Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

“Νεκροταφεία διαστημικών σκαφών”

Νεκροταφεία διαστημικών σκαφών

Όπως κάθε μηχάνημα, έτσι και οι δορυφόροι δεν ζουν για πάντα. Είτε η δουλειά τους είναι η παρακολούθηση του καιρού, είτε η μέτρηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα είτε η μελέτη των άστρων, τελικά όλοι οι δορυφόροι γερνούν, φθείρονται και πεθαίνουν.

Τι συμβαίνει όταν έχει έρθει η ώρα του τέλους για έναν αξιόπιστο δορυφόρο;

Εδώ, υπάρχουν δύο επιλογές ανάλογα με το πόσο ψηλά βρίσκεται ο δορυφόρος. Για τους πιο κοντινούς δορυφόρους, οι μηχανικοί θα χρησιμοποιήσουν την τελευταία σταγόνα καυσίμου για να τους επιβραδύνουν. Με αυτόν τον τρόπο, ο δορυφόρος θα βγει εκτός τροχιάς και θα καεί στην ατμόσφαιρα.

Η δεύτερη επιλογή για τον γέρικο δορυφόρο είναι να σταλεί ακόμη πιο μακριά από τη Γη. Μπορεί να χρειαστούν πολλά καύσιμα για ένα δορυφόρο ώστε να επιβραδύνει αρκετά για να πέσει πίσω στην ατμόσφαιρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ένας δορυφόρος βρίσκεται σε πολύ μεγάλη τροχιά. Για πολλούς από αυτούς τους μακρινούς δορυφόρους, χρειάζονται λιγότερα καύσιμα για να εκτοξευθούν ακόμη πιο μακριά στο διάστημα, από το να σταλεί πίσω στη Γη.

“Νεκροταφεία διαστημικών σκαφών”

Η απαλλαγή από τους μικρότερους δορυφόρους σε χαμηλές τροχιές είναι απλή. Η θερμότητα από την τριβή του αέρα καίει τον δορυφόρο καθώς πέφτει προς τη Γη με ταχύτητα χιλιάδων μιλίων ανά ώρα. Ta-da! Δεν υπάρχει πλέον δορυφόρος.

Τι συμβαίνει όμως με τους μεγαλύτερους δορυφόρους όπως τους διαστημικούς σταθμούς και τα μεγάλα διαστημόπλοια σε χαμηλή τροχιά;

Αυτά τα αντικείμενα ενδέχεται να μην καούν εντελώς μέχρι να φτάσουν στο έδαφος. Υπάρχει λοιπόν η εξής λύση: οι διαχειριστές διαστημικών σκαφών μπορούν να προγραμματίσουν τον τελικό προορισμό των παλαιών δορυφόρων τους, ώστε να βεβαιωθούν ότι τα συντρίμμια τους θα πέσουν  σε μια απομακρυσμένη περιοχή.

Μάλιστα. αυτή η περιοχή έχει και ψευδώνυμο: το νεκροταφείο των διαστημοπλοίων! Βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και είναι σχεδόν η πιο απομακρυσμένη τοποθεσία από κάθε ανθρώπινο πολιτισμό που μπορείτε να βρείτε.

Από το 1971, πάνω από 263 διαστημόπλοια από τέσσερα έθνη έχουν καταλήξει εκεί. Το επόμενο στη λίστα της NASA είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

“Τροχιά νεκροταφείου”

Τι γίνεται με τους πιο απομακρυσμένους δορυφόρους; Αυτοί στέλνονται σε μια “τροχιά νεκροταφείου”. Είναι μια τροχιά σχεδόν 200 μίλια μακρύτερα από τους πιο μακρινούς ενεργούς δορυφόρους της Γης.

Αυτό λοιπόν είναι το τέλος για αυτούς τους απομακρυσμένους δορυφόρους; Όσον αφορά εσάς και εμένα, αυτό είναι! Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς τους δορυφόρους θα παραμείνουν σε τροχιά για πολύ, πολύ καιρό. Ίσως κάποια μέρα στο μέλλον, χρειαστεί να στείλουμε “φορτηγά απορριμμάτων” για να καθαρίσουν τα συντρίμμια εκεί έξω! Προς το παρόν όμως, τουλάχιστον, είναι εκτός τροχιάς!

 

 

 

 

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο