Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Το μέλλον των ακτινογραφιών θυμίζει Star Trek

Το μέλλον των ακτινογραφιών θυμίζει Star Trek

Η ακτινογραφία είναι μία αρκετά απλή και συνηθισμένη εξέταση για εμάς.

Δεν είναι όμως τόσο συνηθισμένη για αρκετό κόσμο σε άλλες χώρες, αφού είτε δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μηχανήματα ή δεν υπάρχει προσβασιμότητα.

Όπως αποκάλυψε σχετική έρευνα του WHO – World Health Organization / Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2012, τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν ήταν σε θέση να κάνουν μία τέτοια εξέταση. Εν μέρει λόγω του υπερβολικού κόστους των μηχανημάτων και της λειτουργίας τους.

Τα συμβατικά ακτινολογικά μηχανήματα απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας ώστε να αποκτήσουν την κατάλληλη θερμοκρασία λειτουργίας, με αποτέλεσμα να το κόστος λειτουργίας τους να είναι τεράστιο.

Η Ισραηλινή εταιρεία Nanox φαίνεται να είναι σε θέση να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Το Nano Arc είναι ένα μηχάνημα που μοιάζει σαν να είναι βγαλμένο από το Star Trek – θυμίζει πολύ το biobed που έχουμε δει στα medical bays των σειρών.

Star Trek Biobed

Εκτός του φουτουριστικού σχεδιασμού του, φαίνεται ότι θα μειώσει δραματικά και το κόστος της εξέτασης.

Μέχρι τώρα τα μηχανήματα των ακτινογραφιών ήταν ογκώδη και αναλογικά, με κινούμενους σωλήνες στο εσωτερικό τους. Το Nano Arc όμως χρησιμοποιεί ένα ψηφιακό σύστημα που δεν χρειάζεται να αναπτύξει τόσο μεγάλες θερμοκρασίες, όπως επίσης μπορεί να λειτουργήσει με σταθερούς σωλήνες, αρκετά μικρότερους και φθηνότερους. Το μόνο τμήμα του που είναι αναγκαίο να κινηθει, είναι ο κεντρικός μηχανισμός, που κρατάει τον δακτύλιο των ακτίνων Χ ενώ σαρώνει κάποιο σημείο του σώματος.

Η πολιτική της επιχείρησης, που θέλει να ακολουθήσει η εταιρεία, είναι επίσης αρκετά ιδιαίτερη. Δεν θα επιβάλλουν στους πελάτες τους να αγοράσουν το μηχάνημα, αλλά θα τους επιβάλλεται συγκεκριμένη χρέωση για κάθε σάρωση που γίνεται. Την ενέργεια αυτή θα ενισχύσουν οι υπηρεσίες ανάλυσης με τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και οι υπηρεσίες cloud που θα το συνοδεύουν.

Μία τέτοια τακτική θα φέρει ένα συνεχές και επαναλαμβανόμενο κόστος στις κλινικές και στα νοσοκομεία. Θα είναι όμως και πάλι μία αρκετά οικονομικότερη λύση – το κόστος ενός συμβατικού ακτινογράφου είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο.

Η Nanox δεν έκανε κάποια ανακοίνωση σχετικά με το πότε θα γίνει διαθέσιμο, αν και ανέφεραν ότι ελπίζουν να τοποθετηθούν 15000 τέτοια μηχανήματα στο προσεχές μέλλον.

Πρόσφατα δέχτηκε την επιπλέον χρηματική υποστήριξη της Foxconn, γεγονός που δεν κλόνισε τον βασικό στόχο τους: να προσφέρουν σε όλους την δυνατότητα να μπορούν να κάνουν προληπτικά μία ακτινογραφία τον χρόνο.

Σε ιδανικές συνθήκες, μία τέτοια δυνατότητα θα προσφέρει την έγκαιρη διάγνωση διαφόρων κρυφών παθήσεων αλλά και του καρκίνου. Έτσι θα μπορούν να προχωρήσουν στην απαραίτητη αγωγή αρκετά πιο γρήγορα, από το να περιμένουν να εμφανιστούν πιο σοβαρά σημάδια και συμπτώματα.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο