Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Η SpaceX μετέφερε τον δορυφόρο Bangladeshi με τον νέο Block 5 Falcon 9

SpaceX block 5 Falcon 9

Στις 11 Μαΐου η SpaceX εκτόξευσε επιτυχώς τον πύραυλο Falcon 9 νεώτερου τύπου, μεταφέροντας τον Bangabandhu-1, τον πρώτο δορυφόρο τηλεπικοινωνιών του Bangladesh στο διάστημα, ο οποίος στην συνέχεια μπήκε σε γεωστατική τροχιά.

Ο νέος πύραυλος είναι γνωστός και ως Block 5 version, και ξεκίνησε την διαδρομή του από την αεροπορική βάση του Cape Canaveral στις 4:14μ.μ. EST.

Το φορτίο του ήταν ο δορυφόρος μάζας 3.500Kg, ο οποίος αποκολλήθηκε επιτυχώς από το ανώτερο μέρος του πυραύλου 34 λεπτά αργότερα.

Η εκτόξευση αυτή ήταν ένα μεγάλο ορόσημο για την SpaceX αλλά και για την χώρα του Bangladesh. Με τον Block 5 Falcon 9 (ο 54ος που εκτοξεύεται), η εταιρεία οραματίζεται να εκτελέσει περίπου στις 10 εκτοξεύσεις χρησιμοποιώντας το αρχικό τμήμα του πυραύλου χωρίς να γίνει κάποια συντήρηση/επισκευή.

Οι προηγούμενες εκδόσεις ήταν σχεδιασμένες να αντέξουν 2 με 3 πτήσεις.

Μετά από την δέκατη εκτόξευση, η  προγραμματισμένη συντήρηση του πιθανότατα θα επιμηκύνει τον χρόνο ζωής του στις 100 αποστολές, σύμφωνα με την SpaceX. Ο πύραυλος βρίσκεται στο στάδιο σχεδιασμού του που πληροί όλες τις απαραίτητες απαιτήσεις της NASA για την μεταφορά πληρώματος. Επίσης μπορούν να συμπεριληφθούν και αιτήματα που ενδέχεται να θέσει η αεροπορία των ΗΠΑ.

Το πρώτο τμήμα προσγειώθηκε περίπου 11 λεπτά μετά την εκτόξευση. Όπως ανέφερε ο Elon Musk, η εταιρεία θα ξοδέψει μερικούς μήνες για να το αποσυναρμολογήσει και να το ελέγξουν πριν να χρησιμοποιηθεί εκ νέου.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, κατά ένα ειρωνικό τρόπο θα χρειαστεί να τον αποσυναρμολογήσουν για να επιβεβαιώσουν ότι δεν χρειάζεται να το κάνουν.  Αυτός ο πύραυλος δεν θα πετάξει ξανά για μερικούς μήνες. Αλλά προς το τέλος του χρόνου, θα μπορέσουμε να δούμε τα Block 5 να ταξιδεύουν και να κάνουν πολλές πτήσεις, και πιθανότατα με τους προωθητήρες του Block 5 να αγγίζουν τις 3 ή και 4 συνεχείς πτήσεις.

Για το Bangladesh, η εκτόξευση αυτή είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών δουλειάς ώστε να μπορούν να χειριστούν και να λειτουργήσουν τον δικό τους τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο.

Η χώρα διέθετε τις θέσεις, για να θέσει δορυφόρους σε τροχιά, που είχε ορίσει το United Nation’s International Telecommunication Union, τις οποίες θεωρούσαν ότι είναι αρκετά μακριά από την χώρα ώστε να διεκπεραιωθούν με αξιοπιστία οι δορυφορικές υπηρεσίες.

Μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών για την εύρεση καλύτερων τροχιών, η Bangladesh Telecommunications Regulatory Commission (BTRC) προσέλαβε την Space Partnership International (SPI) το 2012, για να καθοδηγήσει τις ενέργειες τους ώστε να αποκτήσουν μια καλύτερη θέση για τον δορυφόρο τους, και στην συνέχεια για την απόκτηση του δορυφόρου.

Η SPI βοήθησε την BTRC να αποκτήσει μία αρκετά καλύτερη θέση για τον δορυφόρο της (119.1 μοίρες ανατολικά του δορυφόρου της Ρωσικής εταιρίας Intersputnik) και αγόρασε την σύμβαση για τον Bangabandhu-1 από την Ευρωπαϊκή κατασκευαστική εταιρία Thales Alenia Space το 2015.

Σε αυτή την σύμβαση περιλαμβανόταν: η κατασκευή του δορυφόρου, η κατασκευή επίγειων εγκαταστάσεων για την τηλεπικοινωνία με τον δορυφόρο και η κάλυψη της αποστολής του στο διάστημα.

Η Thales Alenia Space αρχικά σχεδίαζε να στείλει στο διάστημα τον δορυφόρο με την βοήθεια ενός πυραύλου Arianespace Ariane 5, αλλά κατέφυγαν στην εναλλακτική λύση της SpaceX μετά από προτροπή της ίδιας της χώρας.

Η BTRC είχε σκοπό να εκτοξεύσει τον δορυφόρο στις 16 Δεκεμβρίου του 2017, ημέρα ορόσημο για την ανεξαρτησία της χώρας (Bangladesh’s Victory Day), Προσπαθώντας να καταφέρει να συμπέσει η εκτόξευση με την εθνική εορτή, αποφάσισαν να ζητήσουν τις υπηρεσίες της SpaceX.

Οι αναβολές όμως που έφεραν διάφορες τεχνικές δυσκολίες, δεν άφησαν την SpaceX να μεταφέρει τον δορυφόρο νωρίτερα.

Το Bangladesh ανήκει στις χώρες που πρόσφατα μεταφέρθηκαν στο διάστημα, στέλνοντας ένα εθνικό δορυφόρο. Ο πατριωτισμός και το διεθνές κύρος (όπως και ο εθνικισμός) είναι στοιχεία που παίζουν πρωταρχικό ρόλο σε τέτοιες προσπάθειες.

Στην προκειμένη περίπτωση ο Bangabandhu-1 πήρε το όνομα στην μνήμη του ιδρυτή του κράτους του Bangladesh, Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman, που δολοφονήθηκε. Η κόρη του, Sheikh Hasina, είναι η τωρινή πρωθυπουργός και ο γιος της, Sajeeb Wazed, είναι επίτιμος σύμβουλος του πρωθυπουργού για τις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

Τέτοια στοιχεία είναι μεγάλο κίνητρο για νέες αποστολές δορυφόρων αλλά δημιουργούν ανησυχία για τους εμπορικούς φορείς που διατηρούν επιφυλάξεις για τους νεοεισερχόμενους στο χώρο. Κάτι τέτοιο μπορεί να στρεβλώσει τις αγορές παραβλέποντας την προσφορά και τη ζήτηση.

Εδώ όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για το Bangladesh δεν απέκτησε τον δορυφόρο μόνο για την ανύψωση του κύρους της χώρας. Είναι κομμάτι της προσπάθειας για την ψηφιοποίηση της χώρας με την συμβολή διάφορων υπηρεσιών, και από την άλλη ξοδεύουν 14 εκατομμύρια δολάρια νοικιάζοντας τις υπηρεσίες από ξένους φορείς.

Ο Bangabandhu-1 φέρει 26 Ku-band αναμεταδότες και 14 C-band αναμεταδότες, και είναι σχεδιασμένος για να λειτουργήσει για τουλάχιστον 15 χρόνια σε γεωστατική τροχιά.

Πηγές

 

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο