Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Η τεχνητή νοημοσύνη κατά της διάδοσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Google AI

Η χρήση του διαδικτύου ως μέσο διάδοσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είναι μια από τις χειρότερες καταχρήσεις που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Google και άλλες εταιρείες επενδύουν στην ανάπτυξη τεχνολογιών και συνεργάζεται στενά με οργανώσεις εμπειρογνωμόνων, όπως το Ίδρυμα Watch Internet, για την καταπολέμηση της διάδοσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.

Υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι οργανισμοί όλων των μεγεθών που δεσμεύονται βαθιά σε αυτόν τον αγώνα – όπως ομάδες πολιτών, εταιρείες και εξειδικευμένες ΜΚΟ. Όλοι εργάζονται – και συνεργάζονται μεταξύ τους – για τον ίδιο σκοπό, έχοντας ως εργαλείο τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.

Πρόσφατα, η Google παρουσίασε το επόμενο βήμα σε αυτόν τον αγώνα: Τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) που αναβαθμίζει σημαντικά τις υπάρχουσες τεχνολογίες και βελτιώνει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο οι πάροχοι υπηρεσιών, οι ΜΚΟ και άλλες εταιρείες τεχνολογίας εξετάζουν το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε μεγάλη κλίμακα.

Η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί βαθιά νευρωνικά δίκτυα για την επεξεργασία εικόνας, διευκολύνοντας σημαντικά την ταξινόμηση εικόνων έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους ειδικούς να εξετάσουν εκείνες που είναι πιο πιθανό να περιέχουν υλικό  σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, κατά προτεραιότητα.

Η ταχεία αναγνώριση νέων εικόνων σημαίνει ότι τα παιδιά που υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση σήμερα είναι πολύ πιθανότερο να εντοπιστούν και να προστατευθούν πιο άμεσα.

Η εταιρεία παρέχει το νέο της τεχνολογικό επίτευγμα δωρεάν σε ΜΚΟ και συνεργάτες του κλάδου μέσω του API Ασφαλείας Περιεχομένου.

Η Susie Hargreaves, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Watch Internet, δήλωσε: «Εμείς και ειδικότερα οι ειδικοί αναλυτές μας είμαστε ενθουσιασμένοι με την ανάπτυξη ενός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς μας να επιθεωρήσουν υλικό σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα και να παρακολουθήσουν τους παραβάτες, με τη στόχευση εικόνων που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως παράνομο υλικό. Με την κοινή χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας, η ταυτοποίηση των εικόνων θα μπορούσε να επιταχυνθεί, γεγονός που με τη σειρά της θα μπορούσε να καταστήσει το Διαδίκτυο ασφαλέστερο για όλους” .

Αυτή η πρωτοβουλία θα επισπεύσει τις διαδικασίες εξέτασης πιθανού υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Μάλιστα, μπορεί να βοηθήσει τους ειδικούς αναλυτές να εντοπίσουν 700% περισσότερο περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης σε σχέση με πριν.

Επίσης, σε αντίθεση με τη συμβατική προσέγγιση, η μέθοδος ΑΙ μπορεί να ανιχνεύσει υλικό που δεν έχει ανακαλυφθεί στο παρελθόν.

Αυτό με τη σειρά του, θα μπορούσε να βοηθήσει τις αρχές να εντοπίσουν ενεργούς παραβάτες και να αποτρέψουν την επανάληψη παρόμοιων παραβάσεων.

Ο εντοπισμός και η καταπολέμηση της εξάπλωσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών αποτελεί μια συνεχή πρόκληση.

Αν και η τεχνολογία από μόνη της δεν αποτελεί πανάκεια, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, βοηθώντας περισσότερους οργανισμούς να πραγματοποιήσουν αυτό το δύσκολο έργο σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα.

 

Πηγές

Εικόνα: Google Refines AI To Detect And Report Child Sexual Abuse Material Online

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο