Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Ποιο θα είναι το όνομα του επόμενου Mars 2020 rover;

Ποιο θα είναι το όνομα του επόμενου Mars 2020 rover;

Η επόμενη αποστολή της NASA προς τον πλανήτη Άρη, για το 2020, αρχίζει να αποκτά σάρκα και οστά, όπως και το rover, αν και σε αυτή την περίπτωση θα λέγαμε βραχίονες και ρόδες. Πράγματι πριν λίγο καιρό, η τεχνική ομάδα εγκατέστησε κάποια από τα πόδια του και 6 από τους τροχούς του.

Ο ρομποτικός αυτός επιστήμονας που θα διασχίσει το ηλιακό μας σύστημα και θα βρεθεί στον κόκκινο γείτονά μας, ζυγίζει κάτι παραπάνω από 1.000 χιλιόγραμμα, και θα είναι υπεύθυνος για την αναζήτηση σημείων παλαιότερης μικροβιακής ζωής, για τον χαρακτηρισμό του κλίματος και της γεωλογίας του πλανήτη, καθώς και για τη συλλογή δειγμάτων που θα επιστραφούν στην Γη σε μία μελλοντική αποστολή. Η σημαντικότερη πτυχή της αποστολής του θα είναι όμως η διάνοιξη του δρόμου για την ανθρώπινη εξερεύνηση στον γείτονα πλανήτη.

Η μεγάλη ερώτηση είναι μία όμως: ποιο θα είναι το όνομα του;

Όπως καταλαβαίνετε, η NASA αναζητά τον νονό του νέου rover, που θα βρει το κατάλληλο όνομα για τον επόμενο διαστημικό ταξιδιώτη. Ποιος θα μπορούσε να είναι καταλληλότερος από τα παιδιά;

Έτσι λοιπόν, από το Φθινόπωρο του 2019, θα ξεκινήσει ένας διαγωνισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα λέγεται “ονόμασε το Rover” (“Name the Rover”) στον οποίο θα καλούνται όλοι οι μαθητές, μέχρι 12 χρονών, στις ΗΠΑ να δηλώσουν συμμετοχή και να αφήσουν την δική τους πινελιά στον καμβά της Ιστορίας.

Θα πρέπει να έχουν καταλήξει στο όνομα που θα έχει πριν τον Ιούλιο του 2020, δηλαδή λίγο πριν την προγραμματισμένη εκτόξευσή του.

Ο διαγωνισμός αυτός είναι μέρος της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει η NASA στην προσπάθειά της να προσεγγίσει και να φέρει πιο κοντά της τον απλό κόσμο, σε συνέργεια της αποστολής με διαδρομή από την Σελήνη προς τον Άρη.

Δεν είναι ο μοναδικός στόχος όμως. Με μία τέτοια ενέργεια ευελπιστούν ότι μέσα από την ενημέρωση για τα τεχνολογικά και επιστημονικά τεκταινόμενα και την προστριβή με αυτά, θα καταφέρουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και θα τους δοθεί το έναυσμα να γίνουν οι νέοι μηχανικοί, επιστήμονες και μαθηματικοί που θα στηρίξουν τέτοιες ενέργειες στο μέλλον και θα πάνε την ανθρωπότητα πιο μπροστά.

Για αυτούς που θέλουν τόσο πολύ να συμμετάσχουν αλλά η ηλικία τους δεν τους το επιτρέπει και δεν είναι μαθητές, η NASA δέχεται και αιτήσεις για τις θέσεις των κριτών του διαγωνισμού!

 

Για εμάς που δεν βρισκόμαστε στις ΗΠΑ αλλά θα θέλαμε να συμμετάσχουμε με κάποιο τρόπο, υπάρχει και η “Send Your Name To Mars” campaign στην οποία μπορούμε να στείλουμε το όνομά μας στον Άρη, και να κερδίσουμε frequent flyer points και να αποκτήσουμε και το αναμνηστικό boarding pass. Η αποστολή αναμένεται ότι θα φτάσει στον Άρη τον Φεβρουάριο του 2021.

Η προγραμματισμένη εκτόξευση βρίσκεται περίπου έναν χρόνο μακριά, , και ίσως η διαστημική υπηρεσία να σκαρφιστεί και άλλους τρόπους μέχρι τότε για να μας τραβήξει το ενδιαφέρον και μας “επιβιβάσει” σε αυτό το ταξίδι.

Ενημέρωση 10/09/2019

Ενημέρωση 5/3/2020

Μπορείτε να δείτε την επίσημη ανακοίνωση του ονόματος εδώ:

Το όνομα που επιλέχθηκε, στηρίζεται στις βασικές ανθρώπινες αξίες: Perseverance

Πηγή

www.nasa.gov – NASA Selects Partners for Mars 2020 “Name the Rover” Contest, Seeks Judges

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο