Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Η Apple τροφοδοτείται πλέον κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Apple solar panels

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και τη δημιουργία ενός πιο υγιεινού περιβάλλοντος, η Apple ανακοίνωσε σήμερα ότι οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις της χρησιμοποιούν 100% καθαρή ενέργεια.

Αυτό το επίτευγμα περιλαμβάνει καταστήματα λιανικής πώλησης, γραφεία, κέντρα δεδομένων και εγκαταστάσεις σε 43 χώρες – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας και της Ινδίας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι εννέα επιπλέον συνεργάτες έχουν δεσμευτεί να τροφοδοτούν όλη την παραγωγή τους με 100% καθαρή ενέργεια, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των προμηθευτών να ανέλθει σε 23.

“Είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε τον κόσμο καλύτερο από όσο το βρήκαμε. Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς είμαστε υπερήφανοι που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημαντικό ορόσημο”, δήλωσε ο Tim Cook, Διευθύνων Σύμβουλος της Apple. «Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τα όρια του δυνατού με τα υλικά στα προϊόντα μας, τον τρόπο με τον οποίο τα ανακυκλώνουμε, τις εγκαταστάσεις μας και τη δουλειά μας με τους προμηθευτές για να δημιουργήσουμε νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διότι γνωρίζουμε πως το μέλλον εξαρτάται από αυτό. “

Project Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η Apple και οι συνεργάτες της κατασκευάζουν νέα project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο τον κόσμο, βελτιώνοντας τις ενεργειακές επιλογές για τις τοπικές κοινότητες, τις πολιτείες και ακόμη και τις ολόκληρες χώρες. Η εταιρεία δημιουργεί ή αναπτύσσει, με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, νέα έργα περιφερειακής ανανεώσιμης ενέργειας.

Τα project αυτά, αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συστοιχιών και των αιολικών πάρκων, καθώς και των αναδυόμενων τεχνολογιών όπως οι κυψέλες καυσίμου βιοαερίου, τα συστήματα παραγωγής μικροηλεκτρικής ενέργειας και οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας.

Η Apple διαθέτει επί του παρόντος 25 project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο τον κόσμο, συνολικής χωρητικότητας 626 Megawatts. Έχει επίσης 15 ακόμη project υπό κατασκευή. Μόλις κατασκευαστούν, πάνω από 1,4 Gigawatts καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας θα διατεθούν σε 11 χώρες.

Από το 2014, όλα τα κέντρα δεδομένων της εταιρείας τροφοδοτούνται από 100 τοις εκατό ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και από το 2011, όλα τα project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Apple έχουν μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (CO2e) κατά 54% από τις εγκαταστάσεις της παγκοσμίως και απέτρεψαν να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα σχεδόν 2,1 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι CO2e.

 Τα project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

  • Η Apple Park, η νέα έδρα της Apple στο Cupertino, είναι πλέον το μεγαλύτερο κτίριο γραφείων με πιστοποίηση LEED Platinum στη Βόρεια Αμερική. Τροφοδοτείται από 100% ανανεώσιμη ενέργεια από πολλαπλές πηγές, συμπεριλαμβανομένης μιας ηλιακής εγκατάστασης  17 Megawatts και μιας εγκατάστασης κυψελών καυσίμου βιοαερίου τεσσάρων megawatts στην οροφή, που ελέγχεται από ένα microgrid με αποθήκευση μπαταρίας. Παρέχει επίσης καθαρή ενέργεια στο δημόσιο δίκτυο σε περιόδους χαμηλής χρήσης.
  • Πάνω από 485 Megawatts αιολικών και ηλιακών projects έχουν αναπτυχθεί σε έξι επαρχίες της Κίνας.
  • Η Apple ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων τελευταίας τεχνολογίας 400.000 τετραγωνικών στο Waukee της Αϊόβα, το οποίο θα λειτουργεί αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την πρώτη μέρα.
  • Στο Prineville, στο Όρεγκον, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία αγοράς ενέργειας ισχύος 200 Megawatt για ένα αιολικό πάρκο του Όρεγκον, το Montague Wind Power Project, που θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2019.
  • Στο Ρίνο, Νεβάδα, η Apple δημιούργησε μια συνεργασία με την τοπική κοινότητα, την NV Energy, και τα τελευταία τέσσερα χρόνια ανέπτυξε τέσσερα νέα project συνολικού μεγέθους 320 Megawatt ηλιακής ενέργειας.
  • Στην Ιαπωνία, η Apple συνεργάζεται με την τοπική ηλιακή εταιρεία Daini Denryoku για να εγκαταστήσει πάνω από 300 ηλιακά συστήματα στον τελευταίο όροφο, τα οποία θα παράγουν ετησίως 18.000 Megawatt – ωρών καθαρής ενέργειας, αρκετά για να τροφοδοτήσουν περισσότερα από 3.000 ιαπωνικά σπίτια.
  • Το κέντρο δεδομένων της Apple στο Maiden της Βόρειας Καρολίνας υποστηρίζεται από projects που παράγουν 244 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανανεώσιμης ενέργειας ετησίως, που ισοδυναμεί με την ενέργεια που καταναλώνεται από 17.906 σπίτια της Βόρειας Καρολίνας.
  • Στη Σιγκαπούρη, η εταιρεία προσαρμόζει και κατασκευάζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε 800 στέγες.
  • Τέλος, η Apple κατασκευάζει σήμερα δύο νέα κέντρα δεδομένων στη Δανία, τα οποία θα λειτουργούν με 100% ανανεώσιμη ενέργεια από την πρώτη μέρα.

Οι δεσμεύσεις των προμηθευτών

Για να φτάσει στο 100% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τις εγκαταστάσεις της, η εταιρεία εργάστηκε ώστε να αποτελέσει παράδειγμα και  να ακολουθήσουν και άλλοι.

Η Apple ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες, ότι 23 από τους προμηθευτές της δεσμεύονται πλέον να λειτουργούν με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων εννέα νέων προμηθευτών. Συνολικά, η καθαρή ενέργεια από project προμηθευτών βοήθησε στην αποφυγή της εκπομπής περισσότερων από 1,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπής αερίων θερμοκηπίου το 2017 – το ισοδύναμο της απόσυρσης περισσότερων από 300.000 αυτοκινήτων από το δρόμο.

Επιπλέον, περισσότεροι από 85 προμηθευτές έχουν εγγραφεί στην καθαρή ενεργειακή πύλη της Apple, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που η Apple ανέπτυξε για να βοηθήσει τους προμηθευτές να εντοπίσουν εμπορικά βιώσιμες λύσεις ανανεώσιμης ενέργειας σε περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο