Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Ο βετεράνος player Winamp θα επανακυκλοφορήσει το 2019

WINAMP logo

Το πασίγνωστο και “απαρχαιωμένο” Winamp, ο media player που πολλοί αγαπήσαμε, ανακατασκευάζεται και θα γίνει μία εφαρμογή κινητών που θα φέρνει και θα ενώνει ότι έχει σχέση με μουσική, podcasts και streaming υπηρεσίες.

Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι, το Winamp ήταν το νούμερο ένα mp3 player που μεσουρανούσε στα τέλη του ‘90 και στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, του 2000.

Είχε μία πολυπαθή διαδρομή, την περίοδο που η Aol ήταν η ιδιοκτήτρια εταιρεία, όπου απέτυχε να αντιμετωπίσει το iTunes και τα όμοια του, όπως και τις streaming υπηρεσίες, και σιγά σιγά πέρασε στην αφάνεια.

Η πρωτότυπη εφαρμογή ανανεώθηκε τελευταία φορά το 2013, και -παραδόξως- συνεχίζει να λειτουργεί, αλλά είναι εμφανή τα σημάδια του χρόνου πάνω της. Βέβαια η κοινότητα του player έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να τον κρατήσει ζωντανό.

Η κλασική έκδοση του Winamp
Η κλασική έκδοση του Winamp (δεν θα αναφερθούμε καθόλου στα αναρίθμητα skins που υπήρχουν)

Είναι ένα αρκετά φιλόδοξο εγχείρημα η επανακυκλοφόρηση του Winamp. Όμως όπως αναφέρει η ίδια η Radionomy -η Βέλγικη εταιρεία που εξαγόρασε το Winamp τον Ιανουάριο του 2014- όλο αυτό γίνεται για χάρη της τεράστιας κοινότητας πίσω από τον player. Αυτό φαίνεται άλλωστε από το γεγονός ότι και η πρωτότυπη εφαρμογή θα ανανεωθεί και θα ενημερωθεί.

Όπως δήλωσε ο Alexandre Saboundjian, CEO της εταιρείας, “Θα υπάρξει μία εντελώς νέα έκδοση το επόμενο έτος, με την κληρονομιά του Winamp αλλά με μία πιο ολοκληρωμένη ακουστική εμπειρία. Θα μπορείς να ακούς τα mp3 σου, που μπορεί να έχεις στο σπίτι, αλλά και αυτά στο cloud, podcasts, streaming ραδιοφωνικούς σταθμούς, μία λίστα που μπορεί να έχεις δημιουργήσει.

Και κατέληξε “Οι άνθρωποι ζητούν μία αυτοτελή εμπειρία. Νομίζω ότι το Winamp είναι ο τέλειος player για να το προσφέρει σε όλους. Και θέλουμε όλοι οι άνθρωποι να το έχουν σε κάθε συσκευή.

Όλο αυτό δεν αιφνιδίασε καθόλου τους χρήστες που βρίσκονται μέσα στα πράγματα. Μετά από αρκετά χρόνια έκανε την εμφάνιση της -διέρρευσε- η αναβάθμιση από την έκδοση 5.666 σε 5.8, πριν από ένα μήνα περίπου.

Οι χρήστες του Winamp βρίσκονται πραγματικά παντού. Είναι ένας τεράστιος αριθμός. Έχουμε μια πραγματικά ισχυρή και σημαντική κοινότητα. Αλλά όλοι ‘γνωρίζουν’ ότι ο Winamp είναι νεκρός, ότι δε δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο.“. δήλωσε ο Saboundjian.

WINAMP. It really whips the llama’s ass.

Ήταν σίγουρα μία ευχάριστη έκπληξη για τους ενεργούς χρήστες που είχαν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα συμβατότητας του player με τα Windows 10. Ειδικά όταν ένα τέτοιο free update προσφέρει μία μεγάλη γκάμα από διορθώσεις – bugs και προβλήματα συμβατότητας.

Η επίσημη έκδοση 5.8 βγήκε μέσα στις προηγούμενες ημέρες (στις 18 Οκτωβρίου), και δεν είχε μεγάλη διαφορά από αυτό που γνωρίζαμε (την παλιά έκδοση) ή από την εκδόση που είχε διαρρεύσει.

Η ενημέρωση του κλασικού player θα λέγαμε ότι είναι μια κίνηση της εταιρείας για να δείξει ότι δεν έχει ξεχάσει την κοινότητα που στηρίζει το Winamp.

Η μεγάλη είδηση είναι όμως ότι μέσα στο 2019, όπως δήλωσε ο Saboundjian, θα έχουμε πλέον τον Winamp 6.

Αυτό που θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει ο νέος Winamp είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί σήμερα: εναλλαγές μεταξύ των διαφόρων players για να ακούσουν αυτό που θέλουν.

Θα συγκεντρώσει όλες τις εφαρμογές (podcasts, ραδιοφωνικοί σταθμοι, κ.ά.) μέσα του και έτσι να προσφέρει μία ενιαία υπηρεσία.

Όπως ισχυρίζεται ο Saboundjian, η έκδοση του Winamp για Android και για iOS θα είναι αυτό ακριβώς που χρειάζονται οι χρήστες. Ο “πόλεμος” για τους desktop players έχει τελειώσει, όπως λέει ο ίδιος. Δεν υπάρχει πουθενά χώρος μεταξύ των web apps και του iTunes. Στις φορητές συσκευές τα πράγματα είναι πιο ρευστά.

Παρά τα αναπάντεχα νέα και την νοσταλγία που δημιουργούν στους παλιότερους, δεν έχουν διευκρινιστεί αρκετά πράγματα. Δεν γνωρίζουμε ποιες υπηρεσίες θα είναι συμβατές και θα υποστηρίζονται, ουτε το αν κατά την εγκατάσταση θα συνεχίσει να εμφανίζεται το γνωστό “WINAMP. It really whips the llama’s ass.” (θα αφήσει ένα μεγάλο κενό στις καρδιές μας).

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο