Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Πως το όνομα σας θα φτάσει μέχρι τον Άρη

Το ταξίδι του Mars insider προς τον πλανήτη Άρη

Δεν είναι κάτι εύκολο το να ταξιδέψει κανείς στο διάστημα, πόσο μάλλον να βρεθεί σε κάποιο άλλο πλανήτη. Όμως πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να φτάσει το όνομα σας σε έναν άλλο πλανήτη;

Η NASA δίνει αυτή την δυνατότητα (ξανά)! Όταν εκτοξευθεί το InSight lander και αρχίσει το ταξίδι του προς τον κόκκινο πλανήτη, θα κρατά μαζί του τα ονόματα όλων των ανθρώπων – πολιτών που θα έχουν ζητήσει να είναι μέρος του ταξιδιού, συμπληρώνοντας μια φόρμα.

Η διαστημική υπηρεσία είχε προβεί σε παρόμοια ενέργεια το 2015, όταν προσκάλεσε τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο να βάλουν το όνομα τους στο chip που θα είναι ενσωματωμένο στο InSight Mars lander. Σχεδόν 827.000 άνθρωποι δήλωσαν συμμετοχή και τώρα η NASA άνοιξε ξανά τις αιτήσεις αφού θα τοποθετήσει και δεύτερο chip, δίνοντας σε περισσότερους απλούς ανθρώπους να γίνουν μέρος της αποστολής.

“Ο Άρης συνεχίζει να τραβά το ενδιαφέρον όλων όσων είναι λάτρεις του διαστήματος, όλων των ηλικιών. Αυτό δίνει σε όλους την ευκαιρία να γίνουν μέρος του διαστημοπλοίου που θα μελετήσει το εσωτερικό του κόκκινου πλανήτη”, είπε ο Bruce Banerdt, ο κύριος ερευνητής της αποστολής του InSight,  του Jet Propulsion Laboratory της NASA.

Το  InSight Mars lander  αναμένεται να εκτοξευθεί τον Μάιο του 2018 και να φτάσει στον Άρη τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Η αποστολή που κανονικά ονομάζεται “Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport”, θα μελετήσει το ενδότερο περιβάλλον του πλανήτη, έτσι ώστε να αποκτήσουμε πληροφορίες για τις διεργασίες που βοήθησαν στην δημιουργία πλανητών όπως ο Άρης και η Γη.

Πιο συγκεκριμένα το lander θα έχει στην διάθεση του ένα σεισμόμετρο για να μπορεί να εντοπίσει σεισμούς και δονήσεις πάνω στον Άρη, ή προσκρούσεις μετεωριτών, και θα χρησιμοποιεί την ενέργεια αυτών των φαινομένων για να μελετήσει την σύνθεση των υλικών σε κατώτερα στρώματα από τον φλοιό. Κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά, σύμφωνα με αυτή την δήλωση.

Send Your Name to Mars Aboard NASA's InSight Lander!

Μπορείτε να δηλώσετε το όνομα σας και να χαραχτεί πάνω στο δεύτερο αυτό chip. Έτσι θα κερδίσετε και  “frequent flier” πόντους, που θα δείχνουν ότι συμμετείχατε στις αποστολές της NASA. Εκτός αυτών, οι συμμετέχοντες μπορούν να κατεβάσουν ένα “boarding pass” που έχει όλα τα στοιχεία της κάθε αποστολής που θα ταξιδέψει με επιβάτη το όνομα σας.

Το πρόγραμμα Frequent Fliers της NASA πάει αρκετά πίσω, αφού η πρώτη αποστολή που είχαν δώσει παρόμοιες δυνατότητες ήταν η πρώτη δοκιμαστική πτήση του Orion capsule τον Δεκέμβριο του 2014. Σε εκείνη την αποστολή είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 1.38 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι κέρδισαν και τους πόντους αφού το όνομα τους ταξίδεψε μαζί με το σκάφος.

Οι “ταξιδιώτες” θα έχουν ξανά την ευκαιρία να πετάξουν με τον ίδιο τρόπο μέσα στο 2018, όταν το Orion και το Space Launch System megarocket της NASA εκτοξευθούν μαζί για πρώτη φορά. Αυτή η μη επανδρωμένη πτήση, με το όνομα Exploration mission 1, θα στείλει το Orion σε ένα ταξίδι 7 ημερών γύρω από το φεγγάρι και να δοκιμαστούν αρκετά από τα συστήματα του σκάφους.

Νέες συμμετοχές για το ταξίδι του InSight lander θα γίνονται δεκτές online  μέχρι την 1 Νοεμβρίου 2017 – οπότε κάντε γρήγορα για να προλάβετε!

 

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.
agathan

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο