Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Η εφαρμογή Google Street View βοηθά ασθενείς με άνοια

Η εφαρμογή Google Street View βοηθά ασθενείς με άνοια

Η εφαρμογή Google Street View μόλις έκλεισε τα 10 της χρόνια και χρησιμοποιείται για πολλούς παραπάνω λόγους από τη λήψη οδηγιών.

Το 2007, η Google έστειλε τον πρώτο -οπλισμένο με κάμερες- στόλο αυτοκινήτων για να χαρτογραφήσει τον κόσμο. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι μια δεκαετία αργότερα, μια ερευνήτρια θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία Street View για να βοηθήσει τους ασθενείς με άνοια να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη τους;

Κι όμως! Αυτό ακριβώς κάνει η βιομηχανική μηχανικός Anne-Christine Hertz.

Η Anne-Christine προσπαθούσε να αναπτύξει νέες μεθόδους για τη θεραπεία ασθενών με Αλτσχάιμερ και ανθρώπων που πάσχουν από άνοια. Συγκεκριμένα, ήθελε να τους βοηθήσει να διατηρήσουν παλιές αναμνήσεις. Η απώλεια μνήμης είναι μία από τις πιο τραυματικές επιπτώσεις της άνοιας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους αγαπημένους τους.

Για να το καταπολεμήσει λοιπόν, έχτισε ένα πρωτότυπο που ονομάζεται BikeAround, το οποίο συνδυάζει ένα σταθερό ποδήλατο με το Google Street View. Το BikeAround δίνει στους ασθενείς με άνοια τη δυνατότητα να κάνουν μια εικονική βόλτα στο «δρόμο της μνήμης». Οι ασθενείς εισάγουν μια διεύθυνση δρόμου ενός χώρου που σημαίνει κάτι για αυτούς – ένα παιδικό σπίτι για παράδειγμα – και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τα πεντάλ και το τιμόνι ποδηλατούν στις παλιές τους γειτονιές.

Θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί απλά δεν δίνει στους ασθενείς να ξεφυλλίσουν ένα άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες. Η απάντηση κρύβεται στο γεγονός ότι οι ισχυρότερες αναμνήσεις μας είναι έντονα συνδεδεμένες με την τοποθεσία. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν αναπολούμε κάποιο γεγονός από το παρελθόν μας, η πρώτη μας σκέψη συχνά είναι: «Πού ήμουν όταν συνέβη αυτό;».

Το BikeAround μπαίνει σε αυτή την ιδέα συνδυάζοντας την πνευματική διέγερση, καθώς περιβάλει τον ασθενή με χώρους που αναγνωρίζει και την σωματική διέγερση από το πεντάλ και το τιμόνι. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η σύζευξη παράγει ντοπαμίνη στον εγκέφαλο και έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει βαθιά τη διαχείριση της μνήμης.

Η εφεύρεση BikeAround της Anne Christine είναι ένα εμπνευσμένο παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν η τεχνολογία γίνεται διαθέσιμη προς όλους. Η συσκευή υπόκειται πλέον σε περαιτέρω επιστημονική μελέτη με στόχο να φθάσει σε εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο και να βελτιώσει τη ζωή των ασθενών με άνοια… κάνοντας μια βόλτα με το ποδήλατο!

 

Βίντεο:

 

Πηγή

google.com

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο