Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Η κάψουλα του Orion της NASA θα έχει πάνω από 100 3D printed εξαρτήματα

Orion spacecraft recovery rehearsal is underway in the Pacific Ocean.

Η κάψουλα του πληρώματος του Orion (Ωρίωνα) θα έχει πάνω από 100 εξαρτήματα που θα έχουν κατασκευαστεί με 3D printers. Την διεκπεραίωση του έργου έχουν αναλάβει η Lockheed Martin σε συνεργασία με την ειδικευμένη στο 3D printing εταιρία, Stratasys και την engineering εταιρία PADT.

Σύμφωνα με την Stratasys αυτά τα εξαρτήματα θα κατασκευαστούν με νέα υλικά που θα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να αντέξουν τις δύσκολες και ακραίες συνθήκες του διαστήματος. Όπως αναφέρει ο Scott Sevcik, αντιπρόεδρος του Manufacturing Solutions of Stratasys, στο Reuters, “Στο διάστημα, για παράδειγμα, τα υλικά μαζεύουν ηλεκτρικό φορτίο. Αν αυτό το φορτίο χτυπήσει τα ηλεκτρονικά συστήματα του διαστημοπλοίου, θα δημιουργηθούν σημαντικές βλάβες”.

Με αυτό τον τρόπο της 3D printing κατασκευής εξαρτημάτων δίνεται μία οικονομική διέξοδος στην κατασκευή των περίπλοκων οχημάτων που στέλνουμε στο διάστημα. Σύμφωνα με τον Sevcik, αυτό σημαίνει ότι οι σχεδιαστές έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στο σχεδιασμό των εργαλείων, και δεν περιορίζονται σύμφωνα με τα εξαρτήματα που ήδη υπάρχουν και τις προδιαγραφές τους.

Διάφορες εταιρίες ελπίζουν στο να εφαρμόσουν όσα καταφέρουν σε αυτή την συλλογική προσπάθεια, σε άλλους τομείς της αεροδιαστημικής βιομηχανίας (aerospace industry), όπως στην κατασκευή δορυφόρων και ρομποτικών διαστημοπλοίων.

Το Orion είναι το διαστημικό σκάφος που σκοπός του είναι να μεταφέρει τον άνθρωπο μέσα στο διάστημα σε μέρη που δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα.

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση του Orion, EFT-1, έγινε το 2014. Η επόμενη, με όνομα EM-1, που θα την συνοδεύσει ο πύραυλος SLS της NASA, θα είναι χωρίς κάποιο πλήρωμα. Η κάψουλα αυτή θα βρεθεί για 3 εβδομάδες στο διάστημα, σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι ώστε να αξιολογηθούν οι δυνατότητες της.

Αν και έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2019, έχουν υπάρξει αρκετές καθυστερήσεις που ίσως να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2020.

 

Πηγές

Εικόνα: www.nasa.gov – Orion

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο