Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Η πρώτη «ψηφιακή» χώρα;

e-Estonia

Φανταστείτε τον εαυτό σας να στέκεται σε κάποια ουρά στην εφορία ή σε κάποια δημόσια υπηρεσία, περιμένοντας αμέτρητα λεπτά  -ή και ώρες- ώσπου να εξυπηρετηθείτε. Σωστά! Δεν χρειάζεται να το φανταστείτε. Είναι μια κατάσταση που οι περισσότεροι βιώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Όσοι έχουμε βρεθεί στην παραπάνω κατάσταση, σκοτώνουμε συνήθως την ώρα μας σερφάροντας στο ίντερνετ μέσω του κινητού μας. (Άλλωστε, ο χρόνος στα δημόσια κτίρια κυλά αργά -ενίοτε και βασανιστικά- οπότε προλαβαίνει να ενημερωθεί κανείς για τα νέα της ημέρας, της προηγούμενης κ.ο.κ)

Φανταστείτε τώρα το εξής: Βρισκόσαστε στο σπίτι σας και πριν την καθημερινή σας επίσκεψη στο GeekD, ολοκληρώνετε όλες σας τις υποχρεώσεις προς τις κρατικές υπηρεσίες μέσω του υπολογιστή ή του smartphone σας. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα μου πείτε!

Ίσως έχετε δίκιο. Στην Ελλάδα του 2017 κάτι τέτοιο φαντάζει ουτοπικό. Για την Εσθονία όμως, ένα έθνος 1.300.000 ανθρώπων, αποτελεί πραγματικότητα.

H χώρα που γέννησε το Skype, επιδιώκει να δημιουργήσει μια ψηφιακή κοινωνία από την δεκαετία του ’90.  Εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία της χώρας – μια προσπάθεια που ονομάζεται e-Estonia – αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα για το πώς μια κυβέρνηση μπορεί με επιτυχία και με ευκολία να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών της σε μια ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Estonia

Ο ιστότοπος e-Estonia, αναφέρει ότι το πρόγραμμα είναι «η εξέλιξη του ηλεκτρονικού κράτους». Ξεκίνησε το 1997 και επιτρέπει στους πολίτες να καταβάλλουν φόρους online από το 2000 -το 95% των Εσθονών αρχειοθετούν τους φόρους στο διαδίκτυο. Επίσης, επιτρέπει στους Εσθονούς να λαμβάνουν ιατρικές συνταγές και αποτελέσματα εξετάσεων, να υπογράφουν έγγραφα, να ψηφίζουν και να επιτρέπουν στους αλλοδαπούς να γίνουν «ηλεκτρονικοί κάτοικοι». Και όλα αυτά, διαδικτυακά.

«Σήμερα, οι πληροφορίες αποθηκεύονται στη χώρα», αναφέρει η Anna Piperal, εκπρόσωπος του e-Estonia. «Όμως, εργαζόμαστε ώστε το δίκτυό μας να υποστηρίζεται από τις εσθονικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο».

Και δεν είναι οι μόνοι.

 Η Φινλανδία, η Ιαπωνία και η Κύπρος έλαβαν οδηγίες από την Εσθονία, είτε εργάζονταν με εταιρείες της Εσθονίας για να δημιουργήσουν ηλεκτρονικές πλατφόρμες στις χώρες τους, για παράδειγμα για σκοπούς που κυμαίνονται από την κοινωνική ασφάλιση μέχρι την ψηφοφορία στην αντιμετώπιση καταστροφών.

«Η χώρα έχει σημειώσει την μεγαλύτερη πρόοδο από κάθε άλλη», αναφέρει ο Darrell West, αντιπρόεδρος και διευθυντής των μελετών διακυβέρνησης του Ινστιτούτου Brookings στην Washington DC.

Η Piperal λέει ότι το e-Estonia απορροφά τεχνικούς για την υποστήριξη του συστήματος, όπως κάθε νέα βιομηχανία.  «Χρειαζόμαστε περισσότερους μηχανικούς, περισσότερους σχεδιαστές, περισσότερους ελεγκτές, περισσότερους προγραμματιστές και αρχιτέκτονες. Περισσότερους copywriters, περισσότερους εμπειρογνώμονες κοινωνικών μέσων και περισσότερους web developers».

Ωστόσο, ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο πρωτοσέλιδα με παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων, χακαρισμένα προφίλ στο Facebook, κλεμμένων pin πιστωτικών καρτών κ.α.

Για ποιο λόγο να εμπιστευτούν οι άνθρωποι όλες τους τις πληροφορίες σε μια ενιαία, συγκεντρωτική (και δυνητικά hackable) online πλατφόρμα;

Το 2014, οι ερευνητές του University of Michigan διεξήγαγαν μια μελέτη που εντόπισε τους «σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην Εσθονία» και συνέστησε την «άμεση απόσυρσή του». Ωστόσο, το e-Estonia αναφέρει ότι το σύστημα ψηφοφορίας διαθέτει ασφάλεια για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας των ψήφων, όπως αυτές τις ID κάρτες που έχουν εκδοθεί από το κράτος και έχουν εκχωρηθεί σε κάθε πολίτη επιτρέποντάς του να χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Επίσης, αναφέρει ότι η blockchain τεχνολογία που χρησιμοποιεί,  προσπαθεί να διασφαλίσει ότι «κανείς – όχι χάκερ, ούτε διαχειριστές συστημάτων, ούτε καν η ίδια η κυβέρνηση – μπορεί να χειριστεί τα δεδομένα».

Estonia

«Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ένας πραγματικός κίνδυνος όταν έχετε τα πάντα σε μια ενιαία πλατφόρμα», αναφέρει ο West. Επισημαίνει την περίφημη κρίση στην οποία η Ρωσία διεξήγαγε αυτό που θεωρείται ως ο πρώτος κυβερνοπόλεμος στην Εσθονία, το 2007.

Οι διακομιστές (servers) των τραπεζών ήταν εκτός λειτουργίας, έχοντας ως συνέπεια και τη μη λειτουργία των ΑΤΜs. Δεδομένου ότι οι εφημερίδες της Εσθονίας αγωνίστηκαν για να συγχρονιστούν με το χάος, «οι δημοσιογράφοι ξαφνικά δεν ήταν σε θέση να ανεβάσουν τα άρθρα τους εγκαίρως», ανέφερε ο Damien McGuinness του BBC νωρίτερα αυτό το έτος.

Παρόλα αυτά, η Piperal του e-Estonia επισημαίνει ότι το σύστημα ψηφοφορίας της Εσθονίας δεν έχει παραβιαστεί ποτέ ούτε έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Αλλά ακόμη και αν τα οφέλη μιας ηλεκτρονικής κυβέρνησης υπερτερούν των κινδύνων, θα μπορούσε το μοντέλο της Εσθονίας να εφαρμοστεί και αλλού; Πώς τα κατάφερε η Εσθονία;

Οι ειδικοί λένε ότι η Εσθονία είναι μια σχετικά μικρή χώρα με πληθυσμό μόλις 1,3εκ. και μέγεθος που ταιριάζει με αυτό του Βελγίου ή της Δυτικής Βιρτζίνια. Αυτή η μικρή χώρα, θεωρούσε μια ηλεκτρονική κυβέρνηση ως έναν σημαντικό στόχο και τον πραγματοποίησε.

Επιπλέον, συγκρίνοντας την Εσθονία με μεγαλύτερες δυτικές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή τις ΗΠΑ, διαπιστώνει κανείς πως οι τελευταίες είναι πολύ πιο σύνθετες, με μυριάδες τμήματα και νόμους που μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με το πού βρίσκεστε στη χώρα. Ακόμη, όσο μεγαλύτερη είναι η χώρα, τόσο περισσότερους ανθρώπους που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες μπορεί να έχει. Γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα.

Ζούμε σε ένα κόσμο που η ζωή μας ψηφιοποιείται  καθημερινά – με τη θέληση μας, βλ. μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το παράδειγμα της Εσθονίας δείχνει να διευκολύνει την καθημερινότητα αλλά ενέχει σημαντικούς κινδύνους.

Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η λειτουργία μιας κυβέρνησης δεν θα είναι ένα ακόμα καθήκον που θα καταλήγει στο διαδίκτυο. Ίσως είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδέες του 21ου αιώνα.

 

Πηγή

bbc.com – Could Estonia be the first ‘digital’ country?

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο