Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Η SpaceX εκτόξευσε τους πρώτους δορυφόρους του Starlink

SpaceX - Starlink

Εδώ και αρκετό καιρό γνωρίζαμε για την αποστολή της SpaceX να παρέχει ίντερνετ σε κάθε σημείο του πλανήτη. Είχαμε μιλήσει για τα πρώτα βήματα της προς την επίτευξη του στόχου τους.

Πριν μερικές ημέρες (23 Μαΐου), και μετά από μερικές αναβολές της εκτόξευσης, ο πύραυλος της SpaceX κατάφερε με επιτυχία να μεταφέρει στο διάστημα 60 δορυφόρους του Starlink – ο καθένας τους μάζας 227 kg.

Μετά από μία ώρα και δύο λεπτά μετά την εκτόξευση, οι δορυφόροι βρέθηκαν σε υψόμετρο 440 χιλιομέτρων πάνω από την Γη και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την τροχιά λειτουργίας των 550 χιλιομέτρων.

Οι δορυφόροι χρησιμοποιούν προωθητήρες Hall (Hall-effect thrusters) και αντλούν την απαιτούμενη ενέργεια από τον ηλιακό συλλέκτη τους.

Το πρώτο στάδιο του πυραύλου προσγειώθηκε επιτυχώς και με ασφάλεια (αυτή ήταν η τρίτη πτήση του) στο πλοίο-drone που βρισκόταν σε ετοιμότητα στην προγραμματισμένη θέση.

 

Τον Φεβρουάριο του 2018 τέθηκαν σε τροχιά δύο δοκιμαστικοί δορυφόροι, και τώρα βρίσκονται στην θέση τους 60 λειτουργικοί δορυφόροι. Τα σχέδια του Elon Musk και της SpaceX είναι να βρεθούν σε τροχιά 12.000 μονάδες που θα δημιουργήσουν τον αστερισμό δορυφόρων Starlink (Starlink (satellite constellation)). Όπως προβλέπεται ο αστερισμός θα είναι έτοιμος να παρέχει ταχύτητες 1Gbps και σε απομακρυσμένες περιοχές το 2020.

 

 

Εδώ μπορείτε να δείτε το video της εκτόξευσης:

Και εδώ μπορείτε να δείτε ένα video που εξηγεί περισσότερα για το Starlink:

Μία ημέρα μετά την εκτόξευση (24 Μαΐου), ένας παρατηρητής-ντετεκτιβ κατάφερε να εντοπίσει τους δορυφόρους στον νυχτερινό ουρανό και να τους απαθανατήσει σε ένα εντυπωσιακό video!

Ο άνθρωπος αυτός ονομάζεται Marco Langbroek και βρίσκεται στην Ολλανδία, και κατάφερε να αφήσει έκπληκτους όλους τους λάτρεις του διαστήματος με το κατόρθωμα του. Ο ίδιος μέτρησε 56 δορυφόρους να περνούν πάνω από το σημείο που βρισκόταν!

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο blog του.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο