Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Η πρώτη τεχνητή βροχή μετεωριτών

Μια ιαπωνική startup εταιρεία, η ALE που η έδρα της βρίσκεται στο Τόκιο, έχει σχεδόν ολοκληρώσει την τεχνολογία που θα της επιτρέψει να τοποθετήσει πεφταστέρια στον ουρανό – οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή.

Πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο;

Το πρόγραμμα λειτουργεί με μικρο-δορυφόρους. Αυτοί οι μικρο-δορυφόροι μπορούν να μεταφέρουν έως και 400 σφαιρίδια που μοιάζουν με πεφταστέρια. Αυτά τα σφαιρίδια αναφλέγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της γης και η λάμψη τους είναι αρκετά φωτεινή ώστε να γίνεται ορατή από τη Γη.

Μετά την προσομοίωση της βροχής μετεωριτών, τα σφαιρίδια καίγονται εντελώς, ώστε να μην δημιουργούν κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος.

“Τα φυσικά πεφταστέρια συμβαίνουν όταν σφαιρίδια σκόνης μεγέθους αρκετών χιλιοστών εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης και καίγονται εξαιτίας της τριβής”, εξηγεί η εταιρεία.

Η ALE αναπαράγει αυτό το φαινόμενο τεχνητά, με την κατασκευή σωματιδίων που θα παίζουν το ρόλο των πεφταστεριών και χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένους μικρο-δορυφόρους.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η διαδικασία είναι η ακόλουθη: εκτοξεύεται ένας μικρο-δορυφόρος που περιέχει τα εν λόγω σφαιρίδια στα υψηλότερα τμήματα της ατμόσφαιρας και όταν αυτός σταθεροποιηθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη, τα σφαιρίδια απελευθερώνονται. Τα σφαιρίδια ταξιδεύουν κατά το ένα τρίτο σχεδόν της γης και καίγονται καθώς μπαίνουν στην ατμόσφαιρα.

Η εταιρεία δεν αποκαλύπτει πολλά στοιχεία σχετικά με το περιεχόμενο των σωματιδίων. Ωστόσο, οι ερευνητές της ALE δήλωσαν ότι υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του περιεχομένου – σε μια ποικιλία χρωμάτων – ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη.

Ο πρώτος δορυφόρος πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο του, τον Μάρτιο του επόμενου έτους

Η ALE αναμένει ότι θα μεταβεί στο διάστημα μέσω ενός πυραύλου της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας. Ένας δεύτερος μίνι δορυφόρος αναμένεται να αναχωρήσει στα μέσα του 2019 μέσω πυραύλου ιδιωτικής εταιρείας.

Ο απώτερος στόχος είναι να τεθούν σε τροχιά μέχρι το Φεβρουάριο του 2020 και να πραγματοποιήσουν μια βροχή μετεωριτών στη Χιροσίμα, κάποια στιγμή την άνοιξη του 2020. Τα σφαιρίδια αναμένεται να είναι ορατά σε εκατομμύρια ανθρώπους με την εκπομπή να έχει αναμενόμενη εμβέλεια 124 μιλίων.

Οι δύο πρώτοι δορυφόροι θα μεταφέρουν σφαιρίδια για 20 έως 30 φαινόμενα τεχνητής βροχής μετεωριτών. Κάθε (τεχνητό) πεφταστέρι αναμένεται να διαρκεί τουλάχιστον μερικά δευτερόλεπτα, καθιστώντας τη διάρκεια της τεχνητής βροχής λίγο μεγαλύτερη από τη διάρκεια του φυσικού φαινομένου.

Σύμφωνα με αναφορές, η ALE σχεδιάζει να δαπανήσει 20 εκατομμύρια δολάρια για το σύνολο της επιχείρησης και κάθε δορυφόρος θα μπορέσει να παραμείνει στο διάστημα για δύο χρόνια.

 

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο