Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Η NASA φέρνει τα διαστημικά της σκάφη στο χώρο σας

Η NASA φέρνει τα διαστημικά της σκάφη στο χώρο σας

Τα διαστημικά σκάφη της NASA μπορεί να ταξιδεύουν σε απομακρυσμένους προορισμούς στο διάστημα, ωστόσο μια νέα εφαρμογή για κινητά που αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Καλιφόρνια, φέρνει τα διαστημικά σκάφη στο χώρο σας.

Η νέα εφαρμογή που ονομάζεται Spacecraft AR, χρησιμοποιεί την τελευταία τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για να προβάλει εικονικά 3D μοντέλα των ρομπότ – εξερευνητών της NASA σε οποιοδήποτε περιβάλλον με επίπεδη επιφάνεια.

Η JPL ανέπτυξε την εφαρμογή Spacecraft AR σε συνεργασία με την Google. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί την τεχνολογία ARCore της Google για να φέρει 3D διαστημόπλοια σε συσκευές χρηστών με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας. Το “Native mobile” AR χρησιμοποιεί τις ενσωματωμένες δυνατότητες μιας κινητής συσκευής για αλληλεπίδραση με περιβάλλοντα και αντικείμενα 3D.

Η αρχική έκδοση της εφαρμογής είναι συμβατή με συσκευές Android που υποστηρίζουν το ARCore. Στόχος όμως αποτελεί η προσθήκη περισσότερων συμβατών συσκευών στο εγγύς μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών iOS.

Για να δημιουργήσει την εμπειρία προβολής ενός εικονικού διαστημικού σκάφους στο χώρο σας, το Spacecraft AR χρησιμοποιεί τα ίδια 3D μοντέλα υψηλής ποιότητας με την προηγούμενη  εφαρμογή της NASA που κυκλοφόρησε και ονομάζεται  Spacecraft 3D, αλλά με μια πρωτοποριακή νέα δυνατότητα.

Ενώ το  Spacecraft 3D λειτουργεί καλύτερα με μια εκτυπωμένη εικόνα που ονομάζεται στόχος ή δείκτης, το Spacecraft AR λειτουργεί με επίπεδη επιφάνεια – δεν απαιτείται στόχος.

“Το Spacecraft AR app είναι ένας συναρπαστικός νέος τρόπος για να έρθουμε πιο κοντά με τις ρομποτικές αποστολές της NASA”, δήλωσε ο Kevin Hussey, διευθυντής της ομάδας απεικόνισης της JPL, που ανέπτυξε το Spacecraft 3D και εργάστηκε στη νέα εφαρμογή με την Google. “Ανυπομονούμε να το δοκιμάσετε και να προσθέσουμε πολλά άλλα διαστημικά σκάφη στην εφαρμογή στο μέλλον”.

Μέσα από την εφαρμογή Spacecraft AR, οι χρήστες σύρουν για να επιλέξουν μεταξύ αποστολών που παρατηρούν και διερευνούν τη Γη, τον Άρη και τους άλλους πλανήτες και επιλέγουν το διαστημικό σκάφος που θα ήθελαν να δουν. Μόλις η εφαρμογή ανιχνεύσει μια επίπεδη επιφάνεια, οι χρήστες απλώς ακουμπούν την οθόνη του κινητού ώστε να τοποθετήσουν το διαστημικό σκάφος στο χώρο μπροστά τους.

Μπορούν να λάβουν και να μοιραστούν φωτογραφίες απευθείας από την εφαρμογή και να δουν σε βάθος πληροφορίες για κάθε αποστολή. Και για όσους χρησιμοποιούν την εφαρμογή σε χώρους αρκετά μεγάλους, υπάρχει ακόμα και ένα κουμπί που δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να δει το διαστημικό σκάφος στο πραγματικό μέγεθός του.

Η εφαρμογή περιλαμβάνει τα διαστημικά σκάφη: Curiosity, Juno, Cassini και Voyager. Οι χρήστες μπορούν επίσης να ελέγξουν το γιγάντιο  Deep Space Network πιάτο της NASA. Περισσότερα διαστημικά σκάφη σχεδιάζεται να προστεθούν σε μελλοντικές ενημερώσεις της εφαρμογής.

Μπορείτε να κατεβάσετε τη νέα εφαρμογή εδώ.

Πηγή

nasa.gov – New ‘AR’ Mobile App Features 3-D NASA Spacecraft

 

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο