Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Ο εφευρέτης των κωδικών πρόσβασης έκανε … logout

Fernando Corbato

Η ασφάλεια των υπολογιστών και η κυβερνοασφάλεια είναι τομείς που μας βοηθούν καθημερινά αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε ότι είναι εκεί.

Είναι οι σιωπηλοί μας φίλοι που μας προστατεύουν σε κάθε μας κίνηση στο διαδίκτυο. Άνθρωποι που γίνονται ολοένα και πιο αναγκαίοι αφού συνδέονται ολοένα και περισσότερες “έξυπνες” συσκευές, είτε smartphones, είτε τηλεοράσεις, ή ακόμα και ολόκληρα σπίτια, σε αυτό που ονομάζεται “Internet of things“.

Την ύπαρξη τους και τις ικανότητες τους τις χρωστάμε σε μία ομάδα αγνώστων ηρώων που έχουν δουλέψει σκληρά για να κάνουν τον κυβερνοχώρο ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.

Ένας από τους πρωτοπόρους και θεμελιωτές του τομέα, είναι ο Fernando “Corby” Corbato. Σε αυτόν τον άνθρωπο οφείλουμε την δημιουργία του κωδικού πρόσβασης / συνθηματικού (password).

Δυστυχώς όμως, ο κόσμος της  ψηφιακής ασφάλειας υπέστη ένα μεγάλο πλήγμα, αφού ο Corbato απεβίωσε πρόσφατα, σε ηλικία 93 ετών – την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019, από κάποιες επιπλοκές που του προκάλεσε ο διαβήτης.

Ήταν καθηγητής του Massachusetts Institute of Technology, του γνωστού σε όλους MIT, και επινόησε την βασική ιδέα του μηχανισμού των λογαριασμών χρηστών (user accounts), οι οποίοι προστατεύονται από κωδικούς πρόσβασης/συνθηματικά (passwords).

Η παραπάνω ιδέα σχηματίστηκε ταυτόχρονα με την καθιέρωση του Compatible Time-Sharing System που επέτρεψε σε πολλαπλούς χρήστες να χρησιμοποιήσουν έναν υπολογιστή ταυτόχρονα.

Όπως είχε δηλώσει και ίδιος σε συνέντευξη του στο Wall Street Journal, ήταν θέμα καθιέρωσης της “τμηματοποίησης” (compartmentalization) και των βασικών αρχών ιδιωτικότητας. Η κίνηση αυτή βοήθησε στην συνέχεια στον σχηματισμό της ψηφιακής ασφάλειας.

Η ιστορία του βέβαια στο συγκεκριμένο ανώτατο ίδρυμα ξεκίνησε πολύ πιο νωρίς. Η σχέση τους ξεκίνησε το 1950, όταν αποφάσισε να αποκτήσει ένα διδακτορικό στην Φυσική. Σύντομα όμως ανακάλυψε ότι τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν οι φυσικοί για τους υπολογισμούς τους, τον ενδιέφεραν πολύ περισσότερο.

Όπως φαντάζεστε, οι υπολογιστές στην δεκαετία του 1950 ήταν αρκετά “πρωτόγονοι” σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Ήταν τεράστιες συσκευές που μπορούσαν να εκτελέσουν μόνο μία διεργασία κάθε φορά, και ήταν μία διαδικασία που εκνεύριζε αρκετό κόσμο.

 

Κάπου σε αυτό το σημείο μπήκε σε λειτουργία η ευστροφία του Corbató και έδωσε λύση σε αυτό το πρόβλημα που δυσκόλευε τον τότε επιστημονικό κόσμο.

 

 

Δεν θα σταθούμε όμως μόνο σε αυτό του το επίτευγμα. Η δημιουργία και η καθιέρωση του μοντέλου CTSS, μείωσε τον χρόνο αναμονής των χρηστών για την χρήση ενός υπολογιστή από μερικές ώρες σε δευτερόλεπτα!

Μετά από αυτό, οι υπολογιστές μπορεί να ήταν λίγοι αλλά έγιναν πιο εύχρηστοι και πιο προσιτοί. Μπορεί να μιλάμε για την “αρχαιότητα” στον κόσμο των υπολογιστών, αλλά ακόμα και τα μηχανήματα της δεκαετίας του 50 και του 60 είχαν αρκετή υπολογιστική ισχύ ώστε να μην είναι ορατό στους χρήστες ότι τους έχει κατανεμηθεί μόνο ένα τμήμα της.

Από την άλλη, το Multics time-sharing system που είχε δημιουργήσει έθετε τα θεμέλια για την κατασκευή των μελλοντικών λειτουργικών συστημάτων όπως το Linux. Τέτοια λειτουργικά είχαν πιο λεπτομερείς ρυθμίσεις για την ιδιωτικότητα, ιεραρχημένα συστήματα αρχείων και άλλα χαρακτηριστικά που στην σημερινή εποχή θεωρούνται δεδομένα.

Ήταν επίσης υπεύθυνος για τον Νόμο του Corbato (Corbato’s Law), ο οποίος ορίζει πως οι προγραμματιστές γράφουν το ίδιο πλήθος γραμμών κώδικα ανεξάρτητα από την γλώσσα στην οποία γράφουν.

Υποστήριξε επίσης ότι με το να γράφουν σε γλώσσες υψηλού επιπέδου (higher-level languages) αντί για γλώσσες κοντά στην μηχανή (close-to-the-metal) καταλήγουν να σπαταλούν περισσότερο χρόνο για να γράψουν αυτό που θέλουν.

Επίσης, το 1990 του απονεμήθηκε το βραβείο AM Turing Award για την πρωτοποριακή δουλειά του στα συστήματα κατανεμημένου χρόνου (time-sharing systems). Το βραβείο Turing είναι ένα από τα υψηλότερα και πιο διάσημα βραβεία που απονέμονται στους επιστήμονες υπολογιστών.

Τα τελευταία χρόνια όμως αντιλήφθηκε ότι η χρήση των συνθηματικών είχε και κάποια προβλήματα. Ο κόσμος του διαδικτύου έκανε τα logins έναν “εφιάλτη”.

Ο κόσμος του internet όμως μεταβάλλεται ραγδαία και κάνει προσπάθειες ώστε να απομακρυνθεί από την χρήση των συνθηματικών, έτσι ώστε να εξαλείψει την υποκλοπή λογαριασμών και να κάνει τα πράγματα ευκολότερα για όλους.

Ακόμα και όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί την τεράστια αξία που είχε το έργο αυτού του ανθρώπου και το πως θεμελίωσε τον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο