάτη.

 

Οι ίδιοι αναφέρουν στην help page του AOL ότι αγάπησαν πολύ την δουλειά τους και την δημιουργία του πρώτου chat app του είδους. Στόχος τους είναι και πάντα θα είναι να παρέχουν στους χρήστες τις καινοτόμες εμπειρίες που ζητούν.

Οι σύνδεσμοι για να κατεβάσει κανείς την εφαρμογή έχουν ήδη αρχίσει να εξαφανίζονται, αλλά έχουν ειδοποιήσει ότι θα μπορούν να κατεβάζουν εικόνες που είχαν στείλει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος να μεταφερθεί κάπου αλλού η λίστα επαφών.

 

Αρχικά η chat λειτουργία ήταν ενσωματωμένη στο AOL desktop, και το 1997 το AIM δημιουργήθηκε ως αυτοτελής εφαρμογή. Τα μηνύματα  που εμφανίζονταν κατά την απουσία του χρήστη (Away Messages) είναι οι πρόγονοι των σημερινών tweets και των status updates.

Στην πορεία του κονταροχτυπήθηκε με όλους τους κύριους ανταγωνιστές όπως τον ICQ, τον Yahoo Messenger, το Microsoft MSN, για την κυριαρχία.

Τελικά όμως τα γραπτά μηνύματα, το Google Gchat και το Facebook κατέκλυσαν το τοπίο, και μέσα σε αυτή την κατάσταση ο AIM δεν κατάφερε να κάνει μια καλή μετάβαση στις φορητές συσκευές. Αυτά οδήγησαν στην πτώση της εταιρίας, και η αξία της έπεσε κατακόρυφα μέχρι που το 2015 εξαγοράστηκε από την Verizon.

 

Τον Μάρτιο που πέρασε, ένας πρώην υπάλληλος της AOL ανέφερε ότι υπολογίζει πως οι ενεργοί χρήστες έχουν πέσει σε μονοψήφιο αριθμό εκατομμυρίων και το κόστος λειτουργίας του πρωτοκόλλου επικοινωνίας OSCAR είναι πολύ υψηλό.

Όπως και πολλοί άλλοι messengers της προηγούμενης εποχής, έτσι θα μπει σιγά σιγά και αυτός στο χρονοντούλαπο. Έχοντας πλέον εξαφανιστεί οι κυριότεροι και τότε γνωστοί messengers, το τέλος και αυτού, που ήταν και ο πρωτεργάτης στον τομέα, νομίζω πως σηματοδοτεί το οριστικό τέλος των desktop messengers, και της εποχής τους.

 

Στο πιο κάτω βίντεο θα βρείτε ήχους της εφαρμογής:

 

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο