Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Τα drones έχουν “μάτια” και μπορούν να πετούν αυτόνομα

Autonomous Drones via AI - Drone

Μια ομάδα επιστημόνων στην Ζυρίχη χρησιμοποιεί αλγόριθμους υπολογιστικής όρασης και κατάφερε να διδάξει ακόμα και τα πιο απλά και φτηνά drones να πετούν αυτόνομα και να χαρτογραφούν την γύρω περιοχή τους.

Οι αλγόριθμοι αυτοί είναι ένα σύνολο δεδομένων “πυκνής αναδόμησης επιφανειών” (dense surface reconstruction) σχεδιασμένο για να διδάσκει τα drones να καταλαβαίνουν και να αναγνωρίζουν το περιβάλλον τους. Χρησιμοποιώντας μια κάμερα και ένα αδρανειακό αισθητήρα (inertial sensor) τα drones μπορούν να πλοηγηθούν και να φτιάξουν τρισδιάστατες εικόνες ακριβείας.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Margarita Chli του εργαστηρίου Vision Robotics Lab at ETH Zurich:

Ξεκινάμε με μηδενική γνώση για το που βρίσκεται το drone. Ο χειριστής πατώντας ένα κουμπί για να απογειωθεί το drone, μόλις ξεκινήσει η αυτόνομη λειτουργία και αρχίζει να επεξεργάζεται το περιβάλλον, ξεκινά να κατασκευάζει ένα χάρτη των ορόσημων σημείων και παρακολουθεί και κρίνει το πως κινούνται -πως κινούνται αυτά τα ορόσημα- από την μία εικόνα στην επόμενη. Τότε το drone έχει πραγματική κατανόηση της κίνησης – ουσιαστικά της κίνησης της κάμερας.

Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στα drones να λειτουργούν χωρίς την βοήθεια των ανθρώπων, η ικανότητα κατασκευής τρισδιάστατων χαρτών σε πραγματικό χρόνο θα βοηθήσουν την πλοήγηση και θα επιτρέψουν στα ρομπότ να σχεδιάσουν διαδρομές μέσα στις πόλεις, στα δάση, ακόμα και πάνω από σώματα νερού. Είναι σχεδόν βέβαια ότι το μέλλον των διασώσεων είναι τα αυτόνομα drones.

Όπως ανέφερε η Professor Chli σε συνέντευξη της, τα drones μπορούν να προσφέρουν μια μοναδική πλατφόρμα που κινείται πολύ γρήγορα και είναι αρκετά ευκίνητη μέσα στο περιβάλλον. Κινείται πραγματικά σε τρεις διαστάσεις, οπότε μπορεί να πετάξει ψηλά και να σχηματίσει γρήγορα μία σφαιρική εικόνα, για παράδειγμα, μίας καταστροφής.

Οι ερευνητές έδειξαν επίσης την ικανότητα των αλγορίθμων να κατευθύνουν συσκευές, βάζοντας ένα drone να βρει μια ομάδα ανθρώπων και να τους παραδώσει το φαγητό τους.

Οπότε όταν δείτε ένα drone να πετάει να σκεφτείτε ότι μπορεί να μην υπάρχει κάποιος άνθρωπος πιο πέρα που του λέει τι να κάνει.

Πηγές

thenextweb.com

reuters.com (& Εικόνες)

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο