Ερευνητές του πανεπιστημίου του Newcastle εφηύραν μία νέα πειραματική μέθοδο που μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται στην λίστα αναμονής για μόσχευμα κερατοειδούς.
Ο καθηγητής Che Connon (Professor of Tissue Engineering) και η ομάδα του, με την βοήθεια ενός απλού 3D βιο-εκτυπωτή, κατάφεραν να συνδυάσουν υγιή βλαστοκύτταρα κερατοειδή με κολλαγόνο και άλας αλγινικού οξέος, γνωστό ως alginate ή Alginic acid (ένας τύπος σακχάρου που χρησιμοποιείται συχνά στην αναγέννηση ιστών) ώστε να δημιουργήσουν ένα βίο-μελάνι, που τους επέτρεψε να αναπαράγουν το σχήμα του κερατοειδή μέσα σε μόλις 10 λεπτά.
Ο κερατοειδής παίζει ένα σημαντικότατο ρόλο στην λειτουργία της όρασης, στο πως μπορούμε να εστιάσουμε και στο ότι προστατεύει τα μάτια μας από την σκόνη και τα βακτήρια.
Βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του ματιού και έρχεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον, έτσι γίνεται στόχος διαφόρων κινδύνων και είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς.
Γνωρίζουμε ότι παγκοσμίως περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από κερατοειδή τύφλωση εξαιτίας κάποιας μολυσματικής ασθένειας, όπως το τράχωμα.
Εκτός αυτών, υπάρχουν κάπου στα 5 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από ολική τύφλωση λόγω πληγών στον κερατοειδή από εγκαύματα, τραυματισμούς ή κάποια άλλη ασθένεια.
Μπορεί να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο με την μεταμόσχευση κερατοειδούς, αλλά υπάρχει περιορισμένος αριθμός μοσχευμάτων.
Η μέθοδος των παραπάνω ερευνητών, με την τρισδιάστατη εκτύπωση κερατοειδών, εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες των βλαστοκυττάρων. Αυτό θα μπορούσε να μας δώσει μία αστείρευτη πηγή μοσχευμάτων.
“Πολλές ομάδες στον κόσμο έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν το ιδανικό βίο-μελάνι για να καταστήσουν εφικτή αυτή την διαδικασία. Το μοναδικό gel μας – κολλαγόνο & αλγινικό οξύ – διατηρεί τα βλαστοκύτταρα ζωντανά ενώ παράγεται ένα υλικό που είναι αρκετά σκληρό ώστε να διατηρήσει το σχήμα του αλλά αρκετά μαλακό για να βγει από το στόμιο του 3D εκτυπωτή”, είπε ο Connon.
Πριν την εκτύπωση των αντιγράφων των κερατοειδών, οι ερευνητές σκαναραν τα μάτια των ασθενών για να έχουν τις απαραίτητες μετρήσεις, των διαστάσεων και των συντεταγμένων.
Αν και οι ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν αρκετό καιρό μέχρι να γίνει διαθέσιμη αυτή η μέθοδος στο ευρύ κοινό, είναι ένα ελπιδοφόρο επίτευγμα για αυτούς που έχουν τέτοια προβλήματα.
Πηγές
- www.engadget.com – Scientists create the first 3D-printed human corneas
- www.sciencedaily.com – First 3D-printed human corneas
- www.sciencealert.com – For The First Time, Scientists Have 3D-Printed an Important Part of The Human Eye
- www.popularmechanics.com – Scientists Just 3D Printed a Human Cornea Using Stem Cells
agathan
Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην
τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το
μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.
"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien
Latest posts by agathan (see all)
- Αφιλόξενος πλανήτης Αφροδίτη: θα μπορούσε να υπάρχει ζωή; - 1 Οκτωβρίου 2020
- Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα - 13 Σεπτεμβρίου 2020
- Η ιστορική εκτόξευση της SpaceX που θα μεταφέρει αστροναύτες στον ISS - 26 Μαΐου 2020
Αφήστε ένα σχόλιο