Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Κατασκευή 3D εκτυπωμένων κατοικιών σε χρόνο ρεκόρ

Κατασκευή 3D εκτυπωμένων κατοικιών σε χρόνο ρεκόρ

Το Ελ Σαλβαδόρ μπορεί να είναι η πρώτη χώρα που θα έχει μια κοινότητα 3D εκτυπωμένων (3D printed) κατοικιών.

Μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ονομάζεται New Story συγκεντρώνει 1 εκατομμύριο δολάρια για να κατασκευάσει περισσότερα από 100 3D εκτυπωμένα σπίτια στη χώρα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η οργάνωση χρηματοδοτεί σπίτια για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη και τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

“Θέλουμε να προσφέρουμε στις οικογένειες που το χρειάζονται περισσότερο”, δήλωσε στο CNN την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας, Brett Hagler.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία παρουσίασε το πρώτο μόνιμο 3D εκτυπωμένο σπίτι στο φεστιβάλ SXSW στο Ώστιν (Austin, Texas). Το σπίτι στο Ώστιν διαθέτει τρία δωμάτια – ένα κυρίως υπνοδωμάτιο, ένα σαλόνι και ένα μικρό γραφείο ή υπνοδωμάτιο παιδιού – μαζί με ένα μπάνιο.

Όμως διαφέρει κατά πολύ από τα παραδοσιακά: Το σπίτι κατασκευάστηκε σε μόλις 48 ώρες από έναν τεράστιο 3D εκτυπωτή. Το μηχάνημα χρησιμοποιεί ένα μείγμα από σκυρόδεμα το οποίο σκληραίνει καθώς στεγνώνει – η εταιρεία υποστηρίζει πως είναι πιο ανθεκτικό από τα κανονικά σκυροδέματα.

Για την κατασκευή της κατοικίας στο Ώστιν, η New Story συνεργάστηκε με μια startup κατασκευαστική εταιρεία που βασίζεται στη ρομποτική και ονομάζεται ICON. Οι εταιρείες ανέπτυξαν έναν προσαρμοσμένο 3D εκτυπωτή, που ονομάζεται Vulcan, για να “εκτυπώσουν” το σπίτι. Η New Story πρόσθεσε αργότερα παράθυρα, φωτισμό, έπιπλα και διακόσμηση.

“[Το σπίτι στο Ώστιν] θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα μικρό Airbnb ή ένα γραφείο”, δήλωσε ο Hagler. Ο Hagler, 28 ετών, πρόσθεσε πως αναμένει ότι θα χρειάζονται 12 με 24 ώρες για να κατασκευαστεί ένα σπίτι. “Αυτό μας υπόσχεται η ρομποτική – πρόκειται να γίνονται όλα ταχύτερα”, δήλωσε.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι περισσότερα από τα μισά χρήματα που αντλεί για το project του Ελ Σαλβαδόρ θα διατεθούν στην έρευνα, ανάπτυξη και μεταφορά του εκτυπωτή και του λογισμικού Vulcan. Η ICON είναι επίσης συνεργάτης σε αυτή την προσπάθεια.

Ενώ το project του Ελ Σαλβαδόρ είναι το πιο φιλόδοξο σχέδιο στέγασης της εταιρείας μέχρι σήμερα, δεν είναι η πρώτη φορά που η New Story έχει κατασκευάσει σπίτια σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Ο οργανισμός έχει συνεργαστεί με τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή κατοικιών στο παρελθόν και έχει κατασκευάσει περισσότερα από 850 σπίτια στην Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ, το Μεξικό και τη Βολιβία από τον Δεκέμβριο του 2014.

Προηγούμενα σπίτια της New Story χτίστηκαν με μπλοκ από μπετόν και στέγη από κασσίτερο. Η διαδικασία χρειάστηκε περίπου 15 ημέρες για να ολοκληρωθεί και κόστισε περισσότερα από 6.000 δολάρια.

Ωστόσο, ο οργανισμός αναμένει ότι η τεχνολογία 3D-printing θα συμβάλει στη μείωση του κόστους και την εξυπηρέτηση περισσότερων ανθρώπων πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, τα νέα σπίτια στο Ελ Σαλβαδόρ θα κοστίζουν περίπου 4.000 δολάρια.

Η New Story και η ICON δεν είναι οι πρώτοι που κατασκευάζουν έναν εκτυπωτή για σπίτια. Πέρυσι, για παράδειγμα, μια εταιρεία που ονομάζεται Apis Cor κατασκεύασε ένα σπίτι στη Ρωσία.

Πηγή

money.cnn.com – El Salvador may host 3D-printed home community

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο