Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Ρομποτικό ψάρι μπορεί να κολυμπήσει αυτόνομα μέσα στους ωκεανούς

Ρομποτικό ψάρι μπορεί να κολυμπήσει αυτόνομα μέσα στους ωκεανούς

Το 71% του πλανήτη μας αποτελείται από νερό, και 96.5% αυτού είναι οι ωκεανοί. Ένα τεράστιο ερώτημα είναι το τι υπάρχει εκεί μέσα και πως ζουν όλα τα θαλάσσια είδη μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αφού εμείς ζούμε στη στεριά και δεν έχουμε τόσο άμεση επαφή με το εσωτερικό των θαλασσών.

Το να παρακολουθήσει κανείς το πως ζουν τα ψάρια, και τα άλλα είδη, στο φυσικό περιβάλλον τους, μέσα στους ωκεανούς, να κατανοήσει τις συμπεριφορές τους και το πως αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους, δεν θα το λέγαμε καθόλου εύκολο.

Το ρομποτικό ψάρι κολυμπήσει μέσα στην θάλασσα

Ένα τρόπος για να το καταφέρουμε, είναι τα υποθαλάσσια οχήματα, που μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στον κόσμο αυτό. Έχουν όμως διάφορους περιορισμούς. Κάποια κάνουν αρκετό θόρυβο με τις προπέλες ή τους κινητήρες τους και έτσι τρομάζουν ή ενοχλούν τα ψάρια και διαταράσσουν το περιβάλλον τους.

Αρκετά είναι σχεδιασμένα για να είναι πιο φιλικά προς το οικοσύστημα, αλλά δεν μπορούν πραγματικά να αναμειχθούν στο πλήθος.

Σίγουρα είναι αρκετά  δύσκολος και περίπλοκος ο χειρισμός αυτών των οχημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να είναι και συνδεδεμένα με κάποιο πλοίο στην επιφάνεια.

Εδώ όμως έρχονται ερευνητές από το εργαστήριο του MIT, Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL), να δώσουν μία λύση. Ένα ρομπότ-ψάρι που μπορεί να κολυμπήσει αυτόνομα μέσα στην θάλασσα.

Αυτό το ρομπότ το έχουν ονομάσει SoFi, και χρησιμοποιεί ενεργοποιητές (actuators) για να σπρώχνει και να τραβάει το νερό, σε κοιλότητες στην ουρά του, που δίνει την δυνατότητα στην ουρά να έχει μία κίνηση από αριστερά προς τα δεξιά, όπως κινείται και η ουρά ενός κανονικού ψαριού.

Το SoFi μπορούν επίσης οι ερευνητές να το χειριστούν μέσα από ένα ακουστικό σύστημα επικοινωνίας (acoustic communication system), και έτσι να καθορίσουν ποια θα είναι η κατεύθυνση του.

Μπορεί να κινηθεί προς τα μπροστά, να στρίψει, να καταδυθεί και να αναδυθεί, να κολυμπήσει σε βάθος 18 μέτρων και μπορεί να κάνει περιπλανήσεις των 40 λεπτών κάθε φορά.

Ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος που μοιάζει αρκετά με ένα ψάρι. Δεν είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να ελιχθεί και να κολυμπήσει, όπως έδειξαν οι δοκιμές, ανάμεσα στους ύφαλους και δίπλα σε άλλα ψάρια, χωρίς να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα.

Το επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας είναι να βελτιώσει την ταχύτητα του ρομπότ, να μελετήσει τους υποθαλάσσιους κόσμους σε μεγάλα χρονικά διαστήματα και να ανακαλύψουν αν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να επηρεάσουν την συμπεριφορά της υποθαλάσσιας ζωής, και να δημιουργήσουν κοπάδια ρομποτικών ψαριών.

“Απ’ όσο γνωρίζουμε, είναι το πρώτο ρομποτικό ψάρι που μπορεί να κολυμπήσει στις τρεις διαστάσεις, χωρίς να είναι συνδεδεμένο, για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα”, μας εξηγεί ο Robert Katzschmann, CSAIL PhD candidate, και ερευνητής στο project. “Είμαστε ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι υπάρχει η πιθανότητα να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το σύστημα αυτό ώστε να βρεθούμε πιο κοντά στην υποθαλάσσια ζωή, απ’ ότι μπορούν οι άνθρωποι να βρεθούν σε άλλους ανθρώπους”.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science Robotics.

Πηγές

 

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο