Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Το Kepler ξανά σε λειτουργία αδράνειας λίγο πριν μας αποχαιρετήσει

Τηλεσκόπιο Kepler

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη για τα τελευταία 9 χρόνια.

Η αρχική αποστολή του θα διαρκούσε 3.5 χρόνια, και όπως καταλαβαίνουμε παρέμεινε ενεργό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, χάρη στις πολύτιμες υπηρεσίες του, εντοπίστηκαν 4.500 εξωπλανήτες και υποψήφιοι εξωπλανήτες.

Γνωρίζαμε εδώ και αρκετό καιρό ότι τελειώνουν τα καύσιμα αυτού του δορυφόρου, και τον Ιούλιο η NASA έβαλε το σκάφος σε λειτουργία αδράνειας (sleep mode) ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια και να έχει αρκετά καύσιμα για να μπορέσει να μεταδώσει δεδομένα προς την Γη.

Το σίγουρο είναι ότι η NASA κατασκευάζει τους δορυφόρους της να αντέχουν και να μην το βάζουν κάτω. Μέσα στον Αύγουστο το Kepler δεν “ήθελε” να σταματήσει και ανέλαβε να συλλέξει νέα δεδομένα.

Η αποστολή (Campaign 19) ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου, μετά την απαραίτητη τροποποίηση στην απόδοση των προωθητήρων. Τις 27 ημέρες που ακολούθησαν το Kepler παρατήρησε περισσότερα από 30.000 άστρα και γαλαξίες του αστερισμού του Υδροχόου.

Ανάμεσα στους γνωστούς και στους υποψήφιους εξωπλανήτες, βρίσκεται και το πολύ γνωστό σύστημα του TRAPPIST-1.

Όμως ξαναβρέθηκε να μην αποκρίνεται σωστά, και το έθεσαν ξανά σε λειτουργία αδράνειας.

Η ερευνητική ομάδα του Kepler βρήκε ότι το σκάφος δεν είναι πλέον σε θέση να στοχεύσει το τηλεσκόπιο προς την κατεύθυνση που του ζητήθηκε.

Ήταν κάτι που περίμεναν να συμβεί εδώ και αρκετό καιρό, που εν τέλει επιβεβαιώθηκε.

Έχει προγραμματιστεί η τελευταία μετάδοση παρατηρήσεων του Kepler να γίνει στις 10 Οκτωβρίου, αν και δεν είναι εξακριβωμένο ότι θα έχει αρκετά καύσιμα για να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις.

Στην ιδανική περίπτωση που ο δορυφόρος αποκριθεί και μεταδώσει τα δεδομένα που έχει συλλέξει, οι ερευνητές θα βάλουν το σκάφος να συνεχίσει το έργο του.

Μέχρι σήμερα έχει φέρει σε πέρας 19 αποστολές, και οι επιστήμονες είναι διατεθειμένοι να βάλουν το Kepler να δουλέψει μέχρι τέλους, μέχρι να αποσυρθεί για τα καλά.

 

Αν και το τηλεσκόπιο Kepler συνόδεψε για αρκετά χρόνια τους ερευνητές στην εξερεύνηση του σύμπαντος, η αναζήτηση εξωπλανητών δεν θα σταματήσει. Ο “διάδοχος” του, TESS, έχει βρεθεί ήδη σε τροχιά, και αναμένεται να εντοπίσει τουλάχιστον 1600 νέους εξωπλανήτες στη διετή αποστολή του.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.
agathan

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο