Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Το πλωτό αιολικό πάρκο της Σκωτίας δείχνει ποιες είναι οι δυνατότητες τέτοιων εγκαταστάσεων

Hywind πλωτό αιολικό πάρκο

Το πρώτο εμπορικό παράκτιο πλωτό αιολικό πάρκο, που ονομάζεται Hywind, ξεκίνησε να στέλνει ρεύμα προς το δίκτυο τον περασμένο Οκτώβριο.

Από τότε η εγκατάσταση, που περιλαμβάνει 6 ανεμογεννήτριες και παράγει 30MW, βρίσκεται σε άριστη κατάσταση λειτουργίας. Μάλιστα, σύμφωνα με την Statoil, η εγκατάσταση είχε 65% συντελεστή χωρητικότητας – απόδοσης (capacity factor) τους τελευταίους 3 μήνες.

Η Statoil είναι Νορβηγική εταιρία που κατασκεύασε το αιολικό πάρκο στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας.

Ο συντελεστής απόδοσης μετρά την πραγματική απόδοση μίας μονάδας σε σχέση με την θεωριτικά μέγιστη παραγωγή. Αν ο συντελεστής γίνει 100% τότε το αιολικό πάρκο θα στέλνει 30MW ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο κάθε λεπτό της ημέρας.

Ο συντελεστής του Hywind ξεπερνά τον μέσο συντελεστή απόδοσης που έχουν αρκετές πηγές ηλεκτρισμού.  Σύμφωνα με το Energy Information Administration (EIA), οι αντίστοιχες παράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είχαν συντελεστή απόδοσης κατά μέσο όρο 36.7% το 2017. Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις είχαν αντίστοιχα μέσο όρο 27% το 2017. Ακόμα και τα συμβατικά υδροηλεκτρικά εργοστάσια έφτασαν το 45.2% την προηγούμενη χρονιά.

Η σύγκριση του 65% συντελεστή απόδοσης του Hywind που  υπολογίστηκε τους μήνες του χειμώνα, όπου οι άνεμοι είναι πολύ δυνατοί, με τους αντίστοιχους συντελεστές των υπόλοιπων ενεργειακών εγκαταστάσεων της προηγούμενης χρονιάς, δεν είναι σωστή.
Στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα μπορεί το αιολικό πάρκο να έχει χαμηλότερη απόδοση, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες οι άνεμοι δεν είναι τόσο δυνατοί.

Η Statoil όμως αναφέρει ότι σε παρόμοιες αιολικές εγκαταστάσεις ο συντελεστής τους αγγίζει το 40 με 60 τοις εκατό μέσα στους χειμερινούς μήνες. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα στις πλωτές αιολικές εγκαταστάσεις. Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να τοποθετηθούν πιο μέσα στη θάλασσα, όπου οι άνεμοι είναι πιο δυνατοί και σταθεροί.

Το Hywind κατασκευάστηκε όπως οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, όπου έχουν αγκυροβολήσει τις πλατφόρμες στον πυθμένα με άγκυρες αναρρόφησης (suction anchors).

Αυτές απαλλάσσουν από την ανάγκη κατασκευής κάποιου υποθαλάσσιου κτίσματος και επιτρέπουν στις ανεμογεννήτριες να τοποθετηθούν σε πιο απομακρυσμένα σημεία. Το Hywind, για παράδειγμα, βρίσκεται περίπου 25 km (15.5 μίλια) έξω από το Aberdeenshire της Σκωτίας. Στην μέγιστη απόδοση του μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 20.000 σπιτιών.

Παρά του ότι βρίσκεται μέσα στην θάλασσα και επιπλέει, το Hywind είναι εξοπλισμένο για να αντέξει ισχυρές καταιγίδες χωρίς να ανατραπεί. Το σύστημα λειτούργησε όπως αναμενόταν την εποχή των ακραίων καταιγίδων, κατά την διάρκεια του χειμώνα. Τον Οκτώβριο βρέθηκε σε κοντινή απόσταση ο τυφώνας Ophella, και άνεμοι με ταχύτητα 125km/h (80mph) χτύπησαν το Hywind, και τον Δεκέμβριο άλλη μία καταιγίδα βρέθηκε στην περιοχή με ανέμους που έφτασαν τα 150km/h (100mph) και τα κύματα έφτασαν τα 8.2m (27ft).

Όπως ανέφερε η Statoil, οι ανεμογεννήτριες σταμάτησαν την λειτουργία τους για λόγους ασφαλείας κατά την διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά επανήλθαν σε πλήρη λειτουργία αυτόματα όταν μειώθηκε η ένταση των ανέμων.

Η Statoil και η συνεργάτρια της Masdar στοχεύουν να κατασκευάσουν κι άλλα τέτοια πάρκα αφού το κόστος τους μειώνεται και οι ανεμογεννήτριες γίνονται πιο αποδοτικές. Μέχρι το 2030, η Statoil ελπίζει να κατεβάσει το κόστος της παραγόμενης ενέργειας, από τις πλωτές εγκαταστάσεις, σε 40-60€/MWh.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο