Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Η ιστορική εκτόξευση του Falcon Heavy

SpaceX Tesla Roadster and Starman με φόντο την Γη

Στις 6 Φεβρουαρίου, ο πύραυλος Falcon Heavy της SpaceX έκανε το πρώτο του ταξίδι. Μια ιστορική πτήση που έστειλε στο διάστημα το αυτοκίνητο του Elon Musk στο διάστημα, και ύστερα τα 2 από τα 3 κομμάτια του πυραύλου επέστρεψαν πίσω με επιτυχία.

Εδώ θα δούμε γιατί ήταν τόσο σημαντικό το παρθενικό ταξίδι του Falcon Heavy, τι σημαίνει για μας, και σαφώς τι άλλο έκρυβε για μας τους geeks.

Ο πύραυλος

Ο πύραυλος αυτός έχει καταχωρηθεί ως αυτός με τους πιο δυνατούς προωθητήρες, με αμέσως επόμενο τον Saturn V (“Κρόνος 5”) της NASA (1967-1973).

Η εκτόξευση του έγινε από το Launch Pad 39A του Kennedy Space Center στην Florida, το ίδιο ακριβώς σημείο από το οποίο είχαν ξεκινήσει όλα τα ιστορικά διαστημικά ταξίδια. Στις 3:45 μ.μ. EST έγινε η απογείωση του μετά από δύο ώρες καθυστερήσεων λόγω δυνατών ανέμων στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Αυτός ήταν και ο μεγαλύτερος πύραυλος που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η SpaceX, και έφτανε σε ύψος όσο ένα κτήριο 23 ορόφων περίπου (70 μέτρα). Το αρχικό στάδιο της εκτόξευσης στηρίζεται στους 3 κεντρικούς προωθητήρες που ο σχεδιασμός τους έχει βασιστεί στους πυραύλους Falcon 9, με 27 μηχανές (9 σε κάθε προωθητήρα) που λειτουργούν σε συνοχή ώστε να παράγουν δύναμη 22.819 kilonewtons κατά την εκτόξευση.

Η κατασκευή του είναι ικανή να μεταφέρει 64.000 χιλιόγραμμα στο διάστημα. Μέγεθος που είναι το διπλάσιο από αυτό που μπορούσε να μεταφέρει ο Delta IV Heavy, που είχε κατασκευάσει η United Launch Alliance.

Πολύ σημαντικό σημείο της καινοτομίας της κατασκευής των πυραύλων Falcon, είναι η δυνατότητα τους να χρησιμοποιηθούν ξανά, και ειδικά ο Falcon Heavy είναι μία νέα γενιά τέτοιων πυραύλων και σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Η δοκιμαστική πτήση & Τα σχόλια του Elon Musk

Η δοκιμαστική πτήση του Falcon Heavy ήταν μία από τις πιο πολυαναμενόμενες εκτοξεύσεις που έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Περίπου στους 100.000 ανθρώπους παρακολούθησαν το γεγονός, και ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο αστροναύτης Buzz Aldrin, που ήταν μέλος της πασίγνωστης αποστολής του Apollo 11, που είχε εκτοξευθεί από το ίδιο ακριβώς σημείο το 1969.

Καθώς ανέβαινε στα στρώματα της ατμόσφαιρας, ο πύραυλος επιβίωσε το ονομαζόμενο Max Q (μέγιστη ατμοσφαιρική πίεση που δέχεται ένα όχημα μετά την εκτόξευση), και οι δύο πλευρικοί προωθητήρες διαχωρίστηκαν επιτυχώς από τον κεντρικό.

Έτσι, ακολουθώντας μία απίστευτη πορεία, όπως βλέπουμε και στο παρακάτω video, οι τρεις κεντρικοί προωθητήρες επέστρεψαν στην Γη, όπως και περιμέναμε βάσει της ιστορίας των Falcon 9 πυραύλων. Οι δύο προωθητήρες προσγειώθηκαν στις προκαθορισμένες τοποθεσίες στο Cape Canaveral Air Force Station, κοντά στο Kennedy Space Center. Το εκπληκτικό που βλέπει κανείς όταν παρατηρεί την επιστροφή τους, είναι ότι αποσπάστηκαν από το κεντρικό τμήμα σε απόλυτο συγχρονισμό, και προσγειώθηκαν επίσης με τεράστια ακρίβεια. Ο τρίτος είχε οριστεί να προσγειωθεί στο drone – πλοίο (“Of Course I Still Love You”) που είχε τοποθετεί στον Ατλαντικό ωκεανό (ανεπιτυχώς).

Στο 21:34 ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση πριν την εκτόξευση:

Ο ίδιος ο Elon Musk δήλωσε πολύ χαρούμενος από τα αποτελέσματα, και ότι είναι πολύ περήφανος για την ομάδα της SpaceX, αφού έκαναν μία φοβερή δουλειά στην κατασκευή του πιο προηγμένου, και του μεγαλύτερου, πυραύλου στον κόσμο.

Αν και οι δημιουργοί περίμεναν να δουν και τους 3 προωθητήρες να επιστρέφουν στην Γη και να προσγειώνονται, ο μεσαίος δεν είχε μία τόσο ομαλή πορεία. Στο video βλέπουμε να χάνεται η επαφή και η σύνδεση με αυτόν τον πύραυλο, που όπως μας αναφέρουν είναι κάτι φυσιολογικό και συμβαίνει συχνά στους πυραύλους κατά την κάθοδο.

Όπως μας ενημέρωσε ο Elon Musk, ο κεντρικός προωθητήρας έπεσε στον Ατλαντικό ωκεανό με ταχύτητα 300mph, καθώς οι δύο από τις τρεις μηχανές του δεν λειτούργησαν κατά την κάθοδο του. Και η πρόσκρουση είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ζημιές και στο drone – πλοίο που τον περίμενε.

Επίσης το συμβάν το σχολίασε ως ένα μικρό ψεγάδι μίας κατά τα άλλα επιτυχημένης εκτόξευσης.

Μπορείτε να δείτε την συνέντευξη του εδώ:

Αλλά από τα κυριότερα στοιχεία αυτής της εκτόξευσης ήταν το τι κουβαλούσε ο πύραυλος αυτός: ένα Tesla Roadster.

Αυτό ήταν κάτι που είχε ανακοινώσει ο Musk τον Δεκέμβριο: το προσωπικό του αυτοκίνητο θα ταξίδευε στο διάστημα. Λίγες μέρες πιο πριν όμως, μας αποκάλυψε ότι στην θέση του οδηγού θα βρίσκεται μία κούκλα που ονομάζεται “Starman” με το δεξί του χέρι στο τιμόνι και το αριστερό του πάνω στην πόρτα, όπως και είδαμε (θα δούμε περισσότερα παρακάτω).

Στην κεντρική εικόνα του άρθρου βλέπουμε την τελευταία φωτογραφία που τραβήχτηκε με το Tesla Roadster, τον Starman και στο παρασκήνιο ο πλανήτης Γη.

Last pic of Starman in Roadster enroute to Mars orbit and then the Asteroid Belt

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Το αρχικό σχέδιο ήταν να τεθεί σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο, περνώντας κοντά από τον πλανήτη Άρη.

Αφού περιστράφηκε για 6 ώρες γύρω από την Γη, πέρασε στο δεύτερο στάδιο της αποστολής, που πυροδοτήθηκαν οι κινητήρες για μία τελευταία φορά και μπήκε σε πορεία για το απώτερο διάστημα. Μία ώρα αργότερα, μας ενημέρωσε o Musk μέσω Τwitter ότι το αυτοκίνητο δεν θα βρεθεί κοντά στην τροχιά του Άρη, και θα κινηθεί προς την ζώνη των αστεροειδών (asteroid belt).

Αφού μπήκε σε τροχιά, το αυτοκίνητο κινήθηκε μέσα στο διάστημα για περίπου 6 ώρες,

Από τις τελευταίες παρατηρήσεις όμως, δεν φαίνεται να πηγαίνει προς την ζώνη των αστεροειδών. Μετά την έκδοση των δεδομένων σχετικά με την τροχιά του Starman από την SpaceX, αρκετοί άνθρωποι σχετικοί με το αντικείμενο, υπολόγισαν την τροχιά και βρήκαν ότι αυτή που είχε δημοσιεύσει ο Musk, δεν ήταν σωστή.

Όπως εξήγησε ο Jonathan McDowell, αστρονόμος του Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics στο Space.com, υπήρξε ένα λάθος στον υπολογισμό που έκαναν στην SpaceX, σε μία παράμετρο που ονομάζεται C3, και έχει σχέση με την ταχύτητα διαφυγής από την βαρύτητα της Γης.

Η συγκεκριμένη παράμετρος έχει σχέση με την πορεία του πυραύλου και την εκτόξευση του, αλλά όχι με την τροχιά των αντικειμένων γύρω από τον Ήλιο. Έτσι καταλήγει ο McDowell, ότι υπολόγισε την τροχιά του Roadster και θα περάσει σε ασφαλή απόσταση από τον Άρη – περίπου 110 εκατομμύρια χιλιόμετρα – τον Ιούλιο.

Θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση -7 εκατομμύρια χιλιόμετρα- από τον πλανήτη Άρη, τον Οκτώβριο του 2020, όπου ακόμα και τότε δεν θα βρεθεί αρκετά κοντά ώστε να επηρεαστεί από την βαρυτική έλξη του πλανήτη. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα βρεθεί σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη, όπως είχαν αρχικά δηλώσει στο twitter τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αυτοί βέβαια οι αριθμοί δεν θα καθορίσουν πραγματικά το ταξίδι του Starman, αφού θα επηρεαστούν με την πάροδο του χρόνου από διάφορες παραμέτρους, όπως η μη μοντελοποιημένη ηλιακή πίεση (unmodeled solar pressure) και η θερμική ακτινοβολία (thermal re-radiation) (NASA’s ephemeris calculator). Ο McDowell μας εξηγεί ότι αυτές οι παράμετροι θα επηρεάσουν τις προβλέψεις κατά περίπου 10% στις αποστάσεις, και κάποιες εβδομάδες στον χρόνο.

Κοινώς, ακόμα και αν επιβιώσει από τους μετεωρίτες και άλλα διαστημικά αντικείμενα, άλλες δυνάμεις θα επιδράσουν πάνω του, αν δεν το καταστρέψουν.

Τα δεδομένα αυτά έχουν δημοσιευθεί από το NASA’s Jet Propulsion Laboratory και μπορείτε να τα δείτε εδώ ssd.jpl.nasa.gov/horizons.cgi (επιλέξτε “target body” – 143205).

Ας επιστρέψουμε όμως πιο κοντά στο παρόν, και στο τι συνέβη. Κατά την παρουσίαση του μέσα στο κενό του διαστήματος, ακούστηκε και το τραγούδι του David Bowie, “Space Oddity” (περισσότερα πιο κάτω).

Οι μπαταρίες των καμερών αναμενόταν να αντέξουν μόνο 12 ώρες, οπότε αυτή φαίνεται να είναι και η τελευταία φορά που βλέπουμε τον Starman και το Roadster.

Η SpaceX είχε ζωντανή σύνδεση με το Roadster στο κανάλι της στο YouTube, για τις 6 ώρες που βρισκόταν σε τροχιά, και μπορούμε να το δούμε εδώ:

Geeky Stuff

Και αφού είδαμε ποια ήταν η αποστολή, τι συνέβη και τι σχολίασε ο εμπνευστής της, τώρα θα επισημάνουμε όλα όσα ήταν εκεί και έκαναν χαρούμενους τους geeks! (Τα γνωστά easter eggs!)

  1. “Don’t Panic!” – Την φράση αυτή την είδαμε στο ταμπλό του Tesla. Είναι μία αναφορά στο βιβλίο “Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” του Douglas Adams, ένα βιβλίο που ο Musk διάβασε όταν ήταν έφηβος και εξιστορεί τις περιπέτειες ενός ταξιδιώτη του διαστήματος που έχει σαν οδηγό το hitchhiker’s guide όπου το εξώφυλλο του έχει την φράση “DON’T PANIC”.
  2. Falcon Heavy – Την τιμητική του έχει και το Star Wars, αφού το όνομα του πυραύλου “Falcon” μας έρχεται από το γνωστό “Millenium Falcon”. Κάτι που γνωρίζουμε από τις δηλώσεις του ίδιου του Elon Musk.
  3. David Bowie – Το όνομα της κούκλας που βρίσκεται στην θέση του οδηγού (όπως είδαμε και παραπάνω), αλλά και το τραγούδι που χρησιμοποίησαν σαν υπόκρουση της εκτόξευσης, είναι στην μνήμη του τραγουδιστή David Bowie. Το όνομα της κούκλας “Starman”, όπως η επιτυχία του Bowie από το 1972, και ακούσαμε και το γνωστό “Space Oddity”.
  4. Η Διαστημική Στολή του Starman – Η διαστημική στολή που φοράει η κούκλα, δεν είναι ένα απλό κουστούμι. Είναι μία πραγματική διαστημική στολή που δημιούργησε η SpaceX. Σχεδιάστηκε για τους αστροναύτες της NASA που θα λάβουν μέρος στην επόμενη αποστολή της SpaceX προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – με την χρήση του Dragon Spacecraft τον Μάιο του 2018.
    Και δεν κάνουμε λόγο για κάποιο πρωτότυπο της στολής, αλλά για την πραγματική στολή που ίδιες θα δοθούν στους αστροναύτες.
  5. Hot Wheels – Μία μινιατούρα του αυτοκινήτου Tesla, με έναν μικροσκοπικό Starman στην θέση του οδηγού, βρισκόταν στο ταμπλό του αυτοκινήτου – το οποίο κατασκεύασε η Hot Wheels. (Inception)
  6. Isaac Asimov / Arch – Ένα αρχειοθετημένο σύστημα αποθήκευσης ταξιδεύει μαζί με το Tesla. Ένας οπτικός δίσκος που θεωρητικά χωράει 360TB, ο οποίος περιλαμβάνει και το έργο – τριλογία – επιστημονικής φαντασίας “Foundation” του Isaac Asimov σε ψηφιακή μορφή. Η συσκευή έχει κατασκευαστεί να αντέξει τις συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα, και όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της Arch Mission Foundation, έχει κατασκευαστεί με ένα femtosecond laser πάνω σε quartz silica glass, και τα δεδομένα είναι καταγεγραμμένα σε ραβδώσεις των 20nm.
  7. “Made on Earth by humans.” – Μερικές ώρες μετά την εκτόξευση ο Elon Musk μας     αποκάλυψε μέσω Instagram ένα ακόμα από τα κρυμμένα πράγματα (easter eggs) που έστειλε στο διάστημα μαζί με το αυτοκίνητο του. Ο λόγος γίνεται για την παραπάνω φράση που όπως μας λέει ο ίδιος, είναι τυπωμένη πάνω στην ηλεκτρονική πλακέτα του αυτοκινήτου.
  8. Πλακέτα – Στην διαδρομή του μέσα στο διάστημα, θα το ακολουθήσει και μία πλακέτα με τις υπογραφές των 6.000 υπαλλήλων της SpaceX.

Επίλογος

Τέλος, σαν στατιστικό στοιχείο έχουμε ότι η SpaceX έχει στο ενεργητικό της 24 προσγειώσεις πυραύλων της κατηγορίας Falcon.

Και αφού η πρώτη πτήση στέφθηκε με επιτυχία, η SpaceX θα χαράξει ένα νέο δρόμο για τις αποστολές εμπορικών δορυφόρων στο διάστημα. Δύο αποστολές έχουν ήδη προγραμματιστεί για το 2018: ο δορυφόρος τηλεπικοινωνιών Arabsat 6A και η αποστολή της U.S. Air Force, Space Test Program 2 mission.

Και αν αντέξατε να διαβάσετε μέχρι εδώ, ευχαριστούμε για την υπομονή σας! Σαν επιπλέον μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω video, που προσφέρει μία πιο “πραγματική” εμπειρία (audio immersion) για την προσγείωση των δύο προωθητήρων. Όπως αναφέρει και ο δημιουργός, θα πρέπει να φορέσετε ακουστικά!

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο