Πριν λίγο καιρό η μη κερδοσκοπική οργάνωση πίσω από τον Firefox, Mozilla, έβγαλε στην κυκλοφορία την πρώτη beta έκδοση του Firefox 57. Από την μία αυτό δεν ακούγεται σαν κάποιο συνταρακτικό νέο, αλλά η έκδοση 57 είναι η πιο σημαντική αναβάθμιση του Firefox που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.
Αποτελεί το έργο πολλών ετών πάνω στα κομμάτια του browser που δουλεύουν στο παρασκήνιο και δεν ο χρήστης δεν έχει άμεση επαφή, αλλά αυτά του δίνουν την δυνατότητα να εμφανίζει γρήγορα το inbox του email σας, ένα Youtube video, το καινούριο άρθρο του GeekD.
Για να φανεί αυτή η σημαντική αναβάθμιση, η Mozilla ονόμασε την καινούρια αυτή έκδοση Firefox Quantum.
Σίγουρα η Mozilla έχει σπαταλήσει κατά καιρούς χρόνο και πόρους σε πράγματα που δεν απέδωσαν, όπως το λειτουργικό για φορητές συσκευές ή η ενσωματωμένη υπηρεσία video chat. Όπως επίσης βρέθηκε σε δύσκολη θέση με τις αναταραχές που είχαν δημιουργήθηκαν και την παραίτηση του CEO, που σίγουρα τους κράτησε πίσω. Φαίνεται όμως πως άρχισαν να αποκτούν πάλι την δυναμική που είχαν.
Τα τελευταία χρόνια οι μηχανικοί της Mozilla εργάζονταν σκληρά πάνω σε κάποια projects που πλέον είναι έτοιμα να αποδώσουν καρπούς. Η ανάπτυξη τους πήρε πολύ περισσότερο καιρό απ’ ότι υπολόγιζαν, αλλά με το Quantum η Mozilla θα προσφέρει ένα browser με τεράστιες δυνατότητες.
Αρκετές από τις ενημερώσεις του Quantum έρχονται από τον πειραματικό browser της Mozilla, Servo. Ο Servo δεν είχε ποτέ την προοπτική να γίνει κάποιο ξεχωριστό project, αλλά ο σκοπός του ήταν να αποτελέσει το πρωίμιο για το μέλλον του Firefox. Η engine πίσω από αυτόν έχει αναπτυχθεί στην γλώσσα Rust, που η ίδια η Mozilla ανέπτυξε για αυτό ακριβώς τον σκοπό.
Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τις παλαιότερες εκδόσεις ο καινούριος Firefox θα μπορεί τώρα να εκμεταλλεύεται στο έπακρο το πλήθος των πυρήνων CPU, ειδικά όταν μιλάμε για την CSS engine, που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο πόσο γρήγορα εμφανίζεται μια ιστοσελίδα. Αυτό σημαίνει ότι με αυτές τις αλλαγές ο Firefox θα χρησιμοποιεί και πολύ λιγότερη μνήμη (και σίγουρα λιγότερη από τον Chrome).
Και όπως είναι αναμενόμενο, με μια τέτοια αλλαγή θα έρθει με ένα τελείως καινούριο interface. Όπως αναφέρεται το καινούριο interface θα στοχεύει στην απλότητα και την ταχύτητα. Θα μπορεί κανείς να το μετατρέψει όπως θέλει, όπως μπορούσαμε μέχρι τώρα, αλλά θα έχει καλύτερη υφή και εμφάνιση στις οθόνες με high-DPI, και θα δουλεύει καλύτερα σε laptops και φορητές συσκευές.
Ο Firefox θα συνεχίσει να έχει ενσωματωμένο το Pocket, που κάποιοι χρήστες είναι μεγάλοι fans της εφαρμογής και ενθουσιάστηκαν, ενώ άλλοι δυσανασχέτησαν με αυτή την απόφαση.
Πριν αρκετά χρόνια, πριν το 2008 που εμφανίστηκε ο Chrome, ο Firefox αποτελούσε την κύρια επιλογή των χρηστών, εκτός αυτών που για κάποιο περίεργο λόγο χρησιμοποιούσαν Internet Explorer. Η εμφάνιση του Chrome σίγουρα άλλαξε τα πράγματα, αφού τράβηξε το ενδιαφέρον του κόσμου με την απλότητα του, και την καλή απόκριση του. Ειδικά σε μία περίοδο που ο Firefox δεν βρισκόταν σε θέση να γίνει ανταγωνιστικός. Τώρα όμως, δείχνει να έχει ξαναβρεί την θέση του και να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τον δημοφιλή Chrome.
O Firefox 57 βρίσκεται ακόμα σε beta έκδοση, αλλά βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κυκλοφορία της τελικής έκδοσης, στις 14 Νοεμβρίου. Αν ανυπομονείτε να τον δοκιμάσετε, μπορείτε να εγκαταστήσετε την διαθέσιμη beta έκδοση.
Πηγές
- techcrunch.com
- blog.mozilla.org
- hacks.mozilla.org
- mashable.com
- www.engadget.com
- www.engadget.com
- thenextweb.com

agathan
Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην
τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το
μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.
"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Latest posts by agathan (see all)
- Αφιλόξενος πλανήτης Αφροδίτη: θα μπορούσε να υπάρχει ζωή; - 1 Οκτωβρίου 2020
- Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα - 13 Σεπτεμβρίου 2020
- Η ιστορική εκτόξευση της SpaceX που θα μεταφέρει αστροναύτες στον ISS - 26 Μαΐου 2020
Αφήστε ένα σχόλιο