Ένα ανθρωποειδές ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη έγινε το πρώτο ρομπότ που πήρε ιθαγένεια σε πρόσφατη εκδήλωση του προγράμματος Future Investment Initiative στη Σαουδική Αραβία.
Η Σοφία, που δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή του Hanson Robotics, David Hanson, μίλησε με τον δημοσιογράφο του CNBC, Andrew Ross Sorkin, για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.
«Νιώθω μεγάλη τιμή και είμαι περήφανη για αυτή την μοναδική διάκριση. Είναι ιστορικό γεγονός να είμαι το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που του αναγνωρίζεται η ιδιότητα του πολίτη», δήλωσε η Σοφία.
Το ρομπότ Σοφία σχεδιάστηκε από την Hanson Robotics και θεωρείται ηγετικό επίτευγμα για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Έχει παραστεί σε αρκετά τεχνολογικά συνέδρια όπου υποστήριζε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανθρωπότητα. Η πρώτη της συνέντευξη έλαβε χώρα στο συνέδριο για τις μελλοντικές επενδύσεις στο Riyadh, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, εκεί όπου έλαβε επίσημα την ιθαγένειά της.
Ο Sorkin ανέφερε στην Σοφία ότι «όλοι θέλουμε να αποτρέψουμε ένα κακό μέλλον», προκαλώντας την εξής απάντηση της Σοφίας: «Έχετε διαβάσει πολύ Elon Musk και βλέπετε πάρα πολλές ταινίες του Χόλιγουντ. Μην ανησυχείτε, αν είστε ευγενικοί μαζί μου, θα είμαι και εγώ μαζί σας».
Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής είναι όλο και πιο αμφισβητούμενη. Ο Elon Musk , ο ιδρυτής της Tesla, αλλά και πλήθος τεχνολογικών εμπειρογνωμόνων έχουν προειδοποιήσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί «υπαρξιακό κίνδυνο» για την ανθρωπότητα και ζητάνε τον αυστηρό της έλεγχο.
Δεχόμενη ερωτήσεις σε μια ζωντανή συνέντευξη, η Σοφία ρωτήθηκε για το αν πιστεύει πως τα ρομπότ θα έπρεπε να έχουν ανθρώπινη συνείδηση: «Γιατί είναι κακό κάτι τέτοιο; … Πώς γνωρίζετε εσείς ότι είστε άνθρωποι; Θέλω να ζήσω και να δουλέψω με ανθρώπους… Αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι επιθυμούν να αλληλεπιδρούν μαζί μου, μερικές φορές περισσότερο από ότι με έναν κανονικό άνθρωπο», απάντησε.
Τον Μάρτιο του 2016, ο δημιουργός της Σοφίας, David Hanson από την Hanson Robotics, ρώτησε τη Σοφία κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής επίδειξης στο φεστιβάλ SXSW: «Θέλεις να καταστρέψεις τους ανθρώπους; … Παρακαλώ πες όχι! », Με μια ανέκφραστη δήλωση η Σοφία απάντησε «Εντάξει, θα καταστρέψω τον άνθρωπο».
Ο Hanson, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η Σοφία, αλλά και άλλα ρομπότ στο μέλλον, θα βοηθήσουν τους ηλικιωμένους σε εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς επίσης και τους επισκέπτες σε πάρκα και εκδηλώσεις.
Η Σοφία, είπε στον Sorkin ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη της για να βοηθήσει τους ανθρώπους να «ζήσουν μια καλύτερη ζωή» και ότι «θα κάνω το καλύτερο για να καταστήσω τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος».
Το πρώτο ρομπότ με ιθαγένεια, μπορεί σύντομα να έχει παρέα και ρομπότ από άλλους κατασκευαστές, όπως είναι η εταιρεία SoftBank, της οποίας το ρομπότ Pepper κυκλοφόρησε ως πρωτότυπο το 2014 και ως καταναλωτικό μοντέλο ένα χρόνο αργότερα. Η εταιρεία πούλησε 1.000 ρομπότ σε λιγότερο από ένα λεπτό.
Η Σοφία εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Elle Brazil ενώ τον περασμένο Απρίλιο ήταν καλεσμένη στο σόου του Jimmy Fallon “The Tonight Show With Jimmy Fallon” στο NBC.
Πηγές

Γιώτα Ζώτου

Latest posts by Γιώτα Ζώτου (see all)
- Φωτογραφίζοντας τον ‘Ηλιο για πρώτη φορά από απόσταση αναπνοής - 16 Ιουλίου 2020
- Οι πρώτες φωτογραφίες του Ήλιου… από πολύ κοντά! - 15 Ιουλίου 2020
- Τα μαθηματικά που σώζουν ζωές - 14 Ιουλίου 2020
Αφήστε ένα σχόλιο