Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Το «Party»: μία εικονική εμπειρία αυτισμού

Το «Party»: μία εικονική εμπειρία αυτισμού

Πώς είναι να ζεις με σύνδρομο αυτισμού αυτισμό; Η τελευταία ταινία εικονικής πραγματικότητας (VR) του Guardian, προσφέρει μια ματιά στο πώς αντιμετωπίζει ένα αγχωτικό περιβάλλον, ένα άτομο στο φάσμα του αυτισμού.

Το «Party»  σας επιτρέπει να εισέλθετε στον κόσμο μιας αυτιστικής έφηβης, της Layla, η οποία βρίσκεται σε ένα πάρτυ – έκπληξη για τον εορτασμό κάποιων γενεθλίων. Θα ακούσετε τις σκέψεις της για το τι βιώνει και πώς την επηρεάζει και θα μοιραστείτε την αισθητηριακή υπερφόρτωση που οδηγεί σε κατάρρευση (μια έντονη αντίδραση σε μια συντριπτική κατάσταση). Το δράμα παρέχει στους τηλεθεατές μια ισχυρή προοπτική για τις προκλήσεις που μπορεί να παρουσιάσουν οι κοινωνικές καταστάσεις σε κάποιον στο φάσμα του αυτισμού.

Ο αυτισμός είναι ο γενικός όρος για μια ομάδα σύνθετων διαταραχών της ανάπτυξης του εγκεφάλου η οποία οδηγεί σε ποικίλες δυσκολίες και περιορισμούς στην διαμόρφωση γνωστικών λειτουργιών, στον τρόπο επικοινωνίας και την επεξεργασία των αισθητηριακών ερεθισμάτων. Αποτελεί μια πολύπλοκη νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου και απομονώνει τον πάσχοντα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο αυτισμός μπορεί να συνδέεται με νοητική αναπηρία, με δυσκολίες συγκέντρωσης και συντονισμού των κινήσεων και με θέματα σωματικής υγείας όπως διαταραχές στον ύπνο και γαστρεντερικές διαταραχές. Μερικά άτομα με αυτισμό παρουσιάζουν εξαιρετικές ικανότητες και διαπρέπουν στη μουσική, τα μαθηματικά ή τις τέχνες.

Μόνο στην Αμερική, 1 στα 110 παιδιά έχει κάποια μορφή αυτισμού, μια αύξηση της τάξεως του  600% κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Η προσεκτική έρευνα καταδεικνύει ότι μόνο εν μέρει αυτή η αύξηση μπορεί να δικαιολογηθεί από τη βελτίωση στα διαγνωστικά μέσα και από την αύξηση της ευαισθητοποίησης. Παράλληλα, σύμφωνα με τις μελέτες, ο αυτισμός είναι τρεις με τέσσερις φορές πιο συχνός στα αγόρια από ότι στα κορίτσια.

Το «Party» βασίζεται σε μια ιδέα της συγγραφέα Lucy Hawking , γραμμένη από τη Sumita Majumdar, η οποία βασίστηκε στη δική της εμπειρία, ως άτομο με αυτισμό σε παρόμοιες κοινωνικές καταστάσεις. Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, οι θεατές ακούνε τις σκέψεις της Layla, μέσω της φωνής της έφηβης Honey Jones, που και η ίδια ζει με το σύνδρομο του αυτισμού αυτισμό.

Η ιστορία αναπτύχθηκε μετά από εκτενείς ομαδικές συσκέψεις και συνεντεύξεις με ανθρώπους στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και με την εισήγηση της National Autistic Society, του Autism Research Trust και του University of Cambridge Autism Research Centre.

Οι οπτικές και ακουστικές επιδράσεις στην ταινία βασίστηκαν σε επιστημονική έρευνα σχετικά με τα είδη των συμπτωμάτων που παρατηρούνται στα αυτιστικά άτομα, όπως οι δυσκολίες στην επεξεργασία των προσώπων και η υπερευαισθησία στα φώτα, στους δυνατούς θορύβους και τις έντονες οσμές. Οι συνεντεύξεις που διεξήχθησαν με γυναίκες με αυτισμό αποκάλυψαν επίσης ότι είχαν προβλήματα με το πώς τα πράγματα ακούγονται κατά τη διάρκεια μιας κατάρρευσης, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών στη διάκριση μεταξύ ήχων, καθώς επίσης και δυσκολία στην επεξεργασία διαφόρων άλλων πληροφοριών από το περιβάλλον τους.

 

Προσοχή: Το βίντεο που ακολουθεί περιέχει εφέ που μπορεί να προκαλέσουν άγχος σε μερικούς θεατές.

  • Χρησιμοποιώντας τον κέρσορά σας, μπορείτε να κάνετε παρατεταμένο κλικ πάνω στο βίντεο και μετακινώντας το ποντίκι, μπορείτε να αλλάξετε την οπτική σας γωνία.
  • Το βίντεο δεν παίζει με Safari. Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε κάποιον άλλον browser.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το geekd.gr παρέχει μέσα από την αρθρογραφία του πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικές πηγές. Δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Το παραπάνω άρθρο και όποιο αντίστοιχο περιεχόμενο, δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις συμβουλές γιατρών ή άλλων επιστημόνων υγείας. Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού σχετικά με την κατάσταση σας. Ποτέ μην παραβλέπετε την ιατρική συμβουλή ή να καθυστερήσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, με αφορμή κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτή την ιστοσελίδα.

Πηγή

guardian.com

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο