Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει κινήσεις ανθρώπων, ακόμη και αν βρίσκονται πίσω από τοίχο

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει κινήσεις ανθρώπων, ακόμη και αν βρίσκονται πίσω από τοίχο

Επιστήμονες από το MIT και πιο συγκεκριμένα από το Εργαστήριο Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL), χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να διδάξουν ασύρματες συσκευές ώστε να ανιχνεύουν τη στάση και τις κινήσεις των ανθρώπων, ακόμη και αν μεταξύ τους μεσολαβεί κάποιος τοίχος.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το project τους, που ονομάζεται “RF-Pose”, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας ανθρώπων που πάσχουν από ασθένειες, όπως: η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση (MS) και η μυϊκή δυστροφία.

Με την παρακολούθηση της κίνησης, οι γιατροί θα είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη της νόσου και να προσαρμόσουν ανάλογα τη φαρμακευτική αγωγή και τη θεραπεία.

Scientists Create Neural Network That Can See People's Movements Through Walls

 

Η τεχνολογία στην υπηρεσία ασθενών και ηλικιωμένων

Η εκμάθηση ασύρματων συσκευών για την παρακολούθηση της κίνησης, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ζουν ανεξάρτητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο κινούνται στο χώρο, τις ενδεχόμενες πτώσεις ή προειδοποιώντας τους για ανησυχητικές αλλαγές στα συνηθισμένα μοτίβα δραστηριότητάς τους. Οι μηχανικοί της AI συνεργάζονται με γιατρούς για να ερευνήσουν το πλήρες δυναμικό των εφαρμογών RF-Pose.

Η τεχνολογία λειτουργεί με τη χρήση νευρωνικού δικτύου για την ανάλυση ραδιοσημάτων που ανιχνεύει από τα σώματα των ανθρώπων. Από αυτά τα σήματα δημιουργείται μια δυναμική φιγούρα που μιμείται τις κινήσεις του στόχου της.

Οι ερευνητές γνωρίζουν πολύ καλά το πόσο ανατριχιαστικό μπορεί να ακούγεται το project τους, για αυτό και έχουν ήδη προχωρήσει σε προληπτικά μέτρα που σχετίζονται με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Η συλλογή των απαραίτητων δεδομένων από την συσκευή, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη συγκατάθεση του υποκειμένου. Στη συνέχεια τα δεδομένα αυτά, χρησιμοποιούνται ανώνυμα και κρυπτογραφημένα για την προστασία του απορρήτου των χρηστών.

“Ένα βασικό πλεονέκτημα της προσέγγισής μας είναι ότι οι ασθενείς δεν χρειάζεται να φορούν αισθητήρες ή να υποχρεώνονται να φορτίζουν τις συσκευές τους.”, αναφέρει η υπεύθυνη του εργαστηρίου, Dina Katabi.

Παραδοσιακά, τα δεδομένα τροφοδοτούνται σε νευρωνικά δίκτυα με τη βοήθεια ειδικών. Για παράδειγμα, για να διδάξουν ένα νευρωνικό δίκτυο ώστε να αναγνωρίζει μια γάτα, οι επιστήμονες θα έδειχναν εικόνες είτε με την ένδειξη «γάτα» είτε με την ένδειξη «όχι γάτα». Ωστόσο, στην περίπτωση των ραδιοσημάτων,  δεν είναι εύκολο να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Scientists Create Neural Network That Can See People's Movements Through Walls

Για να ξεπεράσουν αυτό το σκόπελο, οι επιστήμονες συνέλεξαν χιλιάδες δείγματα ανθρώπων που περπατούν, κινούνται και κάθονται, χρησιμοποιώντας την ασύρματη συσκευή τους και μια κάμερα. Έπειτα εξήγαγαν μια απλή φιγούρα από το βίντεο και σε συνδυασμό με τα ραδιοσήματα, την έδειξαν στο νευρωνικό δίκτυο ώστε να το διδάξουν να αναγνωρίζει τις κινήσεις.

Χρησιμοποιώντας συνδυαστικά την απλή αυτή φιγούρα και τα ραδιοσήματα, το νευρωνικό δίκτυο κατάφερε να καταλάβει τη συσχέτιση μεταξύ των δύο. Μετά από μια περίοδο εντατικής εκπαίδευσης, το νευρωνικό δίκτυο μπόρεσε να αναγνωρίσει την κίνηση των ανθρώπων χρησιμοποιώντας μόνο τα ραδιοσήματα που ανίχνευε από το σώμα τους.

Συσκευές που μπορούν να δουν μέσα από τοίχους

Ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα για τους επιστήμονες ήταν η ικανότητα του δικτύου να βλέπει μέσα από τοίχους. Λόγω του ότι πίστευαν πως η τεχνολογία θα στηρίζεται περισσότερο στη φωτογραφική μηχανή, τους εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι το δίκτυο ήταν σε θέση να συνεχίσει να ανιχνεύει την κίνηση ακόμη και πίσω από τοίχους – γενικεύοντας τις γνώσεις του.

 

Πηγές

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο