Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Ρομπότ εξερευνά τον αντιδραστήρα στην Φουκουσίμα.

Ρομπότ εξερευνά τον αντιδραστήρα στην Φουκουσίμα.

Στις 11 Μαρτίου 2011, το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό Tōhoku προκάλεσε πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Fukushima Daiichi στο Ōkuma, Fukushima.

Τώρα, για πρώτη φορά, ένα πλήρωμα μπόρεσε να καταγράψει εικόνες από το καύσιμο λιωμένου ουρανίου που υπάρχει στον κατεστραμμένο αντιδραστήρα της μονάδας 3.

Το ατύχημα προκάλεσε την τήξη τριών από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες της εγκατάστασης. Όταν συνέβη αυτό, οι ράβδοι καυσίμου ουρανίου υγροποιούνται, τήκονται μέσω στρώσεων χάλυβα και σκυροδέματος.

Αυτό δυσκόλεψε, όσους διερεύνησαν το ατύχημα μετά, να προσδιορίσουν πού είχε καταλήξει το ουράνιο.

Χρειάστηκαν τρεις μέρες για τέσσερις μηχανικούς να πιέσουν ένα μικρό δρομέα γνωστό ως Mini-Manbo μέσω των διαδρόμων πλημμυρισμένων κτιρίων για να βρει το ουράνιο.

Προηγούμενες προσπάθειες χρήσης ρομπότ για το σκοπό αυτό δεν ήταν επιτυχείς, αλλά το νέο μοντέλο κατασκευάστηκε από υλικά ανθεκτικά στην ακτινοβολία και εξοπλισμένα με αισθητήρα που επέτρεψε την αποφυγή ιδιαίτερα επικίνδυνων περιοχών.

Αυτή η επανάσταση προσβλέπει ως σημείο καμπής για τις προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην καταστροφή.

Καθώς η διαδικασία εκκαθάρισης αρχίζει σοβαρά, πολλοί το λαμβάνουν ως ένδειξη ότι η κρίση τελικά έληξε.

“Μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε ακριβώς πού ήταν το καύσιμο ή πώς φαινόταν”, δήλωσε ο Takahiro Kimoto, γενικός διευθυντής της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το βραχίονα πυρηνικής ενέργειας του εργοστασίου, σύμφωνα με έκθεση της New York Times.

“Τώρα που το έχουμε δει, μπορούμε να σχεδιάσουμε πως να το ανακτήσουμε”.

Ανατρέξτε στο παρακάτω υλικό:

Περίπου 7.000 άνθρωποι εργάστηκαν στο εργοτάξιο του πυρηνικού σταθμού κατασκευάζοντας νέες δεξαμενές αποθήκευσης νερού, συμβάλλοντας στην απόρριψη των ραδιενεργών θραυσμάτων και των οικοδομικών επισκευών πάνω στα κτίρια αντιδραστήρων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Το επίπεδο προστασίας που απαιτείται για την επί τόπου εργασία μειώνεται σταδιακά.

Πριν από ένα χρόνο, απαιτούνται ειδικά ρούχα σε όλους τους τομείς. Τώρα καθημερινά ρουχα επιτρέπονται παντού εκτός από τα τμήματα της εγκατάστασης που παραμένουν βαριά ραδιενεργά.

Το επόμενο βήμα θα είναι η εκκίνηση της απομάκρυνσης του ουρανίου από έναν από τους αντιδραστήρες, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει το 2021.

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιλέξει ποιος αντιδραστήρας θα αντιμετωπιστεί πρώτα. Αναμένεται να διαρκέσει μεταξύ 30 και 40 ετών για να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του εργοστασίου και το έργο θα κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια Γιεν.

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

demetris

Ονομάζομαι Αθανασόπουλος Δημήτρης και είμαι κάποιος που του αρέσει να δημιουργεί παράξενες ιστορίες, να γράφει για τα αγαπημένα του πράγματα και ότι συνάντα στην ζωή του έως παράξενο, να γράφει πολλές σελίδες, σχεδόν άστοχα και άσκοπα για τα χόμπι του και που ελπίζει ότι ο,τι θα βρείτε εδώ μέσα να σας αρέσει και να σας εμπνεύσει.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο