Αναμείνατε ολίγον τι
ΕπιστήμεςΤεχνολογία

Η ρύπανση στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη απ’ όσο γνωρίζαμε

Το κεντρικό πλοίο των ερευνών

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Ocean Cleanup έχει θέσει ως έργο του να καθαρίσει τις θάλασσες από τα σκουπίδια. Οι ερευνητές του οργανισμού δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης που διήρκεσε για τρία χρόνια, στην οποία ο στόχος ήταν να εκτιμήσουν το μέγεθος της ρύπανσης στον Ειρηνικό ωκεανό, το γνωστό ως Great Pacific Garbage Patch (GPGP).

Σε αυτή την ζώνη καταγράφεται η μεγαλύτερη συλλογή σκουπιδιών στους ωκεανούς πάνω στον πλανήτη, και όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι αρκετά χειρότερη απ’ ότι νομίζαμε.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των σκουπιδιών είναι μικρο-πλαστικά (microplastics) που έχουν προέλθει από την αποσύνθεση των μεγαλύτερων πλαστικών αντικειμένων ή προϊόντων υγείας και προϊόντων ομορφιάς που περιέχουν ίχνη (micro beads). Ο μεγαλύτερος όγκος του GPGP προέρχεται από δίχτυα ψαρέματος και κομμάτια θραυσμάτων που είναι μεγαλύτερα από 5 εκατοστά. Αυτό ήταν κάτι που έκανε τους επιστήμονες να δυσκολευτούν στο παρελθόν για να το υπολογίσουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα δείγματα που συνέλεξαν, δείχνουν ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις σχετικά με την μάζα του GPGP, δεν είχαν συμπεριλάβει το βάρος των μεγαλύτερων αντικειμένων.

Το μοντέλο που χρησιμοποίησαν, το τροφοδότησαν με δεδομένα που συνέλεξαν διάφορα πλεούμενα οχήματα (18 πλοία) και από αεροπορικές έρευνες. Αυτό προέβλεψε ότι υπάρχουν 45-129 χιλιάδες τόνοι πλαστικού στον ωκεανό και πλέουν σε μία περιοχή έκτασης 1.6 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Παλιότερα υπολόγιζαν ότι είχε το ίδιο μέγεθος με την Γαλλία, τα τωρινά δεδομένα δείχνουν ότι είναι 3 φορές όσο η Γαλλία. Αριθμοί 4 έως 16 φορές μεγαλύτεροι από τις παλιότερες εκτιμήσεις.

Το καλοκαίρι του 2015, η ομάδα διεξήγαγε πολύμηνες επιχειρήσεις συλλογής – αλίευσης δειγμάτων από τον ωκεανό, ακριβώς όμως από την επίμαχη περιοχή GPGP.

Το 2016 διεξήγαγαν αεροπορικές έρευνες, οι οποίες τους επέτρεψαν να συγκρίνουν τα αποτελέσματα τους με τα παλιότερα που υπάρχουν.

Συνδυάζοντας τα δεδομένα αυτά οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μοντέλο, το οποίο τους βοήθησε να υπολογίσουν το μέγεθος της ρύπανσης.

Εικόνα των αποτελεσμάτων του μοντέλου

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Το GPGP δεν μεγαλώνει απλά γιατί εμείς οι άνθρωποι συνεχίσαμε στην πάροδο των χρόνων να πετάμε τα πλαστικά αντικείμενα μας. Κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερα πλαστικά προϊόντα ανά άνθρωπο, απ’ ότι κάναμε παλιότερα.

Επίσης ανακάλυψαν ότι η πυκνότητα των μικρο-πλαστικών μέσα στην περιοχή έχει αυξηθεί σημαντικά. Από τα 0.4 χιλιόγραμμα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο που μας έλεγαν τα δεδομένα από το 1970, βλέπουμε ότι το 2015 έφτασε στα 1.23 χιλιόγραμμα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Αυτό μας οδηγεί στο δυσοίωνο γεγονός ότι η αύξηση του μεγέθους του GPGP είναι εκθετική. Η ερευνητική ομάδα του Ocean Cleanup όμως δεν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προσφέρουν λύσεις για το πρόβλημα.

Όπως μπορεί να δει κανείς και στην ιστοσελίδα τους www.theoceancleanup.com, αν τεθεί σε λειτουργία μία σειρά συστημάτων εκτιμούν ότι θα μπορέσουν αν συλλέξουν το 50% του GPGP μέσα σε 5 χρόνια.

Το πλαστικό που θα έχει περισυλλεγεί, θα μεταφερθεί σε μονάδες ανακύκλωσης και θα πωληθεί στις διάφορες εταιρίες. Τα έσοδα αυτής της επιχείρησης θα βοηθήσουν στην χρηματοδότηση της επέκτασης τους και στους άλλους 4 ωκεανούς.

Το ξεκίνημα της δράσης τους έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του 2018. Θα μπορούσε κανείς να βοηθήσει σε αυτό κάνοντας μία δωρεά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευθεί στο journal Nature με τίτλο “Evidence that the Great Pacific Garbage Patch is rapidly accumulating plastic”.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο