Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Η NASA ανακοίνωσε την αποστολή ελικοπτέρου στον Άρη

Η NASA ανακοίνωσε την αποστολή ελικοπτέρου στον Άρη

Το μικρό αυτόνομο ελικόπτερο θα ταξιδέψει με την αποστολή Mars 2020, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Nasa την Παρασκευή.

Στόχος της αποστολής είναι να αποδείξει τη βιωσιμότητα και το δυναμικό των οχημάτων που είναι βαρύτερα από τον αέρα στον Κόκκινο Πλανήτη.

“Η NASA έχει μια περήφανη ιστορία στις πρωτιές”, δήλωσε ο Jim Bridenstine, εκπρόσωπος της Nasa. “Η ιδέα ενός ελικοπτέρου που πετάει στον ουρανό ενός άλλου πλανήτη είναι συναρπαστική.”

“Το ελικόπτερο του Άρη (Mars Helicopter) είναι πολλά υποσχόμενο για τις μελλοντικές επιστημονικές αποστολές, τις ανακαλύψεις και τις εξερευνήσεις στον  πλανήτη Άρη”.

Η κατασκευή του ελικοπτέρου διήρκησε  πάνω από τέσσερα χρόνια και στην τελική του μορφή ζυγίζει λιγότερο από τέσσερα κιλά. Η άτρακτός του είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από μια μπάλα του κρίκετ και διαθέτει δίδυμα, αντίθετα περιστρεφόμενα πτερύγια.

Mars helicopter

Το ελικόπτερο έχει φωτοβολταϊκά κύτταρα ώστε να φορτίζει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που διαθέτει και έναν μηχανισμό θέρμανσης για να διατηρείται ζεστό κατά τη διάρκεια των ψυχρών βραδιών στον Κόκκινο Πλανήτη.

“Το ρεκόρ ύψους για ένα ελικόπτερο που πετά εδώ στη Γη είναι περίπου 40.000 πόδια. Η ατμόσφαιρα του Άρη αντιστοιχεί μόλις στο 1% της ατμόσφαιρας της Γης, οπότε όταν το ελικόπτερό μας βρεθεί στην επιφάνεια του Άρη, αυτό θα ισοδυναμεί με το να βρίσκεται  100.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της Γης”, δήλωσε ο διευθυντής του project Mars Helicopter,  Mimi Aung.

“Για να μπορέσουμε να πετάξουμε στην χαμηλής πυκνότητας ατμόσφαιρα του Άρη, έπρεπε να ελέγξουμε τα πάντα: Να το καταστήσουμε όσο το δυνατόν ελαφρύτερο και ταυτόχρονα όσο πιο ισχυρό γίνεται.”

Οι ελεγκτές στη Γη θα χειρίζονται το Mars Helicopter, μέσω ενός συστήματος εντολών και όχι με joystick σε πραγματικό χρόνο.

Η πλήρης καμπάνια δοκιμών πτήσης διάρκειας 30 ημερών θα περιλαμβάνει έως και πέντε πτήσεις με προοδευτικά μεγαλύτερες αποστάσεις – μέχρι και μερικές εκατοντάδες μέτρα – και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα – μέχρι και 90 δευτερόλεπτα. Στην πρώτη πτήση, το ελικόπτερο θα κάνει μια μικρή κάθετη ανάβαση στα 10 πόδια, όπου θα παραμείνει για περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Πηγές

 

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο