Αναμείνατε ολίγον τι
ΕπιστήμεςΤεχνολογία

Η τεχνητή νοημοσύνη θα σταματήσει τους λαθροκυνηγούς ελεφάντων

Αφρικανικοί ελέφαντες των δασών

Ο ελέφαντας είναι ένα από τα μεγαλύτερα θηλαστικά που βρίσκονται εν ζωή. Ο αφρικανικός ελέφαντας όμως βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Όπως υπολογίζεται, την δεκαετία του 30-40 υπήρχαν περίπου 3-5 εκατομμύρια αφρικανικοί ελέφαντες (Loxodonta africana – Λοξόδοντα η αφρικανή). Σήμερα όμως ο αριθμός τους έχει μειωθεί υπερβολικά, αφού υπολογίζεται ότι είναι 470.000-690.000.

Βέβαια οι ελέφαντες της Αφρικής διαχωρίζονται σε δύο είδη, σύμφωνα με τα δεδομένα: τους αφρικανικούς ελέφαντες της σαβάνας και τους αφρικανικούς ελέφαντες των δασών.

Το πρώτο είδος είναι πολυπληθέστερο από το δεύτερο, αλλά και τα δύο βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στο πανεπιστήμιο του Cornell υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια -από το 1984- μία ερευνητική προσπάθεια που ονομάζεται Elephant Listening Project, που ακολουθεί τα ίχνη των αφρικανικών ελεφάντων των δασών μέσω ακουστικών καταγραφών – είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να τους παρακολουθήσουν με άλλο τρόπο.

Μέρος του προγράμματος στοχεύει στην προστασία και την ανίχνευση των πληθυσμών των ελεφάντων μέσω των καλεσμάτων τους. Τα καλέσματα αυτά βοηθούν τους ερευνητές ώστε να αναγνωρίσουν και παρακολουθήσουν τις κινήσεις τους, ώστε σε δεύτερο επίπεδο να τα προστατέψουν από τους λαθροκυνηγούς και άλλους κινδύνους.

Όμως από το πρόγραμμα παράγονται 7 terabytes δεδομένων κάθε τρίμηνο, και χρειάζονται μέχρι και 12 εβδομάδες για την ανάλυση του ακουστικού υλικού που έχει συλλεχθεί.

Ο απαιτούμενος χρόνος δυσχαιρένει κάθε προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούν άμεσα σε οποιαδήποτε απειλή εμφανιστεί.

Στην υπηρεσία τους όμως έρχεται, μέσω μίας νέας συνεργασίας, η ταχύτερη ανάλυση που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

Το Elephant Listening Project σε συνεργασία με το Conservation Metrics, θα εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της Τ.Ν. (Α.Ι.) για να αναλύσουν τα ακουστικά δεδομένα πολύ πιο γρήγορα και έτσι να μειώσουν αισθητά τον χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της συλλογής των δεδομένων και της ανάλυσης.

“Ένα βασικό πράγμα που θα κάνει αυτή η συνεργασία είναι να επιταχύνει τα πράγματα, έτσι ώστε να δείξουμε στους ανθρώπους που διαχειρίζονται το εθνικό πάρκο ότι μπορούμε να παρέχουμε πληροφορίες που θα κάνουν τη διαφορά”, δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος Peter Wrege. “Αν μας πάρει ένα χρόνο για να καταλάβουμε τι κάνουν οι ελέφαντες στο δάσος, είναι ήδη πολύ αργά.”

Όπως υπολογίζεται, υπάρχουν περίπου 40.000 αφρικανικοί ελέφαντες των δασών. Αριθμός που έχει μειωθεί κατά 60% περίπου σε σχέση με την τελευταία δεκαετία.

Οι λαθροκυνηγοί αποτελούν μία από τις σημαντικότερες απειλές, αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στην Γκαμπόν (Gabon) περίπου στους 25.000 σκοτώθηκαν τα τελευταία χρόνια (100.000 το 2011).

Πιο συγκεκριμένα, το Elephants Without Borders ανακάλυψε πρόσφατα τα απομεινάρια 90 ελεφάντων που κυνηγήθηκαν κοντά σε ένα καταφύγιο τις προηγούμενες εβδομάδες.

Μέχρι τώρα το Conservation Metrics έχει καταφέρει να μειώσει τον χρόνο της ανάλυσης των δεδομένων στις 22 ημέρες και σκοπεύουν να μειώσουν τον αριθμό των απαιτούμενων ημερών ακόμα περισσότερο.

Η εταιρία έλαβε πρόσφατα την επιχορήγηση του προγράμματος AI for Earth της Microsoft. Με την πρόσβαση που απέκτησαν στο Microsoft Azure, τον ισχυρότατο cloud server, θα μπορέσουν να μειώσουν την ανάλυση των δεδομένων στην μία ημέρα!

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο για να μάθετε περισσότερα για το έργο αυτών των ανθρώπων:

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο