Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα της SpaceX για παροχή ίντερνετ σε κάθε σημείο του πλανήτη

Δορυφόροι διαδικτύου SpaceX

Δορυφόροι διαδικτύου SpaceX

Η εκτόξευση των Falcon 9 πυραύλων που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, μπορεί να μην έγινε τόσο δημοφιλής όσο η επική αποστολή του Falcon Heavy μερικές εβδομάδες νωρίτερα, παρ’ όλα αυτά θα το άξιζε. Ο Elon Musk δεν εκτοξεύει απλά ακόμη έναν πύραυλο. Όχι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX στοχεύει να σπάσει κάθε ρεκόρ. Ή μάλλον για να το διατυπώσουμε ακόμη καλύτερα, να θέσει νέα.

 

“Η εκτόξευση Falcon μεταφέρει 2 δορυφόρους για παγκόσμια ευρυζωνική σύνδεση. Εάν είναι επιτυχής, ο αστερισμός του Starlink θα εξυπηρετήσει τους λιγότερο εξυπηρετούμενους.”

– Elon Musk (@elonmusk) 21 Φεβρουαρίου 2018

Ενώ η κύρια αποστολή της εκτόξευσης της Πέμπτης ήταν να μεταφέρει τον πιο καινούριο δορυφόρο της Ισπανίας για την παρακολούθηση της Γης, γνωστός ως Paz, το φορτίο του πυραύλου περιελάμβανε και τους δύο πρώτους δορυφόρους διαδικτύου της SpaceX. Αυτό το ζεύγος δορυφόρων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την εταιρεία – αλλά και για το παγκόσμιο διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Ο Musk εργάζεται κάνοντας – θα λέγαμε μυστικά – σχέδια για την εκτόξευση δορυφόρων διαδικτύου σε τροχιά γύρω από τη Γη εδώ και δύο χρόνια. Το 2016, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) ενέκρινε τις εκτοξεύσεις 4.425 διαστημικών δορυφόρων SpaceX. Στη συνέχεια, η εταιρεία έφτασε σε περίπου 12.000 – έξι φορές τον αριθμό των ενεργών δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Union of Concerned Scientists Satelite Database, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1,738 ενεργοί δορυφόροι σε τροχιά. Ακόμα και αν προσθέσετε τους 2.600 – μερικώς αδρανείς δορυφόρους, αυτό θα καθιστούσε τους δορυφόρους της  SpaceX τριπλάσιους σε αριθμό συγκριτικά με όλα τα άλλα διαστημικά σκάφη σε τροχιά.

Με την πρώτη ματιά, ίσως να μην φαίνεται τόσο εντυπωσιακό όσο η εκτόξευση ενός Tesla Roadster στο διάστημα, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το βάρος αυτών των δορυφόρων είναι αρκετά μεγάλο: ζυγίζουν περίπου 390 κιλά και τελικά θα συμπληρώσουν τον προτεινόμενο αστερισμό των δορυφόρων της SpaceX που θα εκπέμπουν υψηλής ταχύτητας internet πίσω στη Γη.

Για το σκοπό αυτό, μαζί με τον Paz, εκτοξεύθηκαν δύο μικρά τηλεπικοινωνιακά δορυφορικά πρωτότυπα: Microsat-2a και Microsat-2br. Θα είναι τα πρώτα από τις δύο μεγάλες ομάδες δορυφόρων διαδικτύου τις οποίες η SpaceX σκοπεύει να δημιουργήσει, καθένα από τα οποία λειτουργεί σε διαφορετική ραδιοσυχνότητα.

Δημιουργώντας το Starlink

Οι 4.425 δορυφόροι της SpaceX θα τοποθετηθούν περίπου 1.100 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη και οι άλλοι 7.518 θα περιστρέφονται γύρω από τη Γη περίπου σε απόσταση 300 χιλιομέτρων. Ο τεράστιος αριθμός των δορυφόρων, οι διαφορετικές θέσεις τους σε τροχιά και η ικανότητα εκπομπής τους αποτελούν μια τεράστια πρόκληση για την SpaceX.

Αρχικά, η εταιρεία θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι δορυφόροι μπορούν να συντονιστούν με τους δέκτες στη Γη. Έπειτα προκύπτει ένα πιο θεμελιώδες ερώτημα: το πώς θα καταφέρουν να παρακολουθήσουν τόσα πολλά αντικείμενα σε τροχιά και να τα εμποδίσουν από το να συγκρουστούν.

Ωστόσο, αν μπορέσει πραγματικά να συγκεντρώσει αυτό το στόλο των δορυφόρων, ο Musk δήλωσε ότι το δίκτυο (ανεπίσημα γνωστό ως Starlink, σύμφωνα με την Wall Street Journal) θα μπορούσε να παρέχει διαδίκτυο σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο της Γης. Ένα τέτοιο δίκτυο θα άρει το βάρος της ανάπτυξης υποδομών διαδικτύου εκτός του αναπτυγμένου κόσμου – όπου λιγότερο από το μισό του πληθυσμού έχει εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Όταν ο Musk ζήτησε αρχικά άδεια από την FCC για να ξεκινήσει αυτό το project το 2015, είχε αναφέρει ότι ο στόχος για το δίκτυο θα ήταν να χειριστεί περισσότερο από το ήμισυ της διαδικτυακής κίνησης μεγάλων αποστάσεων. Αυτό θα επέτρεπε ταχύτερη και πιο άμεση επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών ηπείρων.

Με βάση το παραπάνω, ο αντίκτυπος στις τοπικές επικοινωνίες διαδικτύου θα ήταν λιγότερο δραματικός. Το Starlink θα χειριζόταν πιθανότατα μόνο το 10% της κίνησης μεταξύ επιχείρησης – καταναλωτή, αφήνοντας το άλλο 90% της τοπικής πρόσβασης σε ίνες. Ωστόσο, αυτό θα  μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο βραχυπρόθεσμα.

Μιλάμε πραγματικά για κάτι το οποίο, μακροπρόθεσμα, είναι η ανοικοδόμηση του διαδικτύου στο διάστημα“, δήλωσε ο Musk στο SpaceX Seattle. Και μετά την επιτυχημένη εκτόξευσή της εταιρείας, φαίνεται ότι η SpaceX είναι ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στο να το επιτύχει.

Πηγή

futurism.com – Elon Musk’s Falcon 9 Just Launched the First of 11,925 SpaceX Internet Satellites

Εικόνα: arstechnica.com – SpaceX plans worldwide satellite Internet with low latency, gigabit speed

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο