Η εφαρμογή Google Street View μόλις έκλεισε τα 10 της χρόνια και χρησιμοποιείται για πολλούς παραπάνω λόγους από τη λήψη οδηγιών.
Το 2007, η Google έστειλε τον πρώτο -οπλισμένο με κάμερες- στόλο αυτοκινήτων για να χαρτογραφήσει τον κόσμο. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι μια δεκαετία αργότερα, μια ερευνήτρια θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία Street View για να βοηθήσει τους ασθενείς με άνοια να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη τους;
Κι όμως! Αυτό ακριβώς κάνει η βιομηχανική μηχανικός Anne-Christine Hertz.
Η Anne-Christine προσπαθούσε να αναπτύξει νέες μεθόδους για τη θεραπεία ασθενών με Αλτσχάιμερ και ανθρώπων που πάσχουν από άνοια. Συγκεκριμένα, ήθελε να τους βοηθήσει να διατηρήσουν παλιές αναμνήσεις. Η απώλεια μνήμης είναι μία από τις πιο τραυματικές επιπτώσεις της άνοιας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους αγαπημένους τους.
Για να το καταπολεμήσει λοιπόν, έχτισε ένα πρωτότυπο που ονομάζεται BikeAround, το οποίο συνδυάζει ένα σταθερό ποδήλατο με το Google Street View. Το BikeAround δίνει στους ασθενείς με άνοια τη δυνατότητα να κάνουν μια εικονική βόλτα στο «δρόμο της μνήμης». Οι ασθενείς εισάγουν μια διεύθυνση δρόμου ενός χώρου που σημαίνει κάτι για αυτούς – ένα παιδικό σπίτι για παράδειγμα – και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τα πεντάλ και το τιμόνι ποδηλατούν στις παλιές τους γειτονιές.
Θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί απλά δεν δίνει στους ασθενείς να ξεφυλλίσουν ένα άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες. Η απάντηση κρύβεται στο γεγονός ότι οι ισχυρότερες αναμνήσεις μας είναι έντονα συνδεδεμένες με την τοποθεσία. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν αναπολούμε κάποιο γεγονός από το παρελθόν μας, η πρώτη μας σκέψη συχνά είναι: «Πού ήμουν όταν συνέβη αυτό;».
Το BikeAround μπαίνει σε αυτή την ιδέα συνδυάζοντας την πνευματική διέγερση, καθώς περιβάλει τον ασθενή με χώρους που αναγνωρίζει και την σωματική διέγερση από το πεντάλ και το τιμόνι. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η σύζευξη παράγει ντοπαμίνη στον εγκέφαλο και έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει βαθιά τη διαχείριση της μνήμης.
Η εφεύρεση BikeAround της Anne Christine είναι ένα εμπνευσμένο παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν η τεχνολογία γίνεται διαθέσιμη προς όλους. Η συσκευή υπόκειται πλέον σε περαιτέρω επιστημονική μελέτη με στόχο να φθάσει σε εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο και να βελτιώσει τη ζωή των ασθενών με άνοια… κάνοντας μια βόλτα με το ποδήλατο!
Βίντεο:
Πηγή
Γιώτα Ζώτου
Latest posts by Γιώτα Ζώτου (see all)
- Φωτογραφίζοντας τον ‘Ηλιο για πρώτη φορά από απόσταση αναπνοής - 16 Ιουλίου 2020
- Οι πρώτες φωτογραφίες του Ήλιου… από πολύ κοντά! - 15 Ιουλίου 2020
- Τα μαθηματικά που σώζουν ζωές - 14 Ιουλίου 2020
Αφήστε ένα σχόλιο