Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Η τελευταία δουλειά στη Γη

Η τελευταία δουλειά στη Γη

Η Alice, όπως θα δείτε στο animation βίντεο που ακολουθεί, διαφέρει από τους υπόλοιπους. Έχει μια γάτα ρομπότ και λαμβάνει ιατρικές εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή από μια μηχανή, αλλά αυτό που την ξεχωρίζει από όλους είναι η δουλειά της – έχει μία.

Η Τελευταία δουλειά στη Γη“, όπως είναι ο τίτλος του βίντεο, περιγράφει το όχι και τόσο απίθανο μέλλον. Σύμφωνα με μια στατιστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές Carl Benedikt Frey και Michael Osborne με τον τίτλο “The Future of Employment“, σε περίπου τρεις ή τέσσερις δεκαετίες από τώρα  οι μισές σχεδόν από όλες τις θέσεις εργασίας ενδέχεται να αυτοματοποιηθούν.

Για την Alice, όπως θα δείτε η αυτοματοποίηση επέφερε πολύ θετικές αλλαγές στην καθημερινότητά της και στην εργασία της, αλλά μόνο για λίγο.

Ο Guardian, δημιούργησε το animated short video σε συνεργασία με το studio The Moth Collective.  Ο δημοσιογράφος Paul Mason, στο συνοδευτικό κείμενο, αναφέρει πως ο κόσμος μπορεί να είναι σε θέση να παραδώσει όλο και περισσότερα καθήκοντα σε μηχανήματα που λειτουργούν  με τεχνητή νοημοσύνη.

«Το αναπόφευκτο της αυτοματοποίησης δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε», προσθέτει ο Mason, «αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη ριζική αλλαγή που επιφέρει η ανεργία στην κοινωνία και την ανθρώπινη ταυτότητα».

Είναι επίσης αφελές να πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μορφή ευρείας αυτοματοποίησης θα ωφελήσει τον κάθε άνθρωπο στον ίδιο βαθμό: σε ένα σημείο του βίντεο, η Alice αποφεύγει να κοιτάξει μια ουρά πεινασμένων ανθρώπων στην τράπεζα τροφίμων, κάτι πολύ οικείο σε όλους μας.

Η τελευταία δουλειά στη Γη” είναι μια σύντομη αλλά ρεαλιστική ματιά στο πώς μπορεί να μοιάζει το μέλλον μας τα επόμενα χρόνια. Μένει κανείς να αναλογιστεί ποια θα είναι η θέση του στον κόσμο του μέλλοντος- που δεν φαίνεται να είναι και τόσο μακρινός.

 

 

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο