Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Το Force Push VR φέρνει τις δυνάμεις των Jedi στα χέρια μας

Το Force Push VR φέρνει τις δυνάμεις των Jedi στα χέρια μας

Οι λάτρεις του Star Wars είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία να χειριστούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ένα φωτόσπαθο – το γνωστό lightsaber.

Από την άλλη, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 για να απολαύσουν την νέα ταινία της σειράς, το αναμενόμενο Episode IX.

Τα πράγματα όμως θα αλλάξουν δραματικά και θα αποκτήσουν μία διαφορετική διάσταση! Ο λόγος;

Η καινούρια τεχνική εικονικής πραγματικότητας που ανέπτυξαν οι ερευνητές του Virginia Tech, θυμίζει πάρα πολύ τον τρόπο που σπρώχνουν οι Jedi (ή όσοι είναι Force-sensitive) διάφορα πράγματα: το Force Push.

Οι ερευνητές, όπως μπορείτε να φανταστείτε, έδωσαν το ίδιο όνομα στο δημιούργημα τους (Force Push VR)!

Η τεχνική αυτή δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να μετακινήσουν αντικείμενα που βρίσκονται αρκετά μακριά τους, με ένα ήρεμο και απλό τρόπο -σαν τον Yoda-, δημιουργώντας έτσι ένα ξεχωριστό τρόπο για την διαχείριση των απομακρυσμένων αντικειμένων σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

“Βασικά σπρώχνεις το αντικείμενο προς την κατεύθυνση που θέλεις να μετακινηθεί, όπως κάνουν οι Jedi masters όταν προσπαθούν να μετακινήσουν ένα απομακρυσμένο αντικείμενο, όπου μπορούν να το σπρώξουν ή να το τραβήξουν”, είπε ο Run Yu, υποψήφιος διδακτορικός φοιτητής του τμήματος επιστήμης υπολογιστών και του ινστιτούτου δημιουργικότητας, τεχνολογίας και τεχνών (Department of Computer Science and the Institute for Creativity, Technology, and the Arts). Ο Yu είναι από τους πρωτεύοντες συγγραφείς του σχετικού επιστημονικού άρθρου που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in ICT.

Είναι μία αρκετά απλή μέθοδος που χρησιμοποιεί λεπτές χειρονομίες για την ώθηση, την έλξη και την περιστροφή των αντικειμένων.

Οι χρήστες χρησιμοποιούν τα γυμνά χέρια τους,και με την βοήθεια μιας αντιστοίχισης των χειρονομιών και των δράσεων χειρισμού των αντικειμένων, καταφέρνουν να αλληλεπιδράσουν με τα απομακρυσμένα αντικείμενα του VR περιβάλλοντος.

Ο Doug Bowman (Frank J. Maher Professor of Computer Science and director of the Center for Human Computer Interaction) ανέφερε: “Θέλαμε να προσπαθήσουμε να το κατασκευάσουμε έτσι ώστε να μην χρειάζεται κάποια συσκευή, να λειτουργεί μόνο με την κίνηση των χεριών, και επίσης να λειτουργεί με τέτοιες χειρονομίες που θα το κάνουν διασκεδαστικό”.

Το Force Push παρέχει μια πιο φυσική και εκλεπτυσμένη εμπειρία από ό, τι επιτρέπουν τα παραδοσιακά χειριστήρια στο VR. Ανταποκρίνεται στην ταχύτητα και την ένταση των χειρονομιών για να επιταχύνει ή να επιβραδύνει τα αντικείμενα με τέτοιο τρόπο ώστε οι χρήστες να μπορούν να το καταλάβουν διαισθητικά.

Η ικανότητα του συστήματος να ανταποκρίνεται στις εκλεπτυσμένες κινήσεις των χεριών είναι εφικτή λόγω των νέων αλγορίθμων φυσικής που αναπτύχθηκαν συγκεκριμένα για αυτή την τεχνική.

Η δυναμική χαρτογράφηση των χειρονομιών εισόδου στις αντίστοιχες ιδιότητες της φυσικής προσομοίωσης, έκανε τον χειρισμό της διεπαφής ελεγχόμενο στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το Force Push μας δίνει με έναν αρκετά απλό τρόπο, χρησιμοποιώντας ελάχιστη προσπάθεια, με ένα απλό σκούντηγμα, προς ένα εικονικό αντικείμενο, να μετακινήσουμε ακόμα και τα πιο βαριά αντικείμενα μέσα στο χώρο.

Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι αυτή η μέθοδος δίνει και μια πιο ρεαλιστική εμπειρία της χρήσης τέτοιων “μαγικών δυνάμεων”.

Για τα σχετικά πειράματα τους χρησιμοποίησαν το Oculus Rift CV1 και το Leap Motion. Το εικονικό περιβάλλον αναπτύχθηκε με την μηχανή γραφικών Unity και την ενσωματωμένη μηχανή φυσικής για την διεπαφή του Force Push.

Τέλος, όπως αναφέρει ο Bowman, κάθε εβδομάδα κάνουν μερικές ρυθμίσεις στο σύστημα ώστε να το κάνουν να φαίνεται πιο αληθοφανές, αν και ήδη βρίσκεται σε ένα πολύ καλό σημείο.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο