Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Η SpaceX έχει ακόμα τον έλεγχο 57 δορυφόρων του Starlink

Απεικόνιση των δορυφόρων του Starlink

Πριν έναν μήνα περίπου είχαμε την εκτόξευση της πιλοτικής ομάδας δορυφόρων του Starlink της SpaceX. Ποια είναι όμως η μέχρι τώρα πορεία τους;

Σύμφωνα με την διαστημική εταιρεία, τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά ομαλά και καλά. Πιο συγκεκριμένα δήλωσαν ότι διατηρείται η σύνδεση με τους 57 από τους 60 δορυφόρους που είχαν θέσει σε τροχιά.

Αρχικά είχαν επαφή και με τους 60 δορυφόρους αλλά στην συνέχεια χάθηκε η επικοινωνία με τους 3 από αυτούς.

 

Δεν είναι γνωστό τι συνέβη σε αυτούς τους τρεις δορυφόρους και χάθηκε η επικοινωνία μαζί τους. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αυτή η τριάδα θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από την Γη για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά ο τελικός προορισμός τους είναι ένας: η ατμόσφαιρα. Η βαρύτητα θα υπερνικήσει και θα τους τραβήξει προς την Γη, με αποτέλεσμα να μπουν στην ατμόσφαιρα και να καούν.

Οι υπόλοιποι 57 λειτουργούν ακριβώς όπως είχαν σχεδιαστεί. 45 από αυτούς έχουν ανέβει στην τελική τους τροχιά, σε ύψος 550 χιλιομέτρων. Οι επόμενοι 5 βρίσκονται εν μέσω της διαδικασίας να ανέβουν στο ίδιο ύψος και οι 5 τελευταίοι βρίσκονται σε κατάσταση διεξαγωγής κάποιων επιπλέον ελέγχων των συστημάτων τους πριν ολοκληρώσουν την άνοδο τους.

Την τύχη της ελαττωματικής τριάδας θα έχουν και οι δύο τελευταίοι δορυφόροι. Η SpaceX σκοπεύει να τους θέσει εκτός τροχιάς ώστε να δοκιμάσουν την ορθότητα της διαδικασίας.

Η παραπάνω δράση τους υποδηλώνει ότι οι συντελεστές του project Starlink διαθέτουν την δέουσα ευσυνειδησία και δεν πρόκειται να επιτρέψουν να δημιουργηθεί ένα νεκροταφείο δορυφόρων γύρω από τον πλανήτη μας.

 

Τα πράγματα σίγουρα θα αλλάξουν στο μέλλον αφού θα αλλάξει και η κλίμακα. Η SpaceX ελπίζει ότι θα καταφέρει να θέσει σε τροχιά 12.000 δορυφόρους περίπου, ώστε ο αστερισμός (το ονομάζουν constellation) να προσφέρει πρόσβαση στο internet σε κάθε σημείο της υδρογείου.

Αυτό που προβληματίζει αρκετούς είναι ότι δεν υπάρχει κάποια εγγύηση ότι οι επόμενες εκτοξεύσεις και αποστολές θα έχουν τα ίδια ή και καλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Ένα αντίστοιχο ποσοστό αποτυχίας θα σήμαινε για τις μελλοντικές αποστολές ότι εκατοντάδες δορυφόροι θα παρουσιάσουν κάποιο ελάττωμα, κάτι που θα σημαίνει ότι θα αυξηθούν κατά πολύ τα διαστημικά σκουπίδια.

 

Βέβαια οι δορυφόροι αυτοί δεν θα μείνουν για πάντα σε τροχιά. Όπως εκτιμά σε έρευνα της η διαστημική υπηρεσία NASA, οι δορυφόροι (το 99% του συνόλου τους) θα πρέπει να έχουν μία διάρκεια ζωής 5 ετών, πριν πάρουν τον δρόμο της επιστροφής προς την Γη. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί δραματικά ο κίνδυνος των διαστημικών συγκρούσεων.

Η SpaceX δηλώνει ότι έχει υλοποιήσει μία σειρά αλλαγές στον σχεδιασμό και στα συστήματα των δορυφόρων ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μολύνουν το περιβάλλον του διαστήματος.

Ένα δεύτερο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι αυτό της φωτορύπανσης. Οι δορυφόροι είναι αρκετά πιο φωτεινοί απ’ όσο θα έπρεπε, γεγονός που έχει ανησυχήσει την επιστημονική κοινότητα αφού ένα νέφος από αυτά θα παρέμβει στις παρατηρήσεις τους.

Η SpaceX αναφέρει ότι συνεργάζεται με αστρονομικές ομάδες ώστε να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν στις επιστημονικές παρατηρήσεις. Αντίστοιχα και κορυφαίες αστρονομικές ομάδες έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται συνομιλία με την εταιρεία.

 

Τέλος, δεν μας έχει γίνει σαφές το πότε θα γίνει η επόμενη εκτόξευση. Ίσως να γίνει σχετικά σύντομα, αλλιώς θα γίνει αρκετά δύσκολο να φτάσουν τον τελικό στόχο τους.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο