Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Οι 60 νέοι δορυφόροι του αστερισμού Starlink

Το 2020 ξεκίνησε πολύ δυναμικά για την διαστημική εταιρεία SpaceX!

Κατέκτησε ένα νέο ρεκόρ, εκτοξεύοντας την τρίτη ομάδα δορυφόρων του πολλά υποσχόμενου αστερισμού Starlink.

60 νέοι δορυφόροι έκαναν το ταξίδι τους προς το διάστημα πάνω σε έναν “βετεράνο” Falcon 9 την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου.

Στις 9:19 μ.μ. EST (4:19π.μ. Ώρα Ελλάδος, Τρίτη)  ο πύραυλος Falcon 9 βρέθηκε σε πλήρη ισχύ και ξεκίνησε να απομακρύνεται από το έδαφος του Space Launch Complex 40 της Αεροπορικής Βάσης του Cape Canaveral της πολιτείας της Φλόριντα. Το θέαμα που προσέφερε ήταν εντυπωσιακότατο, αφού οι 9 μηχανές Merlin 1D φώτισαν τον σκοτεινό ουρανό καθώς σκαρφάλωνε τα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Η εκτόξευση αυτή ήταν και η πρώτη που εκτελέστηκε υπό την εποπτεία του νεοσύστατου στρατιωτικού σώματος των Ηνωμένων Πολιτειών, το Διαστημικό σώμα – Space Force. Την ίδρυση του σώματος υπέγραψε ο Donald Trump πριν ένα μήνα περίπου.

Ο “βετεράνος” Falcon 9 σημείωσε και την δική του σημαντική στιγμή. Ήταν η δεύτερη φορά που η εταιρεία χρησιμοποίησε τον ίδιο πύραυλο για τέταρτη συνεχή φορά! Το όνομά του είναι B1049.4, όπως τον έχει βαφτίσει η SpaceX, και είχε συμμετάσχει στην αποστολή των πρώτων δορυφόρων του Starlink, στις αποστολές των Iridium-8, Telstar 18 και VANTAGE.

Σε αυτή την επιχείρηση κατόρθωσαν να μεγαλώσουν την οικογένεια των δορυφόρων του Starlink κατά 60. Έτσι λοιπόν, η SpaceX έγινε ο διαχειριστής του μεγαλύτερου στόλου δορυφόρων (180 ενεργοί) που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα ο άνθρωπος.

Ύστερα από την επιτυχή μεταβίβαση των δορυφόρων σε τροχιά γύρω από την Γη, πήρε τον δρόμο του γυρισμού. Μετά από λίγη ώρα, το πρώτο τμήμα του πυραύλου προσγειώθηκε πάνω στην πλατφόρμα του πλοίου-drone “Of Course I Still Love You” που τον περίμενε στα ανοιχτά του Ατλαντικού Ωκεανού. Αυτή ήταν και η 48η επιτυχής ανάκτηση ενός πυραύλου.

Εδώ να τονίσουμε ότι ο Falcon 9 είναι σχεδιασμένος για πετάξει έως και 10 φορές, με μόνο κάποιες μικρές επισκευές. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει την εταιρεία να τολμά να χρησιμοποιήσει τον ίδιο πύραυλο για 5 συνεχόμενες φορές, αλλά μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτός ο πύραυλος, μετά τις 4 επιτυχημένες πτήσεις του, να έχει αρκετές πιθανότητες να βρεθεί ψηλά στον ουρανό για μία ακόμα φορά.

Ο πύραυλος όμως δεν έχει πρωτεύουσα σημασία. Ο κεντρικός σκοπός της αποστολής είναι η δημιουργία ενός αστερισμού δορυφόρων, που θα παρέχει internet σε όλο τον πλανήτη, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία.

Όπως είχαμε δει και σε παλιότερο άρθρο, ο Elon Musk έχει πει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 400 δορυφόροι για μία ελάχιστη κάλυψη και 800 για να υπάρχει μία μέτρια κάλυψη.

Από την μία η αποστολή αυτή έχει σκοπό να προσφέρει ταχύτατο internet σε όλο τον κόσμο και να συνδέσει όλη την υδρόγειο, από την άλλη υπάρχουν και κάποια απρόσμενα και σοβαρά προβλήματα.

Ο αστερισμός των δορυφόρων φαίνεται πως θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους αστρονόμους, αφού θα παρεμβαίνει στο επιστημονικό έργο τους. Οι δορυφόροι είναι αρκετά φωτεινοί και ξεχωρίζουν μέσα στον νυχτερινό ουρανό. Όπως είχαμε δει, οι λάτρεις του νυχτερινού ουρανού παρατήρησαν εξ αρχής το πόσο φωτεινοί είναι αυτοί οι δορυφόροι – ίσως και αρκετά περισσότερο απ’ ότι ο μέσος δορυφόρος.

Αυτό έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για τους αστρονόμους, αφού αν αυξηθεί το πλήθος τους όπως έχει ειπωθεί, τότε θα τους είναι αδύνατο να κάνουν τις παρατηρήσεις τους από τα επίγεια τηλεσκόπια.

Ο ίδιος ο Elon Musk όπως και η εταιρεία αφουγκράστηκαν τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας και δουλεύουν προς την μείωση της φωτεινότητας των δορυφόρων. Σε αυτή την εκτόξευση μάλιστα, ένας από τους δορυφόρους είναι διαφορετικός από τους άλλους. Η μία του πλευρά έχει μία επίστρωση ενός ειδικού υλικού που θα τον κάνει να φαίνεται πιο σκοτεινός.

Αν αυτή η δοκιμή αποδώσει, τότε οι μελλοντικοί δορυφόροι θα διαθέτουν την ίδια επίστρωση.

Η SpaceX έγινε γνωστή γιατί είναι η μοναδική διαστημική εταιρεία που προσπαθεί να κάνει τους πυραύλους της να μην είναι “μιας χρήσεως”. Μέχρι τώρα βλέπουμε να διασώζει και να επαναχρησιμοποιεί τα πρώτα τμήματα των πυραύλων, αλλά δεν έχουν αρκεστεί μόνο σε αυτά.

Με την βοήθεια του GO Ms. Tree (και του GO Ms. Chief) προσπαθούν να διασώσουν (με ένα ειδικό δίχτυ) και τα τελευταία τμήματα – αυτά που προστατεύουν το φορτίο της αποστολής.

Σε αυτή την περίπτωση, μετά από 45 λεπτά από την εκτόξευση, προσπάθησαν να πιάσουν την “μύτη” του πυραύλου αλλά δεν τα κατάφεραν. Όμως, όπως δήλωσαν δεν πρόκειται να σταματήσουν να προσπαθούν. Μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να διασώσουν επιτυχώς τα τελευταία τμήματα δύο φορές.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο