Στις 11 Μαρτίου 2011, το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό Tōhoku προκάλεσε πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Fukushima Daiichi στο Ōkuma, Fukushima.
Τώρα, για πρώτη φορά, ένα πλήρωμα μπόρεσε να καταγράψει εικόνες από το καύσιμο λιωμένου ουρανίου που υπάρχει στον κατεστραμμένο αντιδραστήρα της μονάδας 3.
Το ατύχημα προκάλεσε την τήξη τριών από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες της εγκατάστασης. Όταν συνέβη αυτό, οι ράβδοι καυσίμου ουρανίου υγροποιούνται, τήκονται μέσω στρώσεων χάλυβα και σκυροδέματος.
Αυτό δυσκόλεψε, όσους διερεύνησαν το ατύχημα μετά, να προσδιορίσουν πού είχε καταλήξει το ουράνιο.
Χρειάστηκαν τρεις μέρες για τέσσερις μηχανικούς να πιέσουν ένα μικρό δρομέα γνωστό ως Mini-Manbo μέσω των διαδρόμων πλημμυρισμένων κτιρίων για να βρει το ουράνιο.
Προηγούμενες προσπάθειες χρήσης ρομπότ για το σκοπό αυτό δεν ήταν επιτυχείς, αλλά το νέο μοντέλο κατασκευάστηκε από υλικά ανθεκτικά στην ακτινοβολία και εξοπλισμένα με αισθητήρα που επέτρεψε την αποφυγή ιδιαίτερα επικίνδυνων περιοχών.
Αυτή η επανάσταση προσβλέπει ως σημείο καμπής για τις προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην καταστροφή.
Καθώς η διαδικασία εκκαθάρισης αρχίζει σοβαρά, πολλοί το λαμβάνουν ως ένδειξη ότι η κρίση τελικά έληξε.
“Μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε ακριβώς πού ήταν το καύσιμο ή πώς φαινόταν”, δήλωσε ο Takahiro Kimoto, γενικός διευθυντής της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το βραχίονα πυρηνικής ενέργειας του εργοστασίου, σύμφωνα με έκθεση της New York Times.
“Τώρα που το έχουμε δει, μπορούμε να σχεδιάσουμε πως να το ανακτήσουμε”.
Ανατρέξτε στο παρακάτω υλικό:
Περίπου 7.000 άνθρωποι εργάστηκαν στο εργοτάξιο του πυρηνικού σταθμού κατασκευάζοντας νέες δεξαμενές αποθήκευσης νερού, συμβάλλοντας στην απόρριψη των ραδιενεργών θραυσμάτων και των οικοδομικών επισκευών πάνω στα κτίρια αντιδραστήρων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Το επίπεδο προστασίας που απαιτείται για την επί τόπου εργασία μειώνεται σταδιακά.
Πριν από ένα χρόνο, απαιτούνται ειδικά ρούχα σε όλους τους τομείς. Τώρα καθημερινά ρουχα επιτρέπονται παντού εκτός από τα τμήματα της εγκατάστασης που παραμένουν βαριά ραδιενεργά.
Το επόμενο βήμα θα είναι η εκκίνηση της απομάκρυνσης του ουρανίου από έναν από τους αντιδραστήρες, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει το 2021.
Οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιλέξει ποιος αντιδραστήρας θα αντιμετωπιστεί πρώτα. Αναμένεται να διαρκέσει μεταξύ 30 και 40 ετών για να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του εργοστασίου και το έργο θα κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια Γιεν.

demetris

Latest posts by demetris (see all)
- Ρομπότ εξερευνά τον αντιδραστήρα στην Φουκουσίμα. - 5 Δεκεμβρίου 2017
- Μηχανές Rube Goldberg - 11 Οκτωβρίου 2017
- Βιονικοί φακοί σύντομα θα θεραπεύσουν όλα τα προβλήματα όρασης - 29 Αυγούστου 2017
Αφήστε ένα σχόλιο