Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Η Adobe χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση αλλοιωμένων εικόνων

Η Adobe χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση αλλοιωμένων εικόνων

Η εταιρεία πίσω από το πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών Photoshop υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει ένα εργαλείο που μπορεί να ανιχνεύσει αν μια εικόνα έχει αλλοιωθεί.

Ο Vlad Morarium, ερευνητής της Adobe, χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύσει σημάδια αλλοίωσης που συνήθως δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να διακρίνει εάν ένα στοιχείο έχει προστεθεί, έχει αλλάξει θέση ή έχει κοπεί από μια φωτογραφία.

Ωστόσο, η εταιρεία προειδοποίησε ότι κανένα σύστημα τεχνολογίας δεν θα μπορούσε να είναι αλάνθαστο.

Το Photoshop, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από 28 χρόνια, είναι ένας ισχυρός επεξεργαστής εικόνων και το όνομά του έχει γίνει συνώνυμο με την επεξεργασία εικόνας.

Τα υπάρχοντα εργαλεία επαλήθευσης της αυθεντικότητας μιας εικόνας μπορούν να ανιχνεύσουν τα μεταδεδομένα ενός αρχείου εικόνας – το οποίο περιέχει πληροφορίες σχετικά με το πότε και πού λήφθηκε μια φωτογραφία – αναζητώντας πράγματα όπως διαφορές στον φωτισμό.

Όμως, τέτοιου είδους τεστ είναι εύκολο να νικηθούν.

Ο κ. Morarium, ο οποίος 14 χρόνια διερευνά τρόπους εντοπισμού αλλοιωμένων εικόνων, δίδαξε ένα δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης  ώστε να αναγνωρίζει σημάδια στην αλλαγής χρώματος και ασυμφωνίες στο θόρυβο σε δεκάδες χιλιάδες εικόνες.

Η αρχική μελέτη επικεντρώθηκε σε τρεις κοινές τεχνικές αλλοίωσης:

  • τη συνένωση εικόνων, όπου συνδυάζονται δύο διαφορετικές εικόνες
  • το copy-move, όπου αντικείμενα μιας φωτογραφίας μετακινούνται ή δημιουργούνται αντίγραφά τους, από ένα μέρος της εικόνας σε κάποιο άλλο
  • και την μετατόπιση, όπου κάποιο αντικείμενο αφαιρείται από μια φωτογραφία

Ο κ. Morarium, του οποίου η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με τον αμερικανικό κυβερνητικό οργανισμό Darpa, δήλωσε ότι ο αλγόριθμος θα μπορούσε επίσης να ανιχνεύσει διαφορές στον φωτισμό στο μέλλον.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Adobe, η οποία έφερε τη δυνατότητα επεξεργασίας εικόνας στο ευρύ κοινό, είναι η ιδανική εταιρεία για τη δημιουργία εργαλείων  για τον προσδιορισμό της αυθεντικότητας των εικόνων.

Ένας ειδικός δήλωσε ότι οι βασικές τεχνικές στην έρευνα της Adobe και της Darpa είναι ευρέως γνωστές εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, όμως η χρήση της μηχανικής μάθησης μπορεί να αποκαλύψει αλλοιώσεις που δεν είναι άμεσα εμφανής.

Ωστόσο, ο Hany Farid, καθηγητής πληροφορικής στο Dartmouth College στο New Hampshire, προειδοποίησε ότι κανένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να είναι αλάνθαστο.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.
Γιώτα Ζώτου

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο