Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Που βρίσκεται τώρα ο Starman και το Tesla Roadster;

Που βρίσκεται τώρα ο Starman και το Tesla Roadster;

Το κόκκινο αυτοκίνητο του Elon Musk με οδηγό του τον Starman, την κούκλα με την στολή αστροναύτη νέας γενιάς, ξεκίνησαν το ταξίδι τους όταν εκτοξεύθηκε ο πύραυλος Falcon Heavy τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αν και οι περισσότεροι από μας δεν είχαμε ενδιαφερθεί τον τελευταίο καιρό για το ταξίδι του μέσα στο ηλιακό μας σύστημα, κάποιοι παρακολουθούν την πορεία του στενά.

Όπως ανέφεραν αντιπρόσωποι της εταιρείας, ο Starman βρίσκεται πιο μακριά από την τροχιά του πλανήτη Άρη:

“Starman’s current location. Next stop, the restaurant at the end of the universe”, “Η τρέχουσα θέση του Starman. Επόμενος σταθμός, το εστιατόριο στο τέλος του σύμπαντος”, ανάρτησε η SpaceX στο Twitter μαζί με το διάγραμμα της τροχιάς του.

Το δεύτερο κομμάτι της παραπάνω πρότασης θα είναι αρκετά γνωστό σε αυτούς που έχουν διαβάσει την σειρά των βιβλίων “Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” του συγγραφέα Douglas Adams – το δεύτερο βιβλίο της σειράς είχε τον τίτλο “The Restaurant at the End of the Universe”.

Όπως είχαμε δει και στο παλιότερο άρθρο μας, είχαν αφήσει και άλλα στοιχεία σχετικά με τις νουβέλες. Για παράδειγμα, η οθόνη του αυτοκινήτου ήταν προγραμματισμένη να δείχνει το μήνυμα “Don’t Panic” – φράση που κοσμούσε το εξώφυλλο του οδηγού στο βιβλία.

Βέβαια το roadster βρίσκεται σε μία ελλειπτική τροχιά -όπως φαίνεται και από την εικόνα- γύρω από τον Ήλιο, και δεν θα παραμείνει σε τόσο μακρινή απόσταση για πάντα.

Όπως φαίνεται θα γυρίσει προς τα πίσω και θα βρεθεί σε παρόμοια απόσταση από τον Ήλιο με αυτή που έχει η Γη, και θα συνεχίσει πάλι το ταξίδι του ξανά προς τις άκρες του ηλιακού συστήματος.

Όπως υπολογίζεται, το Roadster και ο Starman θα περάσουν να μας “χαιρετήσουν” το 2091, αφού θα βρεθούν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας.

Ο παραπάνω υπολογισμός έγινε στην μελέτη “The random walk of cars and their collision probabilities with planets”, όπου οι συγγραφείς έφτασαν στο συμπέρασμα ότι το αυτοκίνητο θα συγκρουστεί με τον πλανήτη Γη ή την Αφροδίτη σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

Υπολόγιζαν ότι η πιθανότητα να προσεδαφιστεί στον πλανήτη μας είναι 6% μέσα στο επόμενο 1 εκατομμύριο χρόνια, και 2.5% για να “τρακάρει” με την Αφροδίτη μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Για αυτούς που αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον και η περιέργεια, υπάρχει λύση! Μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο whereisroadster.com, και να μαθαίνουν το που βρίσκεται ο Starman και το αυτοκίνητο του!

Μπορείτε να δείτε το παρακάτω video του δημιουργού της ιστοσελίδας (Ben Pearson), σχετικά με την προσπάθεια του:

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο