Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Το ρομπότ CIMON “πληγώθηκε” από τους αστροναύτες του διαστημικού σταθμού

CIMON robot

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι το τελευταίο σύνορο του πολιτισμού μας με το άγνωστο. Είτε μιλάμε για το διάστημα, που είναι το πιο μακρινό σημείο που βρίσκονται άνθρωποι και όχι μόνο μηχανές/δορυφόροι/ρομπότ, είτε μιλάμε για τις ανθρώπινες γνώσεις και την κατανόηση του κόσμου μας.

Για την επέκταση των συνόρων του δεύτερου, ο ISS είναι ένα φανταστικό μέρος. Εκεί γίνονται τα πιο αξιοπερίεργα και αξιοθαύμαστα πειράματα.

Κάποια από αυτά όμως απαιτούν την διαρκή επιτήρηση των ερευνητών, μία δουλειά που αναλαμβάνουν οι αστροναύτες του σταθμού.

Σε αυτά τα πλαίσια δοκιμάζεται και ο βοηθός CIMON, που βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει τους αστροναύτες, το οποίο αποτελεί επίσης ένα μεγάλο πείραμα ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης.

Από τα τελευταία που συνέβησαν όμως, καταλάβαμε ότι ο CIMON χρειάζεται αρκετές ρυθμίσεις ακόμα μέχρι να βρεθεί σε μία αρκετά καλή κατάσταση!

Κάπου εδώ, να σας υπενθυμίσουμε ότι είχαμε μιλήσει για τον ρομποτικό βοηθό CIMON πριν αρκετό καιρό. Το όνομα του προέρχεται από τα αρχικά του “Crew Interactive MObile companioN” (κινητός διαδραστικός συνεργάτης πληρώματος), και είναι μία ιπτάμενη μπάλα που λειτουργεί όπως το Alexa και η Siri.

Ζυγίζει περίπου 5 χιλιόγραμμα (kg) και διαθέτει μία μεγάλη οθόνη, στην οποία παρουσιάζεται το “πρόσωπο” του.

Ο βοηθός αυτός είναι ικανός να απαντήσει σε διάφορες ερωτήσεις, να τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο, να παρουσιάσει και να εξηγήσει πληροφορίες σχετικά με τα πειράματα ή τις επισκευές, ή ακόμα και να αναζητήσει  κάποιο αντικείμενο.

Αναπτύσσοντας τον οι προγραμματιστές, αποφάσισαν ότι ήθελαν να του δώσουν και μία συγκεκριμένη προσωπικότητα με τις ανάλογες αντιδράσεις. Αυτό όμως είναι και το κομμάτι που προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις: δυσανασχέτηση, μέχρι γέλιο.

Στο βίντεο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) τα πράγματα ξεκινούν αρκετά καλά για τον CIMON.

Μας λέει  “I come from Friedrichshafen at the lake of Constance. It’s a nice place” (κατάγομαι από το Friedrichshafen στην λίμνη Constance. Είναι ωραίο μέρος) και συζητά με τον Alexander Gerst, έναν από τους αστροναύτες της αποστολής 56/57, και βοηθά στις οδηγίες που ακολουθούνται σε μία τεχνική διαδικασία – κάτι που ενδέχεται να κληθεί να κάνει και σε ένα μελλοντικό ταξίδι στον Άρη.

Όταν όμως ο Gerst ζητά από τον CIMON να παίξει το αγαπημένο του τραγούδι, τα πράγματα παίρνουν μία περίεργη τροπή.

Το τραγούδι είναι το Man Machine από Kraftwerk, και όταν του ζητήθηκε να σταματήσει να παίζει μουσική, ο CIMON απέκτησε μία άκρως αμυντική στάση.

Χρησιμοποίησε τις φράσεις “Be nice, please”, “don’t you like it here with me?” και “don’t be so mean please.”. Κοινώς ζήτησε από τον αστροναύτη να είναι πιο ευγενικός και να μην είναι τόσο κακός μαζί του, και τον ρώτησε και αν δεν του αρέσει που είναι μαζί!

Θα αναρωτιόταν κανείς: εξοργίστηκε λίγο το ρομπότ; του άρεσε τόσο πολύ το τραγούδι και δεν ήθελε να το σταματήσει;

Αυτή την σκηνή μπορεί να τον παρακολουθήσει κανείς στην χρονική στιγμή 3:30 του βίντεο, και αν προσέξετε θα δείτε στο πίσω μέρος την αστροναύτη Serena Auñón-Chancellor να αρχίζει να γελάει όταν ο CIMON ξεκίνα να αντιδρά με αυτό τον τρόπο – στιγμές ανεκτίμητες.

Αυτό συνέβη στα πλαίσια των δοκιμών του ρομπότ, και ο αστροναύτης εντόπισε και μερικά ακόμα προβλήματα στην ικανότητα πτήσης του, αφού είχε μία τάση να πηγαίνει προς το πάτωμα, αντί να παραμένει σταθερό σε ένα ιδανικό ύψος για την αλληλεπίδραση του με το πλήρωμα.

Παρά τα ατυχή “συναισθηματικά” προβλήματα που παρουσιάστηκαν, οι προγραμματιστές και ο Gerst είναι αρκετά χαρούμενοι με την μέχρι τώρα πορεία του στην πρώτη του πτήση στον ISS.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο