Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Το ρομπότ Atlas μπορεί πλέον να κάνει Parkour

Atlas robot parkour

Πριν αρκετούς μήνες είχαμε δει το ρομποτικό “σκύλο” SpotMini της εταιρείας Boston Dynamics να ξεπερνά διάφορα εμπόδια και να “ανοίγει τις πόρτες” για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την ρομποτική.

Βέβαια ήταν αρκετά υποδεέστερο σε σύγκριση με το Atlas που μας είχαν παρουσιάσει, που είχε μάθει να κάνει backflips:

Το τελευταίο κατόρθωμα του Atlas όμως, ξεπερνά κατά πολύ ότι έχουμε δει μέχρι τώρα. Το νέο βίντεο φέρει τον τίτλο “Parkour” και ο κεντρικός ήρωας είναι ένα δίποδο ρομπότ, το οποίο τροφοδοτείται από μία μπαταρία.

Ο “ήρωας” μας δεν περπατά απλά, αλλά κάνει μικρά άλματα για να ξεπεράσει τα εμπόδια που συναντά.

Το ρομπότ διαθέτει πλέον την επεξεργαστική ισχύ και το απαραίτητο λογισμικό, ώστε να χρησιμοποιεί τα πόδια του, τα χέρια του και το θώρακα του για να ισορροπεί σε όποια κίνηση και αν κάνει, και για να κάνει άλματα.

Το ρομπότ χρησιμοποιεί υπολογιστική όραση για να προσδιορίσει την θέση του και την θέση των αντικειμένων στον χώρο, και έτσι έχει την δυνατότητα να αποφεύγει με ακρίβεια το κάθε εμπόδιο.

Σίγουρα ένα τέτοιο ρομπότ θα μπορούσε να κινηθεί ανάμεσα στα χαλάσματα μίας κατεστραμμένης περιοχής, ή σε μία δύσβατη περιοχή, και να βοηθήσει ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.

Για τις μελλοντικές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας θα παίξουν ρόλο και τα σχέδια της Ιαπωνικής ιδιοκτήτριας εταιρείας Softbank, τα οποία, αν και δεν τα γνωρίζουμε, σίγουρα θα είναι πιο μεγαλεπίβολα από μερικά viral YouTube videos.

Η Softbank εξαγόρασε την Boston Dynamics από την μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, πριν περίπου ένα χρόνο (μέσα στο 2017).

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο