Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Ο πρώτος εκτυπωμένος κερατοειδής

Ο πρώτος εκτυπωμένος κερατοειδής

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Newcastle εφηύραν μία νέα πειραματική μέθοδο που μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται στην λίστα αναμονής για μόσχευμα κερατοειδούς.

Ο καθηγητής Che Connon (Professor of Tissue Engineering) και η ομάδα του, με την βοήθεια ενός απλού 3D βιο-εκτυπωτή, κατάφεραν να συνδυάσουν υγιή βλαστοκύτταρα κερατοειδή με κολλαγόνο και άλας αλγινικού οξέος, γνωστό ως alginate ή Alginic acid (ένας τύπος σακχάρου που χρησιμοποιείται συχνά στην αναγέννηση ιστών) ώστε να δημιουργήσουν ένα βίο-μελάνι, που τους επέτρεψε να αναπαράγουν το σχήμα του κερατοειδή μέσα σε μόλις 10 λεπτά.

Ο κερατοειδής παίζει ένα σημαντικότατο ρόλο στην λειτουργία της όρασης, στο πως μπορούμε να εστιάσουμε και στο ότι προστατεύει τα μάτια μας από την σκόνη και τα βακτήρια.

Βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του ματιού και έρχεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον, έτσι γίνεται στόχος διαφόρων κινδύνων και είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς.

Γνωρίζουμε ότι παγκοσμίως περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από κερατοειδή τύφλωση εξαιτίας κάποιας μολυσματικής ασθένειας, όπως το τράχωμα.

Εκτός αυτών, υπάρχουν κάπου στα 5 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από ολική τύφλωση λόγω πληγών στον κερατοειδή από εγκαύματα, τραυματισμούς ή κάποια άλλη ασθένεια.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο με την μεταμόσχευση κερατοειδούς, αλλά υπάρχει περιορισμένος αριθμός μοσχευμάτων.

Η μέθοδος των παραπάνω ερευνητών, με την τρισδιάστατη εκτύπωση κερατοειδών, εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες των βλαστοκυττάρων. Αυτό θα μπορούσε να μας δώσει μία αστείρευτη πηγή μοσχευμάτων.

“Πολλές ομάδες στον κόσμο έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν το ιδανικό βίο-μελάνι για να καταστήσουν εφικτή αυτή την διαδικασία. Το μοναδικό gel μας – κολλαγόνο & αλγινικό οξύ – διατηρεί τα βλαστοκύτταρα ζωντανά ενώ παράγεται ένα υλικό που είναι αρκετά σκληρό ώστε να διατηρήσει το σχήμα του αλλά αρκετά μαλακό για να βγει από το στόμιο του 3D εκτυπωτή”, είπε ο Connon.

Πριν την εκτύπωση των αντιγράφων των κερατοειδών, οι ερευνητές σκαναραν τα μάτια των ασθενών για να έχουν τις απαραίτητες μετρήσεις, των διαστάσεων και των συντεταγμένων.

Αν και οι ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν αρκετό καιρό μέχρι να γίνει διαθέσιμη αυτή η μέθοδος στο ευρύ κοινό, είναι ένα ελπιδοφόρο επίτευγμα για αυτούς που έχουν τέτοια προβλήματα.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο